Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Το ΔΝΤ εξηγεί γιατί η Ελλάδα θα έχει χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα 50 χρόνια (φωτό)

λήψης
Η κακή δημογραφική εικόνα της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις φτωχές επιδόσεις της παραγωγικότητας σημαίνουν ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι το κλειδί για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας μας τα επόμενα 50 χρόνια.
Μάλιστα, το Ταμείο εκτιμά πως για να επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης… 1% ετησίως (όπως είναι η υπόθεση που κάνει το ΔΝΤ στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους – μακράν χαμηλότερα από τον στόχο για 3,5% του ΑΕΠ που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι) την επόμενη 50ετία, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες. Παράλληλα, όπως σημειώνει, θα απαιτηθεί και μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια, ο ρυθμός της οποίας είναι μακράν υψηλότερος απ’ ό,τι έχει μέχρι τώρα επιτύχει ποτέ η Ελλάδα.
Οι λόγοι που το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα θα έχει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 1% τα επόμενα 50 έτη είναι οι εξής:
1. Η Ελλάδα θα βιώσει μια δραματική γήρανση του πληθυσμού της τις επόμενες δεκαετίες. Στην έκθεση γήρανσης του πληθυσμού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προβλέπει ότι ο ενεργός πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 30% το διάστημα μεταξύ 2020 – 2060 – πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην ΕΕ.

imff1
2. Η αύξηση της παραγωγικότητας στην Ελλάδα ήταν παραδοσιακά πενιχρή. Τα τελευταία 45 χρόνια η συνολική αύξηση παραγωγικότητας ήταν κατά μέσο όρο 0,2% ετησίως, μακράν η χαμηλότερη στην Ευρωζώνη με το Ταμείο να βλέπει προοπτική ανόδου έως και το 0,4% το πολύ.
imff2
3. Μια αύξηση των επενδύσεων θα μπορούσε να δώσει μαι βραχυπρόθεσμη ώθηση στην ανάπτυξη, ωστόσο μακροπρόθεσμα θα επικρατήσουν η χαμηλή παραγωγικότητα και το δημογραφικό.
4. Για όλα τα παραπάνω, οι προοπτικές αύξησης του ΑΕΠ είναι φτωχές, εκτός κι αν γίνει μια μεγάλη αλλαγή στο μείγμα πολιτικής
5. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση του συνολικού ρυθμού παραγωγικότητας και της απασχόλησης είναι ως εκ τούτου ο μοναδικός τρόπος να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη αύξηση της ανάπτυξης.
6. Η μόνιμη άνοδος του ρυθμού ανάπτυξης , απαιτεί μια περίοδο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που υπερβαίνει – τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε διάρκεια, ό,τι έχει πετύχει η Ελλάδα μέχρι σήμερα.
7. Δεδομένων των δημογραφικών, η επίπτωση των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να είναι ουσιώδης ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη 1% του ΑΕΠ τα επόμενα 50 χρόνια.
8. Το να επιτευχθεί τέλος η εκτίμηση του ΔΝΤ για ανάπτυξη 1% παρά το αντίξοο δημογραφικό και την ιστορικά χαμηλή παραγωγικότητα, απαιτεί από τις ελληνικές αρχές και τον λαό τη δέσμευση για μια παρατεταμένη περίοδο με βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
imff3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.