Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Σταθάκης: Το φθινόπωρο οι στρατηγικές αποφάσεις για τη ΛΑΡΚΟ – Αύξηση ΑΠΕ και φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα

Ποιες παρεμβάσεις για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Σταθάκης: Το φθινόπωρο οι στρατηγικές αποφάσεις για τη ΛΑΡΚΟ – Αύξηση ΑΠΕ και φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμαΤην θέση ότι το φθινόπωρο θα ληφθούν οι στρατηγικές αποφάσεις για την επόμενη ημέρα της ΛΑΡΚΟ διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 2ο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που γίνεται στη Λαμία.
Ο κ.Σταθάκης αφού περιέγραψε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΛΑΡΚΟ, όπως οι οφειλές προς τη ΔΕΗ, η αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος βασικών μονάδων της, η κακοδιαχείριση και η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού, υποστήριξε ότι «το φθινόπωρο θα κληθούμε να λάβουμε στρατηγικές αποφάσεις, μέσα από διαδικασίες διαλόγου με τη Διοίκηση και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, για τη διαμόρφωση ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος, που θα δίνει απαντήσεις στα τρέχοντα ζητήματα ρευστότητας της εταιρείας, και ενός στρατηγικού σχεδίου, που θα την αναδιοργανώσει και θα την καταστήσει ισχυρή στο μέλλον».
Αναφερόμενος σε θέματα ενέργειας, ο κ.Σταθάκης υποστήριξε ότι αν και ο λιγνίτης θα διατηρήσει την ειδική του θέση στο ενεργειακό μείγμα, ταυτόχρονα θα αυξηθούν τα μερίδια ΑΠΕ και φυσικού αερίου, ενώ υπογράμμισε πως στη Στερεά Ελλάδα βρίσκονται κάποιες από τις ευνοϊκότερες περιοχές στην Ευρώπη για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων.
Ο υπουργός περιέγραψε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ, επισημαίνοντας την ολοκλήρωση του κύκλου αδειοδοτήσεων με το καθεστώς εγγυημένων τιμών, την προώθηση σύγχρονου ειδικού χωροταξικού που θα λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την προώθηση Ενεργειακών Κοινοτήτων, μέσω των οποίων οι τοπικές κοινωνίες θα μπορούν να συμμετέχουν στον ενεργειακό σχεδιασμό και να αξιοποιήσουν σύγχρονα εργαλεία, όπως ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός (virtual net metering).
Ειδικά για την οικονομία της Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Σταθάκης στάθηκε στην προωθούμενη επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε 6 πόλεις της περιοχής, καθώς και στη δυνατότητα αξιοποίησής του από εταιρείες όπως η ΛΑΡΚΟ.
Υποστήριξε ότι σε περιοχές ορεινές και δασικές είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και περιέγραψε τα νέα επιδοτούμενα προγράμματα για τον σκοπό αυτό.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις πέντε παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο σε θέματα χωροταξίας καθώς και στους πέντε άξονες πολιτικής για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο κ.Σταθάκης – όσον αφορά την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου – επεσήμανε την ψήφιση του λατομικού νομοσχεδίου, που στοχεύει στην απλούστευση της αδειοδότησης, την πλήρη προσαρμογή της νομοθεσίας στις προβλέψεις του Κοινοτικού Δικαίου και την αντικατάσταση της πρακτικής των απευθείας αναθέσεων από δημοπρασίες, τη θεσμοθέτηση αλλαγών στον μεταλλευτικό κώδικα, τον σχεδιασμό ειδικού χωροταξικού για τον ορυκτό πλούτο και την προτεραιοποίηση της εκμετάλλευσης των δημόσιων ορυκτών πόρων, στη βάση μελέτης που θα συντάξει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.