Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Προβληματισμός για τις εξελίξεις στη Λάρκο από εργαζόμενους και πολίτες του Δήμου μας.

Πέρα από το κλίμα κατάνυξης και συμμετοχής μεγάλης μερίδας του τοπικού πληθυσμού στο Θείο Δράμα την Μ. Εβδομάδα, δεν έπαψαν να απασχολούν τα οικονομικά δεδομένα τα οποία πλέον είναι προ των πυλών και φέρνουν τεράστιες ανατροπές στην καθημερινότητά μας.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτοφανή φοροκαταιγίδα, η οποία θα εξαπολυθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, αλλά και σε εξελίξεις που έχουν άμεσο τοπικό ενδιαφέρον για την τοπική οικονομία και για το κοινωνικό status μεγάλης μερίδας πολιτών στον Δήμο μας.
Τα «χτυπήματα» που δέχεται ο Δήμος μας είναι απανωτά πλέον. Μετά την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής Ψαθά αυτά τα δύο χρόνια να πετύχει χρηματοδοτήσεις-δημόσιες επενδύσεις μέσω του ΕΣΠΑ στον Δήμο μας, έρχεται να σκιάσει πλέον το τοπικό ενδιαφέρον, η εξέλιξη της εταιρίας Λάρκο.

 Μια εταιρία που παρά τα όσα προβλήματα έχουν αναφερθεί στον τρόπο που λειτουργεί, και παρά τα όσα λάθη τόσο από την πλευρά των διοικήσεών της όσο και από την πλευρά των πολιτικών κομμάτων, αποτελεί έναν τοπικό πυλώνα της οικονομίας. Προσφέροντας θέσεις εργασίας και δουλειά σε πολλές οικογένειες του Δήμου μας.
Το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η εταιρία και το οποίο έχει θέσει σε επισφάλεια την συνέχιση της λειτουργίας της αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα θέματα συζήτησης τις τελευταίες ημέρες τόσο από εργαζόμενους σε αυτή όσο και από πολλούς πολίτες που αντιλαμβάνονται το πρόβλημα.
Εάν η εταιρία κλείσει, πράγμα που το απευχόμαστε, θα είναι η πρώτη μαζική έξοδος στην ανεργία στον Δήμο μας. Καθώς πέραν από τους εργαζόμενους στην εταιρία, ένα δίκτυο συνεργαζόμενων, με αυτή, πολιτών θα βρεθεί δίχως αντικείμενο εργασίας και φυσικά δίχως εισόδημα. Δυστυχώς το πρόβλημα δεν έχει γίνει αντιληπτό σε όλες του τις διαστάσεις τόσο σε πολιτικό επίπεδο κομμάτων αλλά και σε επίπεδο Δήμου. Δείγμα ότι «παλιές αμαρτίες» στελεχών της εταιρίας αλλά και σοβαρές ιδεολογικές έως και ιδεοληπτικές συμπεριφορές προηγούνται του προβλήματος που έχουμε μπροστά μας.
Τρανό παράδειγμα η τελευταία εισήγηση και η αρνητική ψήφιση από την πλευρά της δημοτικής συμπολίτευσης για το ζήτημα των δειγματοληψιών που η εταιρία ζήτησε. Γεγονός το οποίο προβληματίζει ακόμη περισσότερο τόσο τους εργαζόμενους σε αυτή, όσο και κατά τόπους πληθυσμούς που εξαρτιούνται από την συνέχιση της λειτουργίας της.
Το τοπικό πολιτικό σύστημα, με εξαίρεση τις δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αδυνατεί να αντιληφθεί και να συλλάβει τα γεγονότα. Παράλληλα την ώρα που το ΕΣΠΑ χάνεται εξ’ ολοκλήρου με ευθύνη του, μιλάει «για το τι είδους ανάπτυξη θέλουμε στον Δήμο μας». Σχήμα οξύμωρο αρκεί κάποιος να σκεφτεί ότι όταν χάνεις χρηματοδοτήσεις και παράλληλα έχει μπροστά σου το ενδεχόμενο του κλεισίματος της μεγαλύτερης πηγής απασχόλησης στον Δήμο σου, κάνοντας τέτοιες δηλώσεις, να φαντάζεις το λιγότερο αδαής και δίχως κανένα σχεδιασμό για το τι πραγματικά επιδιώκεις ως ένας θεσμικός φορέας.
Τις επόμενες ημέρες οι εξελίξεις στην Λάρκο θα μας απασχολήσουν πολύ έντονα. Το όποιο αποτέλεσμα σε ότι αφορά την λειτουργία της θα επηρεάσει άμεσα κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες θα ακουμπήσουν τόσο το κεντρικό πολιτικό σύστημα ενώ μεσομακροπρόθεσμα ο αντίκτυπος θα είναι πολύ μεγάλος και στα τοπικά πολιτικά δρώμενα που θα εξελίσσονται.
Πέρα από αυτά όμως η οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη είναι σίγουρο ότι θα επιβαρύνει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην τοπική οικονομία, αλλάζοντας την ζωή εκατοντάδων πολιτών στον Δήμο μας, δυστυχώς προς το χειρότερο.

Γιάννης Ρουσόδημος

Ο Γιάννης Ρουσόδημος είναι ο ιδιοκτήτης του Eviawelle.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.