Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, Σκουριές. Χρεοκοπούν τις εταιρείες και μετά ξεπουλάνε τα κοιτάσματα τους, που είναι ο θησαυρός.

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη
Είναι σύνηθες μια εταιρεία που αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να επιβιώσει για συγκεκριμένες συνθήκες της αγοράς να προχωράει σε απολύσεις, σε διαθεσιμότητες, σε αλλαγή διευθυντών αλλά και σε αλλαγή της παραγωγής της.

Μια παραγωγή απαιτεί σήμερα νέα προιόντα, καλύτερη ποιότητα, μεγάλα συμβόλαια, νέες επενδύσεις, νέες τεχνολογίες, συνεχές R&D κλπ. Αυτά πρέπει να γίνονται και να ολοκληρώνονται, πρίν ο κόμπος φτάσει στο χτένι.

Στην Ελλάδα των πίτουρων και των τιποτάκηδων πολιτικών και δικαστικών πολλές βιομηχανίες έκλεισαν, γιατί οι ιδιοκτήτες τους αφού πήγαν τα δάνεια σε επενδύσεις τους στο εξωτερικό (εφοπλιστές, βιομήχανοι κλπ), στη συνέχεια τις χρεοκόπησαν.

Μια διαγραφή κόκκινων δανείων στο 10% της αξίας τους, που προωθεί η κυβέρνηση των εφοπλιστών και των ολιγαρχών μέσω ιδιωτικών εταιρειών που θα αγοράσουν τα δάνεια απο τις τράπεζες (ξέπλυμα χρήματος, απόκρυψη ευθυνών με νομική κάλυψη των διοικητικών αποφάσεων των εμπλεκομένων στις τράπεζες) θα ξανακάνει ιδιοκτήτες αυτούς που φέσωσαν τις τράπεζες με χρέη, τα οποία έγιναν δάνεια που αποληρώνει με στερήσεις ο βλάκας Ελληνικός λαός, που κοιμάται όρθιος.

Το σχέδιο "ανάπτυξης" όμως δεν θα σταματήσει στην εξυγείανση των βιομηχανιών που λόγω αρχαιότητας δεν θα είναι παραγωγικές αλλά στο ότι οι βιομήχανοι θα ζητήσουν νέα δάνεια απο τις τράπεζες, για να επαναληφθεί το ίδιο κόλπο. Οι δανειστές δεν είναι άπειροι σε αυτά τα θέματα. Τα ξέρουν τα κόλπα αυτά αλλά τα λεφτά είναι πολλά και υπάρχουν για όλους. Το κόλπο είναι να ευρεθούν νέα εύκολα δάνεια (τα λαμόγια τις λένε "χρηματοδοτήσεις") μέσα απο επενδυτικές τράπεζες βάζοντας εγγυήσεις στο Αγγλικό Δίκαιο κλπ. Τα νέα δάνεια θα αυξήσουν το χρέος κοκ.

Δεδομένου ότι εταιρείες όπως η ΔΕΗ (μεταλεία λιγνίτη), η ΛΑΡΚΟ (μεταλεία σιδήρου και νικελίου), τα μεταλεία στις Σκουριές (χρυσός, άργυρος, ουράνιο), τα ΕΛΠΕ (κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Ιόνιο, στη Πάτρα κλπ) δεν μπορούν να επιβιώσουν τεχνολογικά όπως είναι ή να παράγου νέα προιόντα το ενδιαφέρον των "επενδυτών" θα πέσει στα κοιτάσματα, για τα οποία περιέργως δεν υπάρχει κοστολόγηση αλλά προσφέρονται μόνο ως εγγυήσεις έναντι μελλοντικών κερδών στη καλύτερη περίπτωση. Είναι κάτι σαν συνωμοσία αυτό που συμβαίνει.

Ούτε η ΔΕΗ ούτε η ΛΑΡΚΟ ούτε τα ΕΛΠΕ κάνουν εκμοντερνισμό των υποδομών τους επι χρόνια γιατί στόχος είναι το ξεπούλημα των κοιτασμάτων που έχουν προίκα απο το δημόσιο. Τα ΕΛΠΕ στα οποία το 45% έχει ο Λάτσης που του χάρισαν και το Ελληνικό, πολύ συχνά πιάνει φωτιά και καίγονται εργαζόμενοι. Πρόσφατα τα ΕΛΠΕ στην Αττική έκλεισαν και λειτουργούν μόνο τα διυλιστήρια Θεσσαλονίκης βάζοντας απο τις ελαττωματικές του υποδομές την υγεία της πόλης σε κίνδυνο απο τη βρώμα και τις διοξίνες που εκλύονται στον αέρα απο τις καμινάδες σε υψηλές θερμοκρασίες. Μιλιά ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος. Τυχαίο;

Για να πωληθούν οι εταιρείες αυτές θα δημιουργήσουν "κακές" εταιρείες που θα χρεοκοπήσουν (οι ζημιές θα προστεθούν στο χρέος, κάτι που τα ΜΜΕ της Κολομβίας το κρύβουν) και "καλές" νέες εταιρείες που θα έχουν τα κοιτάσματα σαν προίκα.

Σημειώστε ότι η ΛΑΡΚΟ χρεοκοπεί για δεύτερη φορά. Τα χρέη της παλαιάς ΛΑΡΚΟ έγιναν ζημία στις τράπεζες και φυσικά οι κρατικές ενισχύσεις εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν έγιναν αέρας.

Η δικαιοσύνη είναι MONO για φιγούρα και δηλώσεις.

Η διαπλοκή ανώτατων δικαστικών έχει εμφανιστεί απο το διορισμό δικαστικών ως πρωθυπουργών χωρίς να έχουν τα τυπικά προσόντα και από το ότι διαβάζουν πολύ στις βιβλιοθήκες. Το λέω αυτό γιατί όσο η Ελλάδα σκέφτεται με ωτοασπίδες σε όσα λέω, θα αφήνει μπροστά της το μέλλον όλο και περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.