Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Λίστα των χωρών-φορολογικών παραδείσων και οι χώρες-αγωγοί

Η δημόσια κατακραυγή παγκοσμίως για τις αποκαλύψεις γύρω από τη δράση των χωρών που είναι φορολογικοί παράδεισοι για τις off-shore εταιρίες και των χωρών που βοηθούν αυτή τη μεταφορά των χρημάτων λειτουργώντας ως χώρες-αγωγοί έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό βοήθησε αρκετά η σειρά των διαρροών (leaks) που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια: OffshoreLeaks (2013), LuxLeaks (2014), SwissLeaks (2015), τα Panama Papers (2015) και τα BahamasLeaks (2016).
Διάγραμμα: Το δίκτυο των σχέσεων μεταξύ των χωρών. Χώρες αγωγοί έχουν πράσινο χρώμα, χώρες φορολογικοί παράδεισοι έχουν κόκκινο χρώμα. Το μέγεθος που παρουσιάζει κάθε χώρα στο διάγραμμα είναι αντίστοιχη του συνόλου των μεταφορών.
Οι off-shore εταιρίες είναι δημοφιλή εργαλεία στις πολυεθνικές εταιρίες που προσπαθούν (με νομιμοφανή τρόπο) να αποφύγουν την πληρωμή φόρων στις χώρες που λειτουργούν, εκμεταλλευόμενες κενά στη νομοθεσία. Με αυτό τον τρόπο, μειώνουν τη φορολογία τους από περίπου 35% στο 15-25% (ορισμένες φορές και πολύ χαμηλότερα). Για παράδειγμα, η Apple, χρησιμοποιώντας το σύστημα αυτό μέσω της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας στις Βερμούδες, κατάφερε να μειώσει το φόρο στο 0,005% το 2014 (σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή).
Το Corpnet διεξήγαγε μια έρευνα με βάση τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει από τη δράση των offshore εταιριών παγκοσμίως

Η λίστα των χωρών – φορολογικών παραδείσων

Έτσι βλέπουμε στη λίστα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, το Λουξεμβούργο, το Χονγκ-Κονγκ, το Τζέρσεϊ, τις Βερμούδες, την Κύπρο, την Ταιβάν, τη Μάλτα, τον Μαυρίκιο και τις Νήσους Κέυμαν να συμπληρώνουν τη δεκάδα.
Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που αφορούν στις χώρες που λειτουργούν ως αγωγοί τροφοδότησης των φορολογικών παραδείσων.
Εδώ παρατηρούμε πως η Ολλανδία βρίσκεται πρώτη στη λίστα, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, την Σιγκαπούρη και την Ιρλανδία.

Αναλυτικά μπορείτε να δείτε το ακόλουθο διάγραμμα από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ
Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του Corpnetcorpnet.uva.nl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.