Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Λευκός Οίκος: «Όταν βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο… θα πετάξει»!

greekflag
Ότι «η Ελλάδα μετά από μια καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 θα πετάξει»αναφέρουν πηγές του Λευκού Οίκου καταστώντας επιτκατική την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα την δύσκολη πορεία των μεταρρυθμίσεων-περικοπών απρόσκοπτα, χωρίς να καθυστερήσει η τρίτη αξιολόγηση (κάτι που με την Γερμανία είναι δύσκολο να αποφευχθεί) και να ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος στον προβλεπόμενο χρόνο ακριβώς όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup.
Tην αποκάλυψη την έκανε ο Μ.Ιγνατίου με τις γνωστές προσβάσεις του στην Ουάσιγκτον. Είναι σαφές λοιπόν ότι οι Αμερικανοί επιθμούν την άμεση οικονομική ανάταση της Ελλάδας και προφανώς ετοιμάζουν ένα επενδυτικό επιθετικό πλάνο για την χώρα στο άμεσο μέλλον

Θέλουν όμως να είναι η Ελλάδα ελεύθερη μνημονίων ώστε να μπορούν να επενδύσουν σε ένα μέρος που πλέον δεν θα διέπεται από γερμανικούς κανόνες (αν  και οι υποχρεώσεις παραμένουν).
Θέλουν επίσης το ζήτημα του χρέους να έχει λυθεί ώστε η οικονομία να είναι βιώσιμη και συνεπώς επενδύσιμη για τις επόμενες δεκαετίες.
Άμεσα βέβαια οι Αμερικανοί tour operators μπορούν να ενισχύσουν τον ελληνικό τουρισμό την χρονιά που έρχεται καθώς όλοι ξέρουν ότι ο τουρίστας είναι σχεδόν πάντα «δρομολογημένος» με τέτοιο τρόπο ώστε να νομίζει ότι επέλεξε τον προορισμό διακοπών του.
Το «ζουμί» βέβαια είναι ο τομέας της ενέργειας. Όλοι ξέρουν ότι ο καιρός της εκμετάλλευσης των πραγματικών ποσοτήτων των ελληνικών υδρογονανθράκων πλησιάζει.
Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και η Exxon-Mobil έχει ήδη δραστηριοποιηθεί και ευελπιστεί σε μεγάλα κέρδη. Φυσικά για να γίνει αυτό πάλι θα πρέπει η χώρα να μην τελεί υπό μνημονιακή κατοχή.
Όμως για να καλλιεργηθεί ένα τέτοιο κλίμα στις ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδος έπρεπε να υπάρξει ένα «βαρύ» τίμημα το οποίο στρατηγικά θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην χώρα σε ότι αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία.
Το πρωτοφανές κόστος του προγράμματος αντιμετώπισης της πρόωρης «γήρανσης» του στόλου των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που θα φτάσει στο ύψος των 2,4 δισ. δολάρια, όπως ανακοινώθηκε επίσημα χθες από την υπηρεσία αμυντικής συνεργασίας των ΗΠΑ DSCA, αλλά και από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ν.Τραμπ, έχει κάνει πάταγο στην διεθνή αγορά όπλων, καθώς πρόκειται για το ακριβότερο συμβόλαιο «εκσυγχρονισμού» μαχητικών αεροσκαφών στην ευρωπαϊκή ιστορία και ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια στην παγκόσμια ιστορία.
Βάσει των επίσημων τιμών που έχουν ανακοινωθεί στις αγορές τους, θα μπορούσαμε να αγοράσουμε αν δεν επενδύαμε στο «λίφτινγκ» παλαιών και νέων F-16, τρίτης γενιάς, αλλά προχωρούσαμε στην απόκτηση νέων εξελιγμένων μαχητικών αεροσκαφών ή συνδυασμού νέων μαχητικών και α/α συστημάτων, διατηρώντας απλώς σε πτητική κατάσταση τα F-16 που έχουν παρατηθεί στο έλεος του Θεού την εποχή των Μνημονίων χωρίς ανταλλακτικά!
Βασικά τα F-16 δεν θέλουν αναπαλαίωση, ούτε λίφτινγκ, έτσι ή αλλιώς όχι και να γίνει δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά F-35, θέλουν ανταλλακτικά για να μπορέσουν να πετάξουν.
Με την συμφωνία αυτή η χώρα τίθεται υπό καθεστώς στρατηγικής ομηρείας απέναντι στην Άγκυρα.
Σημειώνεται ότι έχουμε αντίρροπα συμφέροντα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία. Οι πρώτες θέλουν χειραφέτηση της Ελλάδας, η δεύτερη θα προτιμούσε μια «αιωνία πτώχεια» για την χώρα καθώς έτσι την κρατάει δεμένη στο «άρμα» της και ταυτόχρονα σιγά-σιγά την απορροφάει.
Μην φανεί καθόλου παράξενο εάν η νέα γερμανική κυβέρνηση συνεχίσει τον δρόμο του απερχόμενου ΥΠΟΙΚ Β.Σόιμπλε στο να εφευρίσκει τρόπους για να καθυστερεί την κρίσιμη τρίτη αξιολόγηση.
Και κάτι άλλο: Δεν θα είναι η τελευαταία, θα ακολουθήσουν άλλες τρεις. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα και στη διαδρομή παραμονεύουν οι συνήθεις ύποπτοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.