Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Αποκαλύψεις σοκ για ΛΑΡΚΟ: Οι Θεσμοί ζητούν από την Κυβέρνηση την πώλησής της


Το μετέωρο μέλλον της μεταλλευτικής και των εργαζομένων

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μέρα με τη μέρα, όπως και οι αποκαλύψεις για τη βιομηχανία της ΛΑΡΚΟ, καθιστώντας το μέλλον της μεταλλευτικής αβέβαιο. 
Ώρα μηδέν λοιπόν για μια βαριά βιομηχανία, η οποία από σημαία του κλάδου των μετάλλων κατέληξε παρίας. Nα επαιτεί για την πολιτική πλέον διαχείριση της οικονομικής της υπόστασης και προοπτικής.
Μέσα στο αβέβαιο αυτό πλαίσιο, οι αποκαλύψεις μετά και την τελευταία επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, δημιουργούν την πεποίθηση σε εργαζόμενους και φορείς, ότι το λουκέτο για την πάλαι ποτέ κραταιά βιομηχανία είναι κοντά.
Συγκεκριμένα, την αποκάλυψη ότι οι θεσμοί έθεσαν θέμα πώλησης της Λάρκο, επαναφέροντας στο τραπέζι παλαιότερα σενάρια που είχαν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση, έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης.

Εξάλλου υπό το βάρος των εξελίξεων με την ευρωκαταδίκη και προκειμένου να δοθεί διέξοδος στο θέμα της επιστροφής των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, τα σενάρια αυτά φουντώνουν.
Με αφορμή την άνωθεν πρόσφατη  απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που απέρριψε την προσφυγή της ΛΑΡΚΟ κατά των αποφάσεων της Κομισιόν για επιστροφή κρατικών ενισχύσεων συνολικού ύψους 136 εκατ. ευρώ, ο κ. Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα σκάσει η βόμβα με τη ΛΑΡΚΟ» και πρόσθεσε «Πολλές εταιρείες με μεγάλες οφειλές δεν θέλουν να πληρώσουν. Είναι ευθύνη της διοίκησης, αν πρέπει να συνεχίζει τη ρευματοδότησή τους χωρίς να κάνει άρση της εκπροσώπησης. Θα κριθούν όλοι γι αυτό».
Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2017, υπεγράφη σύμβαση προμήθειας με τη ΔΕΗ ως το 2020, παράλληλα με ρύθμιση των οφειλών. Η ΛΑΡΚΟ είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης προς τη ΔΕΗ, ενώ η τελευταία έχει αποκτήσει στο παρελθόν το  11,45 % των μετοχών της μεταλλουργικής εταιρίας.
Η κατάσταση στη βιομηχανία πάντως έχει επιδεινωθεί και όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, η Λάρκο έχει ξεκινήσει και πάλι να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της προς τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να έχει διογκωθεί ξανά το χρέος από τους απλήρωτους λογαριασμούς. Κάποιες πληροφορίες ανεβάζουν αυτό το χρέος στα 250 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα η διοίκηση της ΔΕΗ υπό το φόβο των πιθανών ευθυνών που ανακύπτουν από την παρατεταμένη ασυνέπεια της Λάρκο, αναμένεται να κινηθεί νομικά και να ξεκινήσει τις διαδικασίες ακόμη και για την άρση της εκπροσώπηση της βιομηχανίας.
Εκτός όμως από τη διόγκωση των χρεών προς τη ΔΕΗ, που δείχνει ότι η Λάρκο έχει εισέλθει σε αδυναμία, αρχίζει να γίνεται πιο πιεστική η υπόθεση της επιστροφής των παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 135,8 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για την υπόθεση αυτή προ τριετίας είχε ξεκινήσει διαδικασία και είχε επέλθει συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ώστε να γίνει διαχωρισμός του βιώσιμου και του μη βιώσιμου κομματιού της βιομηχανίας και στη συνέχεια να ξεκινήσουν διαγωνισμοί για την πώληση των παγίων που μπορούν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.
Το σχέδιο αυτό είχε εγκαταλειφθεί, καθώς η κυβέρνηση εκτίμησε ότι η βιομηχανία θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης και να παραμείνει σε κρατικό έλεγχο. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων εξορθολογισμό της παραγωγής έμεινε στα χαρτιά και δεν απέδωσε καρπούς.
Πλέον η κατάσταση αρχίζει να γίνεται πιο πιεστική και επανέρχονται στο τραπέζι διάφορα σενάρια, προκειμένου να βρεθεί τρόπος, έστω και ένα βιώσιμο κομμάτι της εταιρείας να συνεχίσει να λειτουργεί, προφανώς υπό τον έλεγχο ιδιώτη επενδυτή. 
Οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας, όπως είναι φυσικό, βρίσκονται στα “κάγκελα”, ενώ τα 5 σωματεία είχαν αιτηθεί και διεκδικήσει συνάντηση με των Πρωθυπουργό. Αντί αυτού, αξίζει να σημειωθεί πως πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Μαρτίου, σύσκεψη στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου παρουσία και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στην οποία παρευρέθηκαν μόνο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ των νομών Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κοζάνης και Καστοριάς. Συνεπώς, το γεγονός αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση των εργαζομένων. 
Επί της ουσίας, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες για τη μεταλλοβιομηχανία και μπροστά στην κόκκινη γραμμή που θέτουν οι θεσμοί, η μόνη απάντηση διοίκησης, φορέων, εργαζομένων και λοιπών εμπλεκομένων μπορεί να είναι η άμεση κινητοποίηση, ώστε η ΛΑΡΚΟ να μην καταστεί ακόμη ένα εργοστάσιο φάντασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.