Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η «Πέμπτη Φάλαγγα»…

i-pempti-falagga-
Ένα πολιτικό σύστημα που καρκινοβατεί αντιδρά με τρόπο περίεργο και ΜΗ «ορθολογικό». Βασική νοσηρότητα του πολιτικού μας συστήματος είναι, βέβαια, η εκλογή ΣΥΡΙΖΑ το 2015! Όλες οι άλλες χώρες που είχαν πρόβλημα βγήκαν από την κρίση.
Εμείς υποτροπιάσαμε κι ακόμα πελαγοδρομούμε…
Κάτι δεν πάει καλά, λοιπόν…
Όμως, ακόμα πιο ανησυχητικό σύμπτωμα είναι πως μετά την μεγαλύτερη κατάρρευση προσδοκιών που υπήρξε ποτέ, στο πιο σύντομα χρόνο που έγινε ποτέ, από τις αποτυχίες της πιο ανίκανης κυβέρνησης των τελευταίων δεκαετιών, ακόμα και τώρα γίνεται προσπάθεια να «διασωθεί» η κυβέρνηση Τσίπρα…
Ή μάλλον (αφού κανείς δεν περιμένει πια να διασωθεί), να κερδίσει κάποιο (λίγο) χρόνο και να πέσει (όσο το δυνατόν) «στα μαλακά»…
Άδικος κόπος, βέβαια…

Αξίζει, όμως, να δούμε πώς προσπαθούν να «διασώσουν» ό,τι προλάβουν από την εκτρωματική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ…
Στην αρχή μας έλεγαν πώς ό,τι κι αν είναι «αυτοί» (η κυβέρνηση Τσίπρα), οι προηγούμενοι ήταν, πάντως, «χειρότεροι»…
Αυτό δεν τολμάνε να το πουν πια, γιατί οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν και μνήμη «χρυσόψαρου»! Θυμούνται πολύ καλά, πως πριν δύο χρόνια τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα.
Τώρα πια το λένε και οι ξένοι: Ότι το Νοέμβριο του 2014, η Ελλάδα έβγαινε από την κρίση, κι από τα μνημόνια κι από την ύφεση.
Και τώρα, μετά την καταστροφική πολιτική Βαρουφάκη, αγωνίζεται πάλι να φτάσει σε δύο χρόνια από τώρα (και τέσσερα χρόνια από το 2014) εκεί που είχε ήδη φτάσει επί Σαμαρά.
Μεταξύ άλλων το είπε και ο Ρέγκλινγκ προχθές. Για πολλοστή φορά βέβαια…
Οπότε πάει το παραμύθι για τους «προηγούμενους»…
Μετά μας είπαν, ότι:
–«Εντάξει μωρέ, όλοι ίδιο είναι»…
(Δηλαδή δεν είναι «χειρότεροι οι προηγούμενοι» από τον Τσίπρα, άλλα ήταν «το ίδιο κακοί» με ό,τι αποδείχθηκε εκ των υστέρων ο Τσίπρας…)
Όμως, ούτε κι αυτό μας το πολύ-λένε πια… Γιατί πάει κι αυτό. Διαψεύστηκε!
Πανηγυρικά, μάλιστα… Ή μάλλον τραγικά…
Στο μεταναστευτικό, για παράδειγμα, η κυβέρνηση Σαμαρά έλεγχε τις ροές.
Και κράτησε τα κύματα των μεταναστών έξω από τη χώρα.
Κυνηγούσε τους «διακινητές» (και τη «διακίνηση» γενικότερα), έκλεινε τους λαθρομετανάστες στην Αμυγδαλέζα, λίγοι έμπαιναν τότε από τα νησιά, και άλλοι τόσοι έβγαιναν και επέστρεφαν στις χώρες τους.
Και μαζί έφευγαν και γύρναγαν στις πατρίδες τους και κάμποσοι από τους λαθρομετανάστες είχαν ήδη έλθει στην Ελλάδα πριν το 2012 (όταν και η κυβέρνηση ΓΑΠ πήγε να «παίξει» κι εκείνη με το μεταναστευτικό, αλλά τρόμαξε και μαζεύτηκε – επί Ραγκούση, αν θυμάστε…)
Η κυβέρνηση Σαμαρά, λοιπόν, ήταν η πρώτη και μόνη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών, επί των ημερών της οποίας μειώθηκε αισθητά (κατά 260 χιλιάδες!) και μειωνόταν σταθερά ο αριθμός των λαθρομεταναστών στη χώρα.
Τι «σύγκριση» να γίνει λοιπόν με την κυβέρνηση Τσίπρα;
Ακόμα η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν η μόνη της μνημονιακής περιόδου που έπιανε και ξεπερνούσε τους στόχους της «προσαρμογής»,
  • χωρίς να κλείσει τις τράπεζες,
  • χωρίς capital controls,
  • χωρίς να αυξήσει το ΦΠΑ (αντίθετα το μείωσε στην εστίαση),
  • χωρίς να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές (αντίθετα τις μείωσε δύο φορές).
Κι έβγαλε τη χώρα στην ανάπτυξη, νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα.
Οπότε τι «σύγκριση» να γίνει με τα «πεπραγμένα» της τωρινής κυβέρνησης;
Κι ακόμα, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είναι η ΜΟΝΗ κυβέρνηση που κούρεψε το χρέος!
Δύο φορές μάλιστα: το Μάρτιο και το Δεκέμβριο του 2012!
Κι όπως δήλωσε και ο Ρέγκλινγκ προχθές, τότε έγινε η μεγαλύτερη μείωση χρέους διεθνώς, στην παγκόσμια Ιστορία!
Κατά 105 δισεκατομμύρια το Μάρτιο του 2012 (PSI) και κατά άλλα 20 δισεκατομμύρια ευρώ το Δεκέμβριο του 2012 (επαναγορά ελληνικών ομολόγων στο ένα τρίτο της αξίας τους – «κάτω από το άρτιο»).
Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ…
Και τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα «αγωνίζεται» και αγωνιά να πάρει κάποια μέτρα «ανακούφισης χρέους» (χωρίς κούρεμα, όμως) που τα είχαν δώσει στην προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, και τα πήραν πίσω από την κυβέρνηση Τσίπρα.
Όχι, καμία σύγκριση δεν υπάρχει με τους «προηγούμενους»…
Υπάρχει όμως κάτι βαθύτερο και πολύ πιο «άρρωστο» σε όλη αυτή την προπαγάνδα: Την επαναλαμβάνουν (όλο και πιο διστακτικά, βέβαια), όσοι υπονόμευσαν τον Σαμαρά στα τέλη του 2014. Και κάπως πρέπει «δικαιολογηθούν» γι’ αυτό…
Άνθρωποι και ΜΜΕ ολόκληρα, που «τράβηξαν το χαλί» τότε κάτω από τα πόδια της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν έχουν σήμερα το θάρρος να παραδεχθούν το λάθος τους και σπεύδουν να βρουν φθηνές «δικαιολογίες».
Μια πρώτη τέτοια «δικαιολογία» είναι πως «και η κυβέρνηση Σαμαρά είχε σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις το τελευταίο εξάμηνο», λέει!
Τον ισχυρισμό αυτό το επικαλέστηκαν, εκ των υστέρων, και κάποιοι από τους δανειστές, που κι εκείνοι «τράβηξαν το χαλί» κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης Σαμαρά, τότε…
Τώρα, βέβαια, εκείνοι δεν το λένε πια!
Οι πιο έξυπνοι ανάμεσά τους το έχουν ήδη “μαζέψει…”
Γιατί, άραγε;
Γιατί απλούστατα οι τρεις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα έγιναν τότε ακριβώς: το δεύτερο εξάμηνο του 2014!
Όταν, υποτίθεται, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε «κατεβάσει τα μολύβια» κι είχε «φρενάρει τις μεταρρυθμίσεις». Υποτίθεται πάντα…
Πώς να δικαιολογήσουν, όμως τέτοιες τερατολογίες, όταν ακριβώς τότε – ακριβώς το δεύτερο εξάμηνο του 2014 – η κυβέρνηση Σαμαρά είχε περάσει το «σπάσιμο της ΔΕΗ» (τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση – αποκρατικοποίηση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα), τη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (με συνολικό τίμημα για το δημόσιο 4 φορές και πλέον μεγαλύτερο απ’ όσο το υπολόγιζαν ως τότε), και την ολοκλήρωση της παραχώρησης του «Ελληνικού» (που κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει από το 2002);
Χώρια η «λειτουργική ενοποίηση» των ασφαλιστικών ταμείων με ενιαίο μηχανισμό είσπραξης και πληρωμών (που εξασφάλισε τότε πιστοποιητικό βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος για δύο γενιές!).
Όλα αυτά έγιναν τότε: το δεύτερο εξάμηνο του 2014!
Όλα αυτά τα πολέμησε η τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ λυσσασμένα. Για τη «μικρή ΔΕΗ» απειλούσε να κάνει και δημοψήφισμα για να τη ματαιώσει…
Όλα αυτά τα «πάγωσε» όταν ήλθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη του 2015…
Τα περισσότερα απ’ αυτά αναγκάστηκε να τα… «ξεπαγώσει» αργότερα, υπό την πίεση των δανειστών.
Όμως όλα τα είχε ξεκινήσει και τα είχε περάσει από τη Βουλή η κυβέρνηση Σαμαρά το μοιραίο τελευταίο εξάμηνο του 2014.
Όταν, τότε, την υπονόμευαν πολλοί!
Και σήμερα βγαίνουν και την… επικρίνουν εκ των υστέρων, ότι τάχα «δεν έκανε πολλά τότε», όσοι ακριβώς την υπονόμευαν τότε για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε. Ή δεν τη στήριζαν καθόλου…
Υπάρχουν και βουλευτές και στελέχη ακόμα της ΝΔ, που τότε «προειδοποιούσαν» την κυβέρνησή τους, την κυβέρνηση Σαμαρά, ότι δεν θα ψηφίσουν άλλα μέτρα λιτότητας ή άλλες μεταρρυθμίσεις στη Βουλή.
Και λίγους μήνες αργότερα, παρακαλούσαν την κυβέρνηση Τσίπρα πλέον, να φέρει στη Βουλή και να ψηφίσουν όλοι μαζί, αυτά ακριβώς που οι ίδιοι δεν ήθελαν να ψηφίσουν όταν τα έφερνε τη κυβέρνηση Σαμαρά!
Καμιά φορά και πολύ χειρότερα απ’ όσα έφερνε η κυβέρνηση Σαμαρά!
Ναι, υπάρχουν και τέτοια «μπουμπούκια» στη ΝΔ. Όχι πολλά ευτυχώς…
Και οι περισσότεροι έχουν καταλάβει πόσο λάθος έκαναν. Τότε όμως συμμετείχαν στην υπονόμευση της κυβέρνησης Σαμαρά. Και μετά έλεγαν τα «λογάκια» τους κι αυτοί για τα «λάθη» της κυβέρνησης εκείνης…
Υπάρχουν τέλος, κι εκείνοι που μέμφονται το Σαμαρά για τα «Ζάππεια»!
Αυτό κι αν είναι υποκρισία!
Γιατί τα «Ζάππεια» αποτελούν τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ελλάδας που έχει υπογράψει στη συνέχεια και το ΠΑΣΟΚ (ό,τι απέμεινε) και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ:
  • Διόρθωση των λαθών του πρώτου μνημονίου,
  • αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου,
  • αξιολόγηση στο δημόσιο,
  • μείωση φόρων,
  • μείωση ασφαλιστικών εισφορών,
  • συνολική μηχανοργάνωση στο δημόσιο,
  • διεύρυνση της φορολογικής βάσης,
  • έμφαση στην επιχειρηματικότητα και στην εξωστρέφεια,
  • χτύπημα της γραφειοκρατίας στην έναρξη νέων επιχειρήσεων και στην αδειοδότηση νέων επενδύσεων,
  • εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου στους ιδιώτες,
  • μηδενισμό του ελλείμματος, κλπ.
Τα περισσότερα από αυτά τα ξεκίνησε η κυβέρνηση Σαμαρά. Αρκετά από αυτά πρόλαβε να τα ολοκληρώσει κιόλας, κι ας κυβέρνησε μόνο για 2,5 χρόνια, κι όχι για τέσσερα.
Όλα τα έκανε μαζί με το ΠΑΣΟΚ που ως τότε… έβριζε τα «Ζάππεια» και μετά συνέχισε να τα βρίζει!
Κι όμως επί 2,5 χρόνια την πολιτική των «Ζαππείων» υλοποιούσαν οι ΠΑΣΟΚοι συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου!
Τα περισσότερα τα υιοθέτησε και ο Τσίπρας στη συνέχεια. Κι αγωνίζεται να τα κάνει ή να τα… ξανακάνει!
Πράγματι, η πολιτική των «Ζαππείων» είναι ουσιαστικά η συνολική ατζέντα των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που όλοι προσυπέγραψαν μετά. Γι’ αυτό και όλους τους «τσιγκλάει».
Γιατί την αρχικά την αποδοκίμασαν και τελικά την αποδέχθηκαν.
Κι ακόμα δεν μπορούν να την… «καταπιούν»!
Και για ένα λόγο ακόμα: γιατί στα Ζάππεια ο Σαμαράς δεν είπε ποτέ «λεφτά υπάρχουν», όπως ο ΓΑΠ το 2009.
Ούτε έταξε στους πάντες τα πάντα, όπως ο Τσίπρας το 2014 με το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
Όλοι αυτοί που έβριζαν ή εξακολουθούν να βρίζουν τα «Ζάππεια», στα … «Ζάππεια» σέρνονται ακόμα και τα «Ζάππεια» εφαρμόζουν!
Κι αυτό δεν μπορούν, ούτε να το ξεπεράσουν ούτε να το «χωνέψουν»…
Ο μεγαλύτερος και ο χειρότερος λαϊκισμός, είναι να μιλάνε για τα «Ζάππεια» όσοι κραύγαζαν «λεφτά υπάρχουν» ή διακήρυσσαν το περιβόητο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
Και ο ακόμα μεγαλύτερος λαϊκισμός, είναι να λένε ανερυθρίαστα «όλοι ίδιοι είναι», αυτοί που με τον ένα ή τον άλλα τρόπο στήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύοντας την κυβέρνηση Σαμαρά το φθινόπωρο του 2014.
Ή εκείνοι που αποδοκίμαζαν το προεκλογικό φιλμάκι του Σαμαρά το Γενάρη του 2015, όταν προειδοποιούσε πόσα δεινά θα φέρει η εκλογή ΣΥΡΙΖΑ!
Θυμάστε τι μας έλεγαν τότε;
Ότι «κινδυνολογεί» τάχα…
Αποδείχθηκε όμως, πως δεν κινδυνολογούσε! Επαληθεύθηκε 100%…
Κάποιοι μάλιστα, ψιθυρίζουν τώρα πια, πως… «και λίγα είπε τότε»!
Αξίζει τον κόπο να ξαναδείτε αυτό το προεκλογικό φιλμάκι της ΝΔ το Γενάρη του 2015. Υπάρχει στο διαδίκτυο και έχει εκατοντάδες χιλιάδες views.
Απλός κόσμος ανατρέχει όλο και περισσότερο και το ξαναβλέπει. Γιατί αποδείχθηκε «προφητικό»…
Κι όλοι εκείνοι που τότε έλεγαν πως είναι σκέτη… «κινδυνολογία», σήμερα δεν μιλάνε. Δεν έχουν καν το θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη. Παρά μας λένε παραμύθια ότι τάχα «όλοι ίδιοι είναι»… Γι’ αυτό σας λέω, ότι το πολιτικό μας σύστημα συνολικά είναι «άρρωστο» και πως η «αρρώστια» δεν εντοπίζεται μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ…
Εκεί είναι η κύρια «εστία», ασφαλώς. Αλλά η νόσος έχει κάνει «μετάσταση» και αλλού…
Και λαϊκισμός του χειρότερου είδους υπάρχει και αλλού. Και την κυβέρνηση Σαμαρά την υπονόμευσαν κι άλλοι.
Και όλα αυτά πρέπει να τα θυμόμαστε, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε την κρίση, οριστικά αυτή τη φορά…
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας «αδειάσει τη γωνιά». Αυτό δεν αλλάζει πια…
Αλλά όσοι έπαιξαν το παιγνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα αποδοκιμάζουν τον Τσίπρα και μας το παίζουν… «άσπιλοι και αμόλυντοι», οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη.
Ή τουλάχιστον να μην προκαλούν κι από πάνω.
Γιατί αλλιώτικα, η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ θα τους πάρει μαζί του.
Και εν πάση περιπτώσει, επειδή αυτή τη φορά η χώρα πρέπει να σωθεί οριστικά και τελειωτικά (γιατί άλλη ευκαιρία να… «πετάξει» δεν θα έχει) θα είμαστε εδώ να θυμόμαστε και να θυμίζουμε τι έκαναν.
Γιατί πρέπει να τελειώνουμε και με το ΣΥΡΙΖΑ και με την «Πέμπτη Φάλαγγα» του ΣΥΡΙΖΑ!
Όλοι δικαιούνται να κάνουν λάθη. Και όλοι κάνουν λάθη.
Αλλά η συστηματική υπονόμευση δεν συγχωρείται πλέον.
Κι όσοι συνεχίζουν τη συστηματική υπονόμευση ή τις «ίσες αποστάσεις», είναι χειρότεροι κι από τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.