Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Κοντά στην πτώχευση η ΛΑΡΚΟ από τη μείωση της τιμής του νικελίου

Άμεση στήριξη για τη διάσωση της εταιρείας ζήτησαν από τον Σταθάκη οι εργαζόμενοι
Ένα βήμα πριν από την πτώχευση έχει φέρει τη ΛΑΡΚΟ η μείωση της τιμής του νικελίου, με την εταιρεία να καταγράφει ζημίες 200.000 ευρώ την ημέρα. Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να προβούν σε κινητοποιήσεις και ζήτησαν άμεση στήριξη από την κυβέρνηση, στην χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.
Σημειώνεται ότι η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ έχει παρουσιάσει έξι σενάρια μείωσης του κόστους, που περιλαμβάνουν διαθεσιμότητες εργαζομένων, περικοπές επιδομάτων και μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» η ΛΑΡΚΟ αυτή την στιγμή, αδυνατεί να ανταποκριθεί και στη νέα σύμβαση προμήθειας ρεύματος από τη ΔΕΗ, η οποία περιορίζει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από τα 4.000 δολάρια/τόνος σε 2.500 δολάρια.

Η σύμβαση προβλέπει ρύθμιση ανεξόφλητων οφειλών 260 εκατ. ευρώ. Προϋπόθεση για τη χαμηλή τιμή ρεύματος, αλλά και τη ρύθμιση των οφειλών είναι η εμπρόθεσμη αποπληρωμή των τρέχοντων λογαριασμών, με τη ΛΑΡΚΟ να μην μπορεί να πληρώσει το τιμολόγιο Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, επισκέφθηκε το μεταλλουργικό εργοστάσιο της Λάρυμνας και το μεταλλείου του Αγίου Ιωάννη, όπου είχε συναντήσεις με τα σωματεία εργαζομένων και τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ.
Σκοπός των συναντήσεων, όπου κυριάρχησε η διάθεση για συνεννόηση και συνεργασία, ήταν η αναζήτηση λύσης στα χρόνια προβλήματα της εταιρείας, τα οποία το τελευταίο διάστημα επιδεινώθηκαν, από την παρατεταμένη πτωτική πορεία των διεθνών τιμών του σιδηρονικελίου, που παράγει η ΛΑΡΚΟ.
Ο κ. Σταθάκης περιέγραψε πρωτοβουλίες για την επίλυση προβλημάτων που έχουν ήδη αναληφθεί, όπως η ρύθμιση των οφειλών προς τη ΔΕΗ. Αναγνώρισε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, όπως η προσφυγή εις βάρος της ΛΑΡΚΟ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, που συνεπάγεται αδυναμία δανεισμού και άρα αδυναμία υλοποίησης επενδύσεων.
Ο υπουργός έκανε λόγο για «μία δύσκολη εξίσωση που καλούμαστε να λύσουμε από κοινού», η οποία είναι το αποτέλεσμα «σειράς προβλημάτων που έχουμε κληρονομήσει», καθώς «παραλάβαμε τη ΛΑΡΚΟ με ένα σχέδιο τριχοτόμησης και ιδιωτικοποίησης». Ενώ επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης, η εταιρεία να αναδιοργανωθεί και να ενταχθεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.
Όπως έγινε γνωστό συζητήθηκε η ανάγκη εφαρμογής τόσο ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος, που θα δίνει απαντήσεις στα τρέχοντα ζητήματα ρευστότητας της εταιρείας, όσο και ενός στρατηγικού σχεδίου, που θα την αναδιοργανώσει και θα την καθιστά ισχυρή στο μέλλον. Ο κ. Σταθάκης δήλωσε πεπεισμένος ότι η Διοίκηση, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, θα καταφέρουν να βρουν τις λύσεις και υπογράμμισε ότι δεν θα παρθεί κάποια απόφαση χωρίς να προηγηθεί διάλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.