Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ποιος θα είναι ο επικεφαλής τους Ελληνικού Λαικού Κόμματος

imagesΤα νήματα για την δημιουργία του συγκεκριμένου κόμματος κινεί ο θρύλος της Ραφήνας Κώστας Καραμανλής τον οποίο βάλθηκε να εξοντώσει η Φώφη Γεννηματά μια και ο πρώην πρωθυπουργός αποτελεί εμπόδιο σε μία μετεκλογική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες θέλουν τον Βαγγέλη Μειμαράκη να αναλαμβάνει επικεφαλής του συγκεκριμένου κόμματος. Μάλιστα οι εξελίξεις σ΄αυτή την κατεύθυνση έχουν μπει στον επιταχυντή μια και είναι διάχυτη η αίσθηση ότι το κόμμα Σαμαρά βρίσκεται προ των Πυλών.
Ο Καραμανλής πιέζει τον Μειμαράκη να βγει μπροστά.
Σύμφωνα με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο μεγάλη αναταραχή έχει προκαλέσει σε στελέχη αλλά κυρίως στη βάση της ΝΔ, η αφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με την υπόθεση Γεωργίου και των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ αλλά κυρίως η μη αντίδραση της στην επίθεση του συγκροτήματος Ψυχάρη στην κυβέρνηση Καραμανλή.
Η απόφαση που έχει ληφθεί από στελέχη σε όλη την Ελλάδα είναι ότι θα υψώσουν πολιτική ασπίδα στον Κώστα Καραμανλή, στέλνοντας μηνύματα, κυρίως στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι ο πρώην Πρωθυπουργός αποτελεί κεφάλαιο για τον τόπο και την παράταξη.
Μάλιστα σε μια σημαντική σύναξη κορυφαίων στελεχών ξεκαθαρίστηκε ότι παράταξη δεν σημαίνει απαραίτητα η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και των ακροδεξιών στηριγμάτων του.
Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από την αντίδραση της ηγεσίας της ΝΔ στην υπόθεση Γεωργίου αλλά πολύ περισσότερο για τις πληροφορίες που έχουν φτάσει στο γραφείο του ότι η επίθεση που δέχτηκε από το Βήμα ήταν με εντολή στενού συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ.
Το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ, κυρίως στην ομάδα των «καραμανλικών» είναι βαρύ, καθώς θεωρούν ότι η οικογένεια Μητσοτάκη παρά τα όσα υποστηρίζει επίσημα σε εμπιστευτικές συζητήσεις είναι αφοριστική για την διακυβέρνηση της χώρας από τον Κ. Καραμανλή. Μάλιστα η νέα ηγεσία φλερτάρει με την ιδέα για μικρή νεο-φιλελεύθερη ΝΔ με αποκαραμανλοποιήση του κόμματος.
Το μήνυμα προς την πλευρά Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρο, «Ο Καραμανλής δεν θα γίνει Ιφιγένεια, εάν αυτό θέλουν κάποιοι» λένε κεντρικά πρόσωπα που καραμανλικού συστήματος. Από την άλλη ο Μητσοτάκης, γιατί να θέλει Ιφιγένεια τον Καραμανλή; Μα για ενδεχόμενη μελλοντική κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, λένε όσοι γνωρίζουν τους σχεδιασμούς του επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημειώνουν με νόημα ότι η υπόθεση Γεωργίου είναι Casus belli για τη Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό που προκύπτει από μετρήσεις που φτάνουν στα κομματικά επιτελεία είναι ότι η αυτοδυναμία για τη ΝΔ είναι όνειρο θερινής νυκτός επομένως ο μόνος δρόμος προς την εξουσία είναι αυτός των συνεργασιών, κι αυτός περνάει από το ΠΑΣΟΚ και το σημιτικό Ποτάμι. Ωστόσο σε περίπτωση ήττας, αυτή θα χρεωθεί αποκλειστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε αυτό το ενδεχόμενο δεύτερη ευκαιρία δεν θα υπάρξει και η αμφισβήτηση θεωρείται δεδομένη. Σε μια μικρή ΝΔ και χωρίς την Καραμανλική πτέρυγα αυτή η πιθανότητα ελαχιστοποιείται.
Το νέο κόμμα    
Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί πολιτική συνέχεια του Λαϊκού Κόμματος, του Ελληνικού Συναγερμού του Αλέξανδρου Παπάγου αλλά και της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πέρασε και από τα τέσσερα προαναφερόμενα κόμματα, έχοντας ιδρύσει τα 2 από αυτά (ΕΡΕ-Ν.Δ.) και προσπάθησε να δημιουργήσει ένα διευρυμένο κεντροδεξιό πολιτικό πόλο. Η Νέα Δημοκρατία διέφερε ουσιαστικά από την ΕΡΕ και επιχείρησε να επανασυνδέσει το κομματικό χώρο που εκπροσωπούσε με την κοινωνία και φυσικά να σβήσει από τη λαϊκή μνήμη τις αμαρτίες του. Πολλά είναι τα στελέχη της ΝΔ που πιστεύουν ότι έφτασε η ώρα για «αναζωογόνηση» καθώς θεωρούν ότι το κόμμα τους εκτός απο χρεοκοπημένο έχει αποκοπεί και από την κοινωνία.
Με μια εκδικητική λογική η σημερινή Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να καλύψει ιδεολογικά και πολιτικά τον ενδιάμεσο χώρο, παρουσιάζοντας κάτι διαφορετικό από αυτό που σήμερα εκπέμπει ως μήνυμα με εκφραστές τους Γεωργιάδη-Βορίδη και άλλους πρώην Υπουργούς όπως ο Βρούτσης που διακατέχονται από το σύνδρομο της δικαίωσης μιας κοινωνικά αποτυχημένης πολιτικής. Ο κόσμος θέλει να ακούσει απο τη ΝΔ κάτι άλλο, μια καινούρια ριζοσπαστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά, δεν ξέρω αν το έχει καταλάβει, αλλά ηγείται μιας πολιτικής που επιχειρεί τη δικαίωση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που είναι αμφίβολο αν είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για να τον οδηγήσει στην εκλογική νίκη.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο ριζοσπαστικό κέντρο και η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη απομακρύνεται με τις ακραίες φωνές που διαφημίζουν βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που θα επιβάλλονται ως “τιμωρία” ενώ δεν μπορούν να πείσουν την κοινωνία ότι θα προστατεύσουν τους πραγματικά φτωχούς και αδύναμους και δεν θα εκπροσωπούν συμφέροντα.
Εν κατακλείδι, αυξάνονται τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που ζητάνε να γίνει ότι έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν χρειάστηκε, που δεν δίστασε να τελειώσει την ΕΡΕ και στη θέση της να ιδρύσει τη Νέα Δημοκρατία.
Η σημερινή Νέα Δημοκρατία έχει αλλοιωθεί με τις προσθήκες από τα «άκρα» και είναι βαθιά διχασμένη απο τους υποστηρικτές της λαϊκής ευρωπαϊκής δεξιάς και τους νεοφιλελεύθερους.
Οι δεύτεροι βλέπουν περίπου σαν μιάσματα τους πρώτους που τους θεωρούν λαϊκιστές με τους πρώτους να βλέπουν με αρνητικό μάτι τη φιλελεύθερη πλευρά που τους θεωρούν μουσαφιραίους.
Η αλήθεια, που λέγεται πλέον ανοιχτά στις κομματικές συνάξεις, είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να στήσει κόμμα στους πραγματικούς ψηφοφόρους του στις εσωκομματικές εκλογές, πάνω στα απομεινάρια του σημιτικού ΠΑΣΟΚ και στα ρετάλια του ακραίου φιλελευθερισμού.
Οι συζητήσεις για ίδρυση νέου κόμματος στην κεντροδεξιά, ενός ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος βασισμένο στις αρχές και ιδεολογικές παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι προχωρημένες. Όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προσπάθησε να δημιουργήσει ένα διευρυμένο κεντροδεξιό πολιτικό πόλο με την ίδρυση της ΝΔ κάτι ανάλογο σκέφτονται και συζητάνε στελέχη σε όλη την Ελλάδα. Το ζητούμενο που απασχολεί πολλούς σε αυτές τις συζητήσεις είναι, το ποιος θα ηγηθεί.
Ο Κώστας Καραμανλής έχει διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν τον ενδιαφέρει καμία εμπλοκή σε τέτοια σενάρια αλλά κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει την αντίδραση του σε περίπτωση που η ΝΔ φτάσει στα πρόθυρα διάσπασης.
Η πολύ υψηλή δημοφιλία αλλά και αποδοχή στις τάξεις των Νεοδημοκρατών που έχει ο Β. Μεϊμαράκης τον καθιστά υποψήφιο να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας ωστόσο κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Σε κάθε δημόσια εμφάνισή του οι ψηφοφόροι της ΝΔ του ζητάνε να βγει μπροστά, να αναλάβει πρωτοβουλίες για το καλό της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώην αρχηγός της ΝΔ ακούει με ενδιαφέρον και προβληματίζεται.
Η επόμενη λύση έρχεται από τον Βορρά και ακούει στο όνομα του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος παίρνει αποστάσεις από τον σφιχτό εναγκαλισμό της σημερινής ηγεσίας με την καταγγελλόμενη από την κυβέρνηση διαπλοκή.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θέλοντας να ταυτιστεί με την πολιτική Καραμανλή σχετικά με τους «νταβατζήδες», δήλωσε για τις αντιδράσεις της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες :«Θεωρώ, όπως δεν πρέπει η κυβέρνηση να παρεμβαίνει σε τέτοια διαδικασία, έτσι και κανένα κόμμα δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην αδειοδότηση των καναλιών. Ας αφήσουμε τη διαδικασία να εξελιχθεί και ελπίζω αυτή η διαδικασία να είναι αδιάβλητη».
Το φαβορί των τελευταίων εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ μπορεί να έπεσε θύμα του παρασκηνίου και των υπόγειων συνεννοήσεων, ωστόσο διατηρεί υψηλή δημοτικότητα και είναι από τα νέα στελέχη που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες που γίνονται για την επόμενη μέρα στη ΝΔ.
Σε αυτό το ισχυρό παιχνίδι εξουσίας όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίξει λευκή πετσέτα προς το «καραμανλικό» στρατόπεδο ίσως κερδίσει χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές. Μια συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή αφού θα έχει προηγηθεί μια δήλωση για την υπόθεση Γεωργίου ίσως καθυστερήσει τις εξελίξεις ωστόσο η σπίθα έχει ανάψει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.