Τη Χαλκίδα επισκέφθηκε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.   Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του επισκέφτηκε κρατικές δομές που έχουν σχέση με την πολιτική προστασία και την ασφάλεια των πολιτών και ειδικότερα το Νοσοκομείο Χαλκίδας, την αστυνομία, την πυροσβεστική και το EKAB , ενώ το απόγευμα  παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Ξενοδοχείο Παλίρροια. Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ακριώτης, Τάσος Πρατσόλης και Ζωή Λιβανίου, ενώ το ρόλο του συντονιστή είχε ο γραμματέας της ΝΕτου ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας Νίκος Σιόλιας.


Τα κύρια σημεία της συνέντευξης τύπου του   Αλέκου Φλαμπουράρη

Για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και την αξιολόγηση
4603627120173838_b_DSC_3734Παίρνοντας το λόγο ο Υπουργός έκανε μία σύντομη αναφορά στα 2 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Κλείνοντας  δύο χρόνια από τη διακυβέρνηση σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι τώρα είμαστε σε μία περίοδο στην Ευρώπη όπου έχει αρχίσει πια  να δημιουργείται ένα κίνημα κατά της λιτότητας. Εμείς εφαρμόζουμε μία συνεπή πολιτική αυτό το διάστημα, μία συνεπή πολιτική που έχει το βλέμμα της στραμμένο στα πιο αδύναμα σώματα, αυτά που βρίσκονται εκτός οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ακόμα αποδείξαμε ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν μπορεί μία κυβέρνηση να στρέφει το βλέμμα της προς τα εκεί, να δίνει έστω μικρές δυνατότητες και ελπίδες σε αυτά τα αδύναμα οικονομικά στρώματα και όχι στα στρώματα που όχι μόνο  δεν υποφέρουν αλλά ωφελούνται από αυτές τις πολιτικές».
Όσον αφορά το χθεσινό Eurogroup  ο Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε ότι: « Το χθεσινό Eurogroup άφησε ελπίδες για πολύ γρήγορη αλλαγή των συνθηκών αλλά και των πολιτικών που εφαρμόζονται πανευρωπαϊκά και να αρχίσει μία περίοδος άνοιξης, αυτό που λέμε για τους λαούς της Ευρώπης και θα είμαστε όλοι μαζί, πολίτες και κυβέρνηση, υπερήφανοι γιατί θα το έχουμε πετύχει μαζί. Δε θα ψηφίσει η βουλή νέα μέτρα, είμαστε συνεπείς στην εφαρμογής της συμφωνίας που είχαμε υπογράψει το καλοκαίρι, άρα ζητάμε και από αυτούς να είναι συνεπείς σε αυτό που είχαμε συναποφασίσει, δηλαδή ότι το 2018 με αυτήν την πολιτική που ακολουθούμε θα βγάλουμε τον ελληνικό λαό από τη μέγγενη του μνημονίου και θα μπούμε και στην ποσοτική χαλάρωση και στις αγορές  για να μπορέσει να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία. Γιατί χωρίς την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις, δεν υπάρχει λύση στο ελληνικό πρόβλημα».
Έκλεισε δε τη σύντομη τοποθέτηση του δηλώνοντας την πεποίθηση του ότι το 2019 ο ελληνικός λαός θα στηρίξει πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: 
«Στηριχτήκαμε στον ελληνικό λαό , στηριζόμαστε στον ελληνικό λαό και το 2019 και το τονίζω αυτό, το 2019 λοιπόν που θα γίνουν εκλογές πάλι ο ελληνικός λαός θα μας εμπιστευτεί και θα εμπιστευτεί τις τύχες του σε μία κυβέρνηση που κοιτάει τα δικά του συμφέροντα, τα συμφέροντα δηλαδή των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων και μάλιστα των πολύ λίγων».
Για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας
Ερωτώμενος για το αν είναι εύκολο ή δύσκολο η κυβέρνηση και εν συγκρίσει με άλλα μέρη της χώρας να φέρει στην Εύβοια το ισοδύναμο, ο Υπουργός δήλωσε: «Στο χώρο της υγείας η εικόνα που αποκόμισα είναι ότι η κατάσταση στην Εύβοια είναι περίπου στο μέσο όρο της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της υγείας στη χώρα μας. Όταν λέω στο μέσο όρο, εννοώ ότι έχουν γίνει κάποια μικρά αλλά ουσιαστικά βήματα ενίσχυσης κάποιων δομών που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει το σύστημα και είναι απαραίτητες.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού , αφού τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε όχι μόνο προσλήψεις αλλά είχαμε και 8.000-10.000 αποχωρήσεις από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτές προσπαθούμε σε μεγάλο βαθμό να αναπληρώσουμε είτε σε νοσηλευτικό προσωπικό, είτε σε προσωπικό των γιατρών, είτε σε παραϊατρικό προσωπικό. Προγραμματίζονται ακόμα 5.000-6.000 προσλήψεις από την κυβέρνηση μας και νομίζω ότι αν έρθουν αυτοί θα έχουμε θετικά αποτελέσματα και στο χώρο της υγείας».
Όσον αφορά το ΕΚΑΒ δήλωσε: «Για το ΕΚΑΒ η συζήτηση που κάναμε ήταν πολύ καλή και εδώ υπάρχει ένα θέμα με ένα Κέντρο Υγείας και εδώ υπάρχει η ανάγκη να μην υπάρχουν στεγανά σε ένα χώρο που είναι ο χώρος της υγείας, αφού και το Κέντρο Υγείας και το Νοσοκομείο και το ΕΚΑΒ εξυπηρετούν ένα κοινό καλό , ένα καλό για την κοινωνία και τον πολίτη και πρέπει να συνεργάζονται. Δεν είναι δυνατόν π.χ. να χρειάζεται τη συγκεκριμένη στιγμή διασώστες το Νοσοκομείο και να μην τους δίνει το ΕΚΑΒ.  Γενικώς υπάρχουν κάποια προβλήματα και πιστεύω ότι γρήγορα θα λυθούν».
Για τα σχέδια της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ και τα Τσιμέντα Χαλκίδας 
« Πρώτα από όλα οι ομαδικές απολύσεις ακυρώθηκαν. Αυτό έλειπε, αν πάνε να μας περάσουν από το παράθυρο τις ομαδικές απολύσεις , είναι ένα από τα τρία θέματα που δεν κλείνει η αξιολόγηση και αυτό είναι ότι δε δεχόμαστε εμείς τις ομαδικές απολύσεις.  Δε μπορεί να μας τις περάσει η Lafarge με ανοιχτό παράθυρο» δήλωσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης
Με τη ΛΑΡΚΟ υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα για να είμαστε ειλικρινείς.
Δηλαδή το παραγόμενο υλικό εξαρτάται η τιμή πώλησης από το χρηματιστήριο. Άρα έχουμε άνοδο και κάθοδο της τιμής του. Ταυτόχρονα έχουμε μία σταθερότητα στο κόστος παραγωγής, όπου η τιμή παραγωγής είναι υψηλότερη από την τιμή πώλησης.  Εμείς αυτό που είπαμε με τους εργαζόμενους και το έχουμε ζητήσει και από τη διοίκηση και από τους εργαζόμενους, σε μία συνεργασία να ετοιμάσουν ένα business plan που θα διευρύνει και την παραγωγική βάση των λατομείων και σε άλλες εργασίες, ούτως ώστε να προσπαθήσουμε τη μονάδα αυτή να την κάνουμε τόσο παραγωγική ούτως ώστε το κόστος να πλησιάζει με την τιμή πώλησης. Μόλις το καταφέρουμε αυτό και παρότι η ΔΕΗ μείωσε την τιμή του ρεύματος κατά 30% , παρ όλα αυτά επειδή η τιμή είμαι σε χαμηλό επίπεδο η ΛΑΡΚΟ είναι μέσα. Από τι μας είπαν και οι εργαζόμενοι μέχρι τον Αύγουστο που περιμένουν αλλαγές στην τιμή χρειάζονται μία οικονομική ενίσχυση κάθε μήνα και εγώ πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Θα το μεταβιβάσω το αίτημα κάτω αφού το συνδυάσουμε όταν έρθει και ένα business plan στη ΛΑΡΚΟ σε συνεργασία εργαζομένων και διοίκησης γιατί θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία σε αυτές τις επιχειρήσεις για να βρεθεί λύση.  Αν δούμε το πλάνο και βγαίνει θα συμβάλλουμε και εμείς σαν κυβέρνηση στο να βγει αυτό το πρόγραμμα.
Τέλος, θέλω να σας τονίσω ότι η κυβέρνηση ανεξάρτητα αν είναι ιδιωτικού ή δημόσιου χαρακτήρα οι επιχειρήσεις θέλει να σωθούν ώστε να σωθούν ταυτόχρονα οι θέσεις εργασίας και το παραγωγικό δυναμικό της χώρας και αυτό είναι μία προσπάθεια που καταβάλλουμε καθημερινά. Δεν είναι εύκολη η προσπάθεια αλλά πιστεύουμε ότι και για τη ΛΑΡΚΟ υπάρχει μία ελπίδα αρκεί να συνεργαστούν εργαζόμενοι και διοίκηση».
Δείτε το video