Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Απίστευτο: Στα 100 ευρώ μισθού τα 57 τα παίρνει το κράτος για φόρους και εισφορές

apisteuto-euro-misthou-pairnei-kratos-forous-eisfores-620x320
Πρωταθλήτρια σε κρατήσεις φόρων και εισφορών αναδεικνύεται η Ελλάδα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Ολο και πιο βαθιά βάζουν το χέρι στην τσέπη οι έλληνες αφου με τις νεες εισφορές και κρατήσεις το μεγαλύτερο μέρος του μισθού καταλήγει στο κράτος. Για κάθε 100 ευρώ μισθού που λαμβάνει ο εργαζόμενος τα 57 ευρώ πηγαίνουν σε φόρους και εισφορές συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των μισθωτών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή της Κυριακής», η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε κρατήσεις όχι μόνο στην Ευρωζώνη αλλά και μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ. Το 2016 με τον φόρο και την εισφορά αλληλεγγύης, που άρχισαν να παρακρατούνται, ο εργοδότης θα πληρώνει 100 ευρώ για τον εργαζόμενό του, αλλά από αυτά θα καταλήγουν στην τσέπη του υπαλλήλου του από 42,5 ευρώ έως και 67 ευρώ ανάλογα με το ύψους του μισθού. Τα υπόλοιπα, από 33 έως 57,5 ευρώ στο 100ρικο θα μπαίνουν στο ταμείο του κράτους με τη μορφή ασφαλιστικών εισφορών και φόρων.
Παραδείγματα

Για έναν μέσο μισθό ενός εργαζόμενου με δύο παιδιά, της τάξεως των 20.296 ευρώ τον χρόνο μεικτά οι κρατήσεις θα φτάνουν συνολικά στο 40,9% το 2016. Για το εργαζόμενο  ο εργοδότης θα πληρώνει το χρόνο 25.573 ευρώ, εκ των οποίων το 33,33% θα καταλήγει στα ασφαλιστικά ταμεία είτε ως ασφαλιστικές εισφορές είτε ως εισφορές εργαζομένου και το 7,56% θα πηγαίνει στην εφορία είτε υπό τη μορφή φόρου εισοδήματος είτε υπό τη μορφή φόρου αλληλεγγύης. Στέλεχος επιχείρησης, το οποίο αμείβεται με 80.000 ευρώ μεικτά σε ετήσια βάση, θα κοστίσει στον εργοδότη του 100.800 ευρώ, καθώς στις μεικτές αποδοχές του ενσωματώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη. Από αυτά τα 20.800 ευρώ θα πάνε στο ΙΚΑ ως εργοδοτικές εισφορές, τα 12.400 θα καταλήξουν και πάλι στο ΙΚΑ ως εισφορές εργαζομένου και η ερφορία θα πάρει  24.997 ευρώ. Ειναι προφανές ότι το κράτος θα βγάζει περισσότερα από ό,τι ο εργαζόμενος.
Με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Καθημερινή και το 2015 η Ελλάδα κατατάχτηκε στην πρώτη θέση με συντελεστή κρατήσεων 41,06%. Με ποσοστό 40,9%, η Ελλάδα θα είναι το 2016 η χώρα με τις υψηλότερες κρατήσεις στους μισθούς διεθνώς, λειτουργώντας τιμωρητικά περισσότερο από κάθε άλλη χώρα- μέλος του οργανισμού. Στην Ευρωζώνη, στις αμέσως επόμενες θέσεις από την Ελλάδα, σε επίπεδο κρατήσεων βρίσκονται η Γαλλία, το Βέλγιο, Η Ιταλία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία.
Οταν την Ανοιξη του επόμενου χρόνου θα κυκλοφορήσει η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για τις κρατήσεις στους μισθούς, η Ελλάδα θεωρείται δεδομένο ότι θα κρατήσει τα σκήπτρα, ειδικά σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις όλων όσοι εξακολουθούν να αμείβονται με αποδοχές υψηλότερες του μέσου όρου (1.080 ευρώ καθαρά σε μηνιαία βάση.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.