Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Στο «σφυρί» 5.000 κατοικίες με το άνοιγμα των δικαστηρίων – Τα «κοράκια» στις αυλές όλο και περισσότερων Ελλήνων


akinhta_29-620x450ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ
Με το άνοιγμα των δικαστηρίων 15 Σεπτεμβρίου ξεκινάει μπαράζ πλειστηριασμών σπιτιών για οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά και τις τράπεζες. Τουλάχιστον 2.000 θα είναι οι κατοικίες που θα βγουν στο σφυρί στα μέσα του μήνα, καθώς τα χρέη έπνιξαν τους δανειολήπτες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε καν στο ελάχιστο της δόσης. Γιατί; Γιατί απλά πολλοί δεν έχουν καν να φάνε.
Δημοσιεύματα αναφέρουν μάλιστα πώς οι τράπεζες έχουν έτοιμους τους φακέλους με τα πρώτα 2.000 ακίνητα και σειρά παίρνουν και άλλα, αυξάνοντας τον αριθμό τους στα 5.000 που ετοιμάζονται να περάσουν στα “κοράκια” των αγορών τους επόμενους μήνες.

Οι πρώτοι πλειστηριασμοί, θα αφορούν μεγάλα ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ή 400.000 ευρώ, που βαρύνονται με δάνεια τα οποία έχουν βρεθεί στο «κόκκινο» εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Να σημειωθεί ωστόσο πως τέτοιου είδους δάνεια οι τράπεζες έδιναν πριν την κρίση με τη σέσουλα και χωρίς ιδιαίτερες εγγυήσεις.
Δεν παύει ωστόσο να υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι διατηρούν καταθέσεις σε άλλες τράπεζες ή έχουν περιουσιακά στοιχεία και έπαυσαν να πληρώνουν καθώς είδαν πώς η αξία του ακινήτου καταποντίστηκε και η αποπληρωμή του δανείου είναι οικτρά ασύμφορη.
Στην πλειονότητα τους πάντως αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν είναι οι άνεργοι και οι μεροκαματιάρηδες που είδαν τα εισοδήματα τους τα τελευταία έξι χρόνια να εξαϋλώνονται από τις συνεχείς μειώσεις και τους απανωτούς φόρους.
Ο κίνδυνος να υπάρξουν φαινόμενα τύπου Ισπανίας και στην Ελλάδα είναι ορατός και μάλιστα πολύ σύντομα, καθώς οι δανειστές πιέζουν τα “κόκκινα δάνεια”, από τα στεγαστικά μέχρι και τα επιχειρηματικά να περάσουν στα ξένα Funds και να σταματήσει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία.
Ήδη, όσον αφορά στην πρώτη κατοικία η κυβέρνηση έχει βάλει πολύ νερό στο κρασί της, ή μάλλον έχει φέρει τα κοράκια στις αυλές των σπιτιών που οι δανειολήπτες δεν μπορούν να αποπληρώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.