Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Συμφωνήθηκε η διοίκηση του «Κατοχικού Ταμείου» – Από Ιανουάριο βγάζει στο… σφυρί τις 6 πρώτες ΔΕΚΟ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Η σύσταση του υπέρ-Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ή του “Κατοχικού Ταμείου” φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί και με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου αύριο στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ αποκτά και την πρώτη του προίκα. Θα μεταβιβαστούν συνολικά έξι ΔΕΚΟ, (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές και ΕΛΒΟ), οι οποίες θα αρχίσουν να βγαίνουν στο σφυρί από τις αρχές του 2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και δανειστές κατέληξαν στα πρόσωπα των Ελλήνων που θα πλαισιώνουν τον Γάλλο Ζακ Λε Παπ και τον Ισπανό Ντέιβιντ Βεγκάρα, στο νέο υπέρ-Ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα και μαζί με το νομοσχέδιο των προαπαιτούμενων που έχει πάει στη Βουλή, φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος την μεταβίβασης των έξι ΔΕΚΟ για την έγκριση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ την Πέμπτη από το Euro Working Group.
Το τελικό σχήμα της διοίκησης στο υπό σύσταση υπέρ-Ταμείο αποκρατικοποιήσεων φέρεται να έχει πρόεδρο τον Γάλλο τεχνοκράτης Ζακ Λε Παπ, αντιπρόεδρο τον Ισπανό Ντέιβιντ Βεγκάρα (πρώην στέλεχος του ESM και του ΔΝΤ) και μετά τρεις Έλληνες. Την Όλγα Χαρίτου (στέλεχος του τραπεζικού κλάδου και σύζυγος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Παπαδόπουλου), τον Γιώργο Σταμπουλή (καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και τον Γιώργο Ταβλά (στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος).

Να σημειωθεί πώς ο ορισμός των μελών της διοίκησης του υπέρ-Ταμείο αποκρατικοποιήσεων είχε αποτελέσει ένα ακόμη σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών. Κι αυτό γιατί ο η θητεία του Γάλλου τεχνοκράτη Ζακ Λε Παπ στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας είχε συνδυαστεί με την κυρία Λαγκάρντ αλλά και τα υπό διερεύνηση σκάνδαλα στα οποία εμπλέκουν την νυν σιδηρά κυρία του ΔΝΤ.
Φαίνεται ωστόσο πώς το πρόβλημα ξεπεράστηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος παρενέβη και υποσκέλισε τις αντίθετες απόψεις των στελεχών της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM, προκειμένου να μην μπλοκαριστεί η τελευταία δόση της α’ αξιολόγησης και να ξεκινήσει το συντομότερο και η β΄αξιολόγηση.
Κι ενώ λοιπόν η διοίκηση του Ταμείου είναι έτοιμη, με τον εφαρμοστικό νόμο που βρίσκεται στη Βουλή για ψήφιση (πιθανότατα αύριο) θα περάσουν και οι πρώτες ΔΕΚΟ στη δικαιοδοσία του.
Συγκεκριμένα περνάνε στο υπερ-Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας 6 ΔΕΚΟ: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ κλπ), αλλά και η ΕΛΒΟ. Ορίζεται παρόλα αυτά ότι η εκκαθάριση της ΕΛΒΟ θα συνεχιστεί με τους ίδιους όρους και συμφωνίες.
Την ίδια στιγμή ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει:
1. Ασφαλισμένοι ΟΓΑ θα πληρώνουν κρατήσεις Υγείας 6% από 1.1.2017, αντί 4,73% που θα πλήρωναν. Θα δουν να φεύγουν 37,3 εκατ. ευρώ από τις τσέπες τους, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο.
2. Ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματιών (έως 10 δωμάτια) σε περιοχές με λίγους κατοίκους, θα πληρώνουν από 1.1.2017 για περίθαλψη 20% του εισοδήματός τους, αντί 14% που θα πλήρωναν. Η αύξηση στην επιβάρυνση αυτή αγγίζει το 50%.
3. Καταργείται διάταξη που επέτρεπε μειωμένες εισφορές για τα 5 πρώτα χρόνια ασφάλισης στο Ταμείο Αυταπασχολουμένων, για να διευκολύνει το επαγγελματικό ξεκίνημά τους.
4. Αντί 15% έκπτωση στο ποσό για εξαγορά χρόνου ασφάλισης, αν η πληρωμή γινόταν εφάπαξ, η έκπτωση καθορίζεται πλέον σε 2% για κάθε εξαγοράσιμο έτος. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση για όσους θα εξαγόρασαν πχ 1-5 χρόνια, δηλαδή αν πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν έκπτωση 2%-10% αντί 15% που ίσχυε για όλους.
5. Στο πλαίσιο του διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ, δεν θα επιβληθεί προβλεπόμενη διάταξη για προκαταβολή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
6. Αλλάζει το πλαίσιο για την χονδρική αγορά Ενέργειας (ενισχύεται η ΡΑΕ, αναλαμβάνει ρόλο ο ΛΑΓΗΕ κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.