Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΛΑΡΚΟ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ 135.800.000 € ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ



Λίγο πριν από το «λουκέτο» βρίσκεται η κρατική βιομηχανία Λάρκο, μία από τις πέντε μεγαλύτερες του κόσμου στην παραγωγή νικελίου.

Οι εξελίξεις έχουν πάρει δραματική τροπή μετά και την απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της προσφυγής της διοίκησης της εταιρείας κατά της απόφασής του να επιστρέφει στο ελληνικό Δημόσιο παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 135.800.000 ευρώ που της χορηγήθηκαν την περίοδο 2008-2011. 

Η λύση για την πολύπαθη βιομηχανία αναζητείται ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας, χωρίς ωστόσο να έχει μέχρι στιγμής δοθεί κάποιο σινιάλο ως προς τη μέθοδο διάσωσής της. Η κυβέρνηση μέχρι και τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου διατεινόταν πως μεταφορά της από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο θα οδηγούσε σε αξιοποίησή της με πολιτικά διαχειρίσιμο τρόπο.

Ετσι, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η προβληματική βιομηχανία θα πρέπει να επιστρέφει στο Δημόσιο κρατικές ενισχύσεις ύψους 135.800.000 ευρώ. Η Λάρκο κάθε χρόνο συσσωρεύει ζημιές της τάξης των 75.000.000 με 80.000.000 ευρώ και επιπλέον έχει διακανονίσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ ύψους 240.000.000 ευρώ.

Να σημειωθεί πως το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 55,2% της εταιρείας, η Εθνική Τράπεζα το 33,4% και η ΔΕΗ το 11,4%.

Κάποια από τα σενάρια που φέρονται να έχουν πέσει στο τραπέζι για τη διάσωσή της είναι να επιδιωχθεί η εφαρμογή του μοντέλου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Να αιτηθεί δηλαδή την ένταξή της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και στη συνέχεια να διερευνηθεί η δυνατότητα εισόδου επενδυτή. 

Ωστόσο, και για αυτή τη φόρμουλα, η κυβέρνηση αναμένει τη σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για την υπόθεση των Ναυπηγείων προκειμένου να προχωρήσει και σε αντίστοιχες ενέργειες και με τη Λάρκο. 

Βεβαίως, μια τέτοια επιλογή προϋποθέτει και την εκ των προτέρων συνεννόηση της κυβέρνησης με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να διασφαλιστεί πως με αυτή τη λύση οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις θα διαγραφούν.

[ΠΗΓΗ: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, του Χρήστου Κολώνα, 17/2/2018]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.