Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Με κουπόνια αντί μισθού πληρώνονται οι Ελληνες!

apisteuto-ksanagirisame-stin-katoxi-kouponia-anti-misthou-plironontai-ellines-620x401

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ!

Τις παράνομες τακτικές με βάση τις οποίες ο μισθός έχει αντικατασταθεί από κουπόνια και διατακτικές γευμάτων, καταγγέλει η  Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ).
Σε ανακοινωσή της καταγγέλλει τις «παράνομες» πρακτικές εταιρειών πώλησης κουπονιών (vouchers), οι οποίες όπως αναφέρεται προτρέπουν, ακόμα και μεγάλες εργοδότριες εταιρείες, να αντικαθιστούν παρανόμως μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους με διατακτικές γευμάτων και σούπερ μάρκετ.
Η ΟΙΥΕ αναφέρει ότι οι εταιρείες αυτές διατείνονται ότι με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής των εργαζομένων και ενισχύεται η αποδοτικότητα τους, ενώ -όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία- «στην πραγματικότητα αυτό που προτείνουν είναι τρόπους εισφοροδιαφυγής και αντικατάστασης του μισθού με «αντίδωρα»».

«Την ίδια και σημαντικότερη ευθύνη έναντι του νόμου έχουν και οι εταιρείες που δέχονται να κάνουν χρήση αυτών των κουπονιών, καθώς στην πραγματικότητα υποκαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας, κυρίως έκτακτες αποδοχές (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες, κ.λπ.), υποχρεώνοντας τους εργαζομένους τους να λαμβάνουν αντί αποδοχών, για την πρόσθετη ή και την κανονική εργασία, τα εκπτωτικά κουπόνια», επισημαίνει η Ομοσπονδία.
Στην ίδια ανακοίνωση, η ΟΙΥΕ αναφέρεται και στη δεύτερη «μόδα» που εμφανίζεται όλο και περισσότερο στην αγορά εργασίας τις «προσλήψεις Βουλγαρίας και τις προπληρωμένες κάρτες μισθοδοσία Βουλγαρίας και Κύπρου».
Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, εταιρείες logistics, συμβούλων, πωλήσεων, διαδικτυακών υπηρεσιών και γενικότερα δραστηριοτήτων που απαιτούν εργασία εκτός γραφείου, ιδρύουν εταιρείες στη γείτονα χώρα, προσλαμβάνουν Έλληνες εργαζόμενους με έδρα το εξωτερικό, ανοίγουν λογαριασμούς μισθοδοσίας στη Βουλγαρία και απασχολούν εργαζόμενους στην Ελλάδα. Η μισθοδοσία έρχεται στην Ελλάδα με prepaid cards και έτσι τα ασφαλιστικά ταμεία ζημιώνονται, αφού δεν εισπράττουν απολύτως τίποτα.
Η ΟΙΥΕ τονίζει ότι και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις είναι παράνομες και καλεί το υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ, σε συνεργασία με τις φορολογικές αρχές και την Οικονομική Αστυνομία, «να ξεκινήσουν εκτεταμένους ελέγχους για την πάταξη του φαινομένου εν τη γενέσει του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.