Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Αποχαιρετώντας μια μαύρη χρονιά

apoxairetontas-mia-mauri-xronia
Μέρες που είναι και λίγες ώρες πριν από το κλείσιμο του 2017 πολλοί είναι αυτοί που κάνουν απολογισμούς, ξαναβλέπουν τα γεγονότα, «ψηφίζουν» τα πρόσωπα της χρονιάς που πέρασε.
Αναζητούν με απλά λόγια τους πρωταγωνιστές που καθόρισαν τις εξελίξεις ή στην καλύτερη περίπτωση ξεχώρισαν για δηλώσεις, πράξεις ή παραλείψεις.
Ασφαλώς ο Αλέξης Τσίπρας είναι μεταξύ των προσώπων που ξεχώρισαν το 2017. Όπως και το 2016, 2015 κ.λπ. αλλά πάντα όχι για τους καλούς λόγους. Είναι ο πρωθυπουργός που θα αναδεικνύεται για πολλά χρόνια πρωταγωνιστής ακόμη κι αν δε βρίσκεται στο προσκήνιο κι ο λόγος είναι απλός: Έχει κληροδοτήσει στην Ελλάδα ένα τόσο κακό μέλλον που πάντα θα είναι εδώ για να μας το θυμίζει. Οι πράξεις του θα καθορίσουν τις εξελίξεις και τα επόμενα χρόνια, κυρίως γιατί είναι αυτός που έβαλε τις βάσεις για την ηθική και κοινωνική κατρακύλα της κοινωνίας. Μια Ελλάδα στην οποία όλα επιτρέπονται και που η απάτη, το ψέμα, η παραπλάνηση, η απατεωνιά γενικότερα επιδοκιμάζονται αντί να καταδικάζονται.

Ο Πάνος Καμμένος, συγκυβερνήτης στο καράβι που βουλιάζει είναι επίσης πρωταγωνιστής. Αφενός γιατί οι κωλοτούμπες του είναι για ολυμπιακό μετάλλιο, αφετέρου διότι μετέτρεψε το υπουργείο Άμυνας σε τσιφλίκι του και σε παραμάγαζο εμπόρων όπλων. Κατάφερε δε, χάριν της βουλιμίας για την εξουσία, να εξουδετερώσει το ελάχιστο ηθικό πλεονέκτημα που απέμεινε στην Αριστερά με το να πουλά όπλα σε χώρες που δολοφονούν άμαχο πληθυσμό. Ενδεχομένως τα λεφτά να είναι πολλά…
Στη δύση του 2017, όμως, ο «Βουκεφάλας» της κυβέρνησης ενδεχομένως να καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις λόγω «Μακεδονικού». Ο άνθρωπος που το ψέμα είναι δευτέρα φύσις τώρα δείχνει και γιατί ο ελληνικός λαός δεν έχει καμιά σωτηρία αφού επέλεξε αυτόν για να τον κυβερνήσει. Ξεχνώντας ότι και ο ίδιος είχε ψηφίσει και επιδοκιμάσει το 2007 την απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή για ονομασία των Σκοπίων με τη «Μακεδονία» ως κάποιο συνθετικό erga omnes, τώρα επιχειρεί να αρπάξει ψήφους αλλάζοντας άποψη και παίζοντάς το πατριώτης. Είναι ξεκάθαρο, όμως. Σε εθνικά θέματα δεν παίζουμε, οπότε κυβέρνηση με 100 απόψεις δεν μπορεί να υπάρχει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βεβαίως στα πρόσωπα του 2017. Πιστώνεται μια σχετικά καλή, δημοσκοπικά, πορεία της ΝΔ. Αλλά πιστώνεται και την αδυναμία του κόμματος να ανοίξει τα φτερά του, να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό, να ηγηθεί της προσπάθειας να φύγει η αριστερή χολέρα. Έλλειψη τόλμης, αδυναμία συγκρότησης ενός πειστικού προγράμματος, απουσία χαρισμάτων που θα περάσουν στην κοινωνία και κυρίως αδυναμία να εμφανίσει μια εικόνα του τι τελικά κόμμα είναι η ΝΔ. Συνονθύλευμα απόψεων, τσαλαβούτημα πότε σε κεντρώα, πότε σε κεντροδεξιά, πότε σε δεξιά ποτάμια και τελικά σύγχυση στην κοινή γνώμη για το αν είναι ικανή η παράταξη να πάει τη χώρα παραπέρα μέσα σε κρίσιμους και χαλεπούς καιρούς.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επίσης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσώπων που ξεχωρίζουν. Ο υπουργός που δεν έχει το θάρρος ούτε τα λεφτά που διαθέτει στο εξωτερικό να φέρει στην Ελλάδα ώστε έμπρακτα να δείξει την εμπιστοσύνη του στη χώρα που και ο ίδιος κυβερνά.
Τον θεωρούν καλό οικονομολόγο, όμως, αποδείχθηκε το καλύτερο σκυλάκι του Σόιμπλε. Υπέγραψε και τις χαρτοπετσέτες των μνημονίων αλλά το έκανε με πόνο ψυχής γιατί αυτός είναι… αριστερός. Ο… ηγέτης των «53» που προκαλούν γέλιο μόνο και μόνο με την ύπαρξή τους, θα μας αφήσει στον επόμενο ανασχηματισμό «πουλώντας» τη συμβολή του στο τέλος των μνημονίων αλλά βάζοντας την υπογραφή του σε ορισμένα από τα χειρότερα μέτρα που πέρασαν ποτέ.
Η Έφη Αχτσιόγλου, η δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο ξεχώρισε το 2017. Άξια διάδοχος του Κατρούγκαλου ο οποίος χαίρεται γιατί έκοψε τις συντάξεις, η υπουργός Εργασίας ξεχώρισε γιατί διέλυσε το ασφαλιστικό σύστημα με τον ΕΦΚΑ καταστρέφοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και γιατί έκοψε τις συντάξεις και θα τις πετσοκόψει κι άλλο, αλλά δίνει και ψίχουλα με τα οποία δικαιολογεί την «κοινωνική πολιτική» που ασκεί. Το άλλοτε… ταγάρι της αριστεράς, φορά σινιέ φορεματάκια και απορεί κανείς… ποιου την εύνοια έχει για να είναι τόσο ισχυρή. Μια πρόβλεψη: Θα εξαφανιστεί τόσο εύκολα όσο κάποιοι την έκαναν μεγάλη και τρανή.
Ο Γ. Μουζάλας επίσης στους πρωταγωνιστές καθώς αποδείχθηκε παντελώς ανίκανος να διαχειριστεί το προσφυγικό, αλλά παραμένει στη θέση του. Αν ήταν υπάλληλος σε εταιρεία θα είχε πεταχτεί με τις κλωτσιές έξω από το γραφείο του.
Οι «Ρουβίκωνες» είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών καθώς συγκυβερνούν εδώ και μήνες. Μπουκάρουν όπου γουστάρουν, κάνουν ότι γουστάρουν, προκαλούν χωρίς να αντιδρά κανείς, είναι θέμα χρόνου να κάνουν κόμμα και να μπουν και στη Βουλή. Εδώ τώρα κυβερνά η γενιά των γιαλαντζί «Αγανακτισμένων» δεν θα κυβερνήσει μια δράκα αναρχικών;
Κυρίαρχη, όπως πάντα, και το 2017, είναι η διαπλοκή. Τώρα η αριστερή διαπλοκή, οι επιχειρηματίες που στηρίζουν τον Τσίπρα έχουν ξεσαλώσει. Αγοράζουν τα πάντα κοψοχρονιά, προκαλούν με τις απαιτήσεις τους, ελέγχουν τον τύπο, ετοιμάζονται για μεγάλες μπάζες. Και με τον Τσίπρα τροχονόμο, όπως ήταν άλλοι πρωθυπουργοί ή συμμετέχοντας; Η ιστορία θα δείξει.
Βεβαίως η Δικαιοσύνη βρίσκεται στους πρωταγωνιστές. Με τα στραβά της, με τις λάθος αποφάσεις της, με τις προκλητικές ορισμένες φορές απαιτήσεις της. Αλλά πρόκειται για τον βασικό πυλώνα της δημοκρατίας μας που δεν έχει δικαίωμα κανένας Κοντονής, κανένας Πολάκης και βεβαίως κανένα πληρωμένο πιστολάκι της δημοσιογραφίας να πλήττει.
Θα μπορούσε κανείς να γράψει χιλιάδες λέξεις για τους πρωταγωνιστές, συνήθως αρνητικούς, του 2017. Αλλά με λίγες λέξεις αυτό που κυριάρχησε τη χρονιά που πέρασε είναι τα αισθήματα της πλήρους κατάρρευσης της Ελλάδας από ηθικής και αξιακής πλευράς. Είναι το αντίθετο συναίσθημα της περηφάνιας, του νέου πατριωτισμού που θα έπρεπε να αισθανόμαστε. Οι υπαίτιοι της νέας ελληνικής τραγωδίας κάποια στιγμή θα πληρώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.