Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Κι όμως δεν είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας! Η Airbus ετοιμάζει εναέρια ταξί

taxi_46
Η Airbus θέλει να κατασκευάσει εναέρια ταξί. Μάλιστα. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροσκαφών θέλει να κάνει πραγματικότητα σκηνές από τις πιο ρετρό ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Μάλιστα για τον σκοπό αυτό η Airbus έχει αναπτύξει ένα νέο πρόγραμμα που ονομάζει CityAirbus, με το οποίο θέλει να κάνει αερομεταφερόμενους τους κατοίκους των προαστίων. Κι όλα αυτά απλώς επειδή οι σύγχρονες πόλεις είναι υπερβολικά πηγμένες.
Το φουτουριστικό αεροσκάφος με τις πολλαπλές προπέλες θα λειτουργεί ως ένα εναέριο Uber. Οι ενδιαφερόμενοι επιβάτες θα χρησιμοποιούν μια εφαρμογή από το κινητό τους για να κλείσουν την αερομεταφορά τους, θα επιβιβάζονται με μερικούς άλλους επιβάτες και όπως ανακοινώνει η ίδια η Airbus: «θα…πετάγονται στον προορισμό τους». Κάθε πτήση θα στοιχίζει περίπου όσο μια κανονική διαδρομή με ταξί για τον κάθε επιβάτη. Πέρα από το προφανές πλεονέκτημα ότι έτσι θα αποφεύγουν την κίνηση, η Airbus ισχυρίζεται ότι ο νέος τρόπος μεταφοράς θα είναι πιο γρήγορος, πιο οικονομικός και πολύ πιο ενδιαφέρων. Αρχικά οι πτήσεις θα γίνονται με πιλότο έναν άνθρωπο, αλλά σύντομα θα υπάρξει και μια αυτόνομη εκδοχή.

«Ποτέ δεν υπήρξα φανατικός θεατής των Star Wars αλλά πλέον δεν είναι καθόλου ουτοπικό να φαντάζεσαι ότι μια μέρα οι μεγάλες πόλεις θα είναι γεμάτες από ιπτάμενα οχήματα που θα κυκλοφορούν σε νοητούς εναέριους δρόμους» λέει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Tom Enders και συνεχίζει: «δεν μιλάμε για το μακρινό μέλλον. Θα χρησιμοποιούμε τα smartphones για να κλείνουμε ένα πλήρως αυτόνομο ιπτάμενο ταξί, το οποίο θα προσγειώνεται στο κατώφλι της πόρτας μας-χωρίς πιλότο».
Σύμφωνα με την Airbus το πιο δύσκολο κομμάτι του σχεδίου θα είναι η ενσωμάτωση αυτόνομης τεχνολογίας. Η εταιρεία αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά τεχνικής φύσης προβλήματα στα οποία ακόμα δεν έχει βρει λύσεις, όπως τον τρόπο με τον οποίο τα CityAirbus θα επικοινωνούν μεταξύ τους ή πως θα αποτρέπονται οι αεροπειρατείες. «Για να επιλύσουμε τέτοιου είδους προβλήματα επαφιόμαστε στους ειδικούς μας και την υλικοτεχνική υποστήριξη ολόκληρου του Ομίλου της Airbus» λέει ο Marius Bebesel, επικεφαλής των επιδείξεων στο τμήμα ελικοπτέρων της Airbus.
H Airbus δεν έχει ακόμα δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα δούμε τα εναέρια ταξί της στους ουρανούς των πόλεων, αλλά αυτή την εποχή προετοιμάζεται για να δοκιμάσει το Vahana ένα πλήρως ηλεκτρικό, αυτόνομο ελικόπτερο, το οποίο οι πελάτες της θα μπορούν να χρησιμοποιούν είτε για προσωπικές μεταφορές είτε για μεταφορά εμπορευμάτων και θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.