Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τρόμος στην Ευρώπη το 2016: Η χρονιά που σημαδεύτηκε από μεγάλα αιματηρά χτυπήματα σε μητροπόλεις

F141118KBG01
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ TU-154;
Η χρονιά που σε λίγες μέρες μας «αποχαιρετά» σημαδεύτηκε από μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα που συντάραξαν όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Το χθεσινό, μάλιστα, αεροπορικό δυστύχημα του Tu-154 δύο λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σότσι με τους 93 νεκρούς ενισχύει τους φόβους για άλλο ένα τρομοκρατικό χτύπημα. Χθες  το pronews.gr δημοσίευσε βίντεο που κατέγραψε  λάμψη στον ουρανό, γεγονός που ενισχύει το σενάριο έκρηξης στον αέρα. Μάλιστα, εμπειρογνώμονες επισημαίνουν στο ρωσικό Τύπο ότι, καθώς τα συντρίμμια εκτινάχθηκαν σε τόσο μεγάλη απόσταση και ότι αυτό συνέβη μόλις δύο λεπτά μετά την απογείωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. 
Παράλληλα, τα αλλεπάλληλα αιματηρά τρομοκρατικά χτυπήματα που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες, τη Νίκαια και το Βερολίνο, άλλαξαν τα δεδομένα της Ευρώπης με τους πολίτες να νιώθουν ιδιαίτερα ανασφαλείς και οι χώρες να προσπαθούν να οχυρωθούν με τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφάλειας, την εντατικοποίηση των ελέγχων και την αυστηροποίηση των νόμων, αλλάζοντας ριζικά τη ζωή των Ευρωπαίων, καθώς η περισσότερη ασφάλεια εμπεριέχει και λιγότερα δικαιώματα. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι ο ISIS έχει ανοιχτά απειλήσει για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα στις μεγάλες μητροπόλεις της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των εορτών.

Μάλιστα η επίθεση σε Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το τρομοκρατικό χτύπημα της Νίκαιας στις 14 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 86 άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί στην ιστορική προκυμαία της πόλης για να γιορτάσουν την εθνική επέτειο της Γαλλίας. Το Ισλαμικό Κράτος είχε και πάλι προειδοποιήσει για παρόμοια τρομοκρατικά χτυπήματα ήδη από το 2014. Και στις δύο περιπτώσεις το Ισλαμικό κράτος χρησιμοποίησε μη συμβατικά όπλα (φορτηγά). 
Ήδη οι αρμόδιες αρχές ζητούν την ενίσχυση των ελέγχων στα δίκτυα συγκοινωνιών ενώ η γερμανική αστυνομία έχει ήδη ενσωματώσει  μικρές κάμερες, προηγμένης τεχνολόγιας, στις στολές των ειδικών δυνάμεων. Με τη σύμφωνη μάλιστα γνώμη του Γερμανού υπ. Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, η αστυνομία ζητά  τη νομοθέτηση νέου πλαισίου αναφορικά με τη διευκόλυνση της παρακολούθησης με τεχνικά μέσα ακόμη και δημόσιων χώρων. Βέβαια υπάρχουν και αντίθετες φωνές οι οποίες επισημαίνουν ότι η ενίσχυση αυτή των μέτρων ασφάλειας μπορεί να λειτουργήσουν σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα και ψυχολόγο Γιαν Ίλαν Κιζιλάν, που εξειδικεύεται εδώ και χρόνια στη στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους από ψυχολογική σκοπιά τονίζει ότι  «η διάδοση του φόβου και του τρόμου είναι από τους κύριος στόχους των Ισλαμιστών», με στόχο να επηρεάσουν  την κοινωνική ειρήνη και ασφάλεια των δυτικών κοινωνιών σπέρνοντας τον πανικό.
Μεγάλο, βέβαια, «όπλο» των μαχητών του ISIS είναι η προσφυγική κρίση. Εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση μαχητές του προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη με σκοπό να γίνουν «κινητές» βόμβες και να σπείρουν τον πανικό. Ένα θέμα που απασχολεί τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών, δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος να λειτουργήσει εις βάρος του συνόλου των μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.