Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ο «Κόφτης Τσίπρα σκορπά τον όλεθρο»


Πηγή: Γιώργος Δελαστίκ – «Επίκαιρα»
image002Τρελοί από χαρά οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δανειστές με τη στάση της κυβέρνησης Τσίπρα.
«Η Ελλάδα θα εφαρμόσει ως μέρος των προαπαιτούμενων δράσεων για την πρώτη αξιολόγηση ένα πρώτο πακέτο δημοσιονομικών παραμετρικών μέτρων που συμποσούνται στο 3% του ΑΕΠ το 2018. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μεταρρύθμιση των συντάξεων, μεταρρύθμιση του προσωπικού φόρου εισοδήματος και πρόσθετα παραμετρικά δημοσιονομικά μέτρα, όπως μεταρρύθμιση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και μέτρα που αφορούν στον λογαριασμό των μίσθιον του δημόσιου τομέα» αρχίζει η ανακοίνωση της Ευρωομάδας (Eurogroup) που εκδόθηκε τη Δευτέρα 9 Μαΐου.
Λίγο πολύ αυτά τα ξέραμε πια. Η βόμβα σκάει όμως στο δεύτερο σημείο της ανακοίνωσης, όπου θεσμοθετείται ο… «κόφτης Τσίπρα»! Θεσμοθετείται, δηλαδή, ένας αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών του κράτους, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων των συντάξεων και των μειώσεων των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς την παραμικρή συζήτηση, αν η Ελλάδα δεν πετυχαίνει το εξωφρενικό πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτούν οι δανειστές!

Μηχανισμός που ήρθε για να μείνει
«Ένας πρόσθετος μηχανισμός απρόοπτων καταστάσεων, ο οποίος θα νομοθετηθεί για να διασφαλίσει ότι ένα πακέτο μέτρων, τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν μη διακριτικά μέτρα, θα εφαρμόζεται αυτομάτως, αμέσως μόλις υπάρχει αντικειμενική ένδειξη αποτυχίας να επιτευχθούν οι στόχοι του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος του προγράμματος (3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα)» γράφει η απόφαση της Ευρωομάδας, αναφερόμενη στον «κόφτη Τσίπρα».
Αμέσως μετά συνεχίζει το Eurogroup: «Αν μέτρα θεσπιστούν με προσωρινή φύση όταν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, μόνιμα δομικά μέτρα συμφωνημένα με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων μέτρων εισοδήματος, θα πρέπει να καταστούν αποτελεσματικά τον επόμενο χρόνο ως μέρος της κανονικής διαδικασίας του προϋπολογισμού προκειμένου να επαναφέρουν δομικά τον προϋπολογισμό πίσω στην τροχιά του». Αυτό υπογραμμίζει η απόφαση της Ευρωομάδας και προσθέτει: «Εξαιρέσεις στην ενεργοποίηση του μηχανισμού θα περιορίζονται σε εξαιρετικά γεγονότα με μείζονα οικονομική επίπτωση εκτός ελέγχου της κυβέρνησης. Τέτοιες εξαιρέσεις πρέπει να συμφωνούνται με τους θεσμούς» τονίζεται στην απόφαση του Eurogroup.
Πουθενά δεν αναφέρει η απόφαση αυτή ποιος είναι τελικά εκείνος που αποφασίζει για την ενεργοποίηση του εν λόγω αυτόματου μηχανισμού. Το αποφασίζει, δηλαδή, αυτό η κυβέρνηση Τσίπρα ή μήπως το αποφασίζουν οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δανειστές, υπό το πρόσχημα της ύπαρξης, βάσει των στοιχείων της Eurostat, «αντικειμενικής ένδειξης αποτυχίας να πιαστούν οι στόχοι του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος»;
Αντιθέτως, το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη βάσει της συμφωνίας να αποσπάσει την έγκριση των Γερμανών ακόμη και για να μονιμοποιήσει μειώσεις μισθών και συντάξεων (!) συνιστά ισχυρή ένδειξη ότι από δω και πέρα το μέλλον της πατρίδας μας θα το αποφασίζουν οι Γερμαναράδες και μόνο αυτοί…
Όλα τα δάνεια στο σφυρί
Παταγώδη αποτυχία σημείωσε η κυβέρνηση Τσίπρα, σε πλήρη αντίθεση με τον «νόμο Κατσέλη», για την προστασία της πρώτης κατοικίας, κατά το προσχέδιο της συμφωνίας. Ενώ ο νόμος που είχε περάσει η Λούκα Κατσέλη όταν ήταν υπουργός προστάτευσε επί έξι σχεδόν χρόνια τουλάχιστον τα σπίτια που έμενε ο κοσμάκης ως πρώτη κατοικία, ο Αλέξης Τσίπρας το μόνο που κατάφερε όλο κι όλο ήταν να προστατεύσει την πρώτη κατοικία για … ενάμιση χρόνο, ως την 1η Ιανουάριου του 2018! Μόνο για ενάμιση χρόνο! Από κει και πέρα όσοι Έλληνες χρωστούν λεφτά για το σπίτι που μένουν θα πέσουν στα νύχια ξένων κερδοσκόπων, που, φυσικά, θα τους πάρουν τα σπίτια!
Μάλιστα, αν το σπίτι, η πρώτη κατοικία, κόστισε 140.000 και 1 ευρώ, οι ξένοι «γόπες» μπορούν να το αρπάξουν αμέσως σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του δεν έχει λεφτά να πληρώνει αμέσως την κάθε δόση. Δεν χρειάζεται ο «γύπας» να κάνει υπομονή αυτό τον ενάμιση χρόνο αν η αξία του σπιτιού είναι πάνω από 140.000 ευρώ.
Εντελώς άμεσα, μάλιστα, βγαίνουν στο σφυρί και πωλούνται σε ξένους «γύπες» τόσο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσο και τα ενήμερα! Από την Εθνική ή την Πειραιώς μπορεί να πήρε κάποιος το δάνειο, αλλά από δω και πέρα θα έχει να κάνει με ξένους «γύπες», οι οποίοι καιροφυλακτούν να του πάρουν το σπίτι για να το πουλήσουν σε κάποιον Γερμανό ή άλλον Ευρωπαίο που θέλει να αποκτήσει σπίτι στην Ελλάδα!
Αθώοι οι απατεώνες!
Όπως έγραφε η Αυγή την Τρίτη, μέχρι το τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση πρέπει να ψηφίσει στη Βουλή νόμο βάσει του οποίου «αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων από στελέχη των τραπεζών ή κρατικούς λειτουργούς… θεωρούνται νόμιμες όσον αφορά στην αστική και ποινική ευθύνη, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τις ασφαλιστικές δικλίδες του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου».
Με άλλα λόγια, αθωώνονται εκ προοιμίου και δεν μπορεί να υποβληθεί καμία μήνυση ή αγωγή σε όλα τα «λαμόγια» που τοποθέτησαν σε κρίσιμες θέσεις ο Γιωργάκης ο Παπανδρέου ή ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Βενιζέλος! Δεν θα πληρώσει κανένας, δεν θα μπει κανένας φυλακή για τα δεκάδες δισεκατομμύρια -ναι, δισεκατομμύρια, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος- του κρατικού προϋπολογισμού που φαγώθηκαν και εκμηδενίστηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών! Θα έχει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αυτό το πολιτικό έγκλημα…
Αλλάζουν τους νόμους τους
Στο ίδιο φύλλο της η Αυγή τονίζει ρητά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του αποκαλούμενου «νόμου Σταθάκη» (νόμος 4354 του 2015) σε εκείνο το σκέλος που αφορά στη λειτουργία των κερδοσκοπικών funds. Στόχος είναι να καταστεί δυνατή η πώληση τόσο δανείων που εξυπηρετούνται κανονικά όσο και μη εξυπηρετούμενων δανείων σε νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν συσταθεί σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της ΕΕ χωρίς αποκλεισμούς ή και σε οποιοδήποτε άλλο κράτος (εκτός από τα μη συνεργάσιμα, όπως αυτά ορίζονται στον νόμο Σαμαρά – Βενιζέλου 4173 του 2013).
Το προσχέδιο της συμφωνίας, που ήδη υπάρχει, ορίζει επίσης ότι θα πρέπει να απαλειφθούν από τον «νόμο Σταθάκη» διατάξεις που είναι αντικρουόμενες με το θεσμικό πλαίσιο για τις τιτλοποιήσεις, τον δανεισμό τίτλων κ.λπ. Δεν αναμένεται, φυσικά, οποιαδήποτε αντίδραση από τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος, άλλωστε, δεν διακρίνεται για απέχθεια προς την άσκηση της εξουσίας πάση θυσία.
«Κούρεμα»; Ξεχύστε το!
image004Όσον αφορά στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους, γύρω από το οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα υποκρίνεται ότι πανηγυρίζει γιατί «τέθηκε επιτέλους στο τραπέζι», το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε μια ακόμη παταγώδη αποτυχία, η οποία συμποσούνται σε μια σύντομη φράση της απόφασης της Δευτέρας, η οποία αναφέρει επί λέξει: «Το Eurogroup επαναβεβαιώνει ότι αποκλείονται ονομαστικά «κουρέματα»» του ελληνικού δημόσιου χρέους. Τελεία και παύλα!
Ο κυβερνητικός στόχος απέτυχε. Ο Αλέξης Τσίπρας συμβιβάζεται με την ιδέα ότι έτσι κι αλλιώς δεν θα είναι, φυσικά, αυτός πρωθυπουργός σε έξι εφτά χρόνια, όταν θα αρχίσουν τα δύσκολα στην εξυπηρέτηση των δόσεων του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ούτε, φυσικά, νοιάζει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι υποδουλώνουν έτσι οικονομικά την πατρίδα μας στους Γερμανούς για… πενήντα ή και εκατό χρόνια!
Αντιθέτως, για προπαγανδιστικούς λόγους η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να αξιοποιήσει την εντελώς θολή και μη προσδιορισμένη διατύπωση της απόφασης της Ευρωομάδας, η οποία λέει: «Μακροπρόθεσμα, το Eurogroup είναι έτοιμο, αν αποδειχθεί αναγκαίο και υπό την προϋπόθεση της συμμόρφωσης με τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, να εξετάσει περαιτέρω στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη για πιθανά πρόσθετα μέτρα που να αφορούν στο χρέος ώστε να διασφαλίζεται ότι οι χονδρικές ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμο μονοπάτι».
Οι Γερμανοί, δηλαδή, λένε ουσιαστικά στην κυβέρνηση Τσίπρα ότι οφείλει αυτή να πιάνει τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα ορίζει το Βερολίνο και τα οποία θα εξαθλιώνουν όλο και περισσότερο τους Έλληνες εφόσον επιτυγχάνονται κι αν αυτό συμβαίνει μονίμως μέχρι το τέλος του προγράμματος, τότε θα δουν κι αυτοί αν πρέπει, παραδείγματος χάρη, να παρατείνουν τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων! Έκτακτα!
Δόση μόνο με «πλήρη εφαρμογή»
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το τέλος της απόφασης της Ευρωομάδας, όπου υπογραμμίζονται τα εξής: «Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup προσβλέπει να λάβει γρήγορα το πρόσθετο σχέδιο του Μνημονίου κατανόησης, συμπεριλαμβανομένης της τελικής πλήρους λίστας των προτέρων ενεργειών, καθώς και την έκθεση συμμόρφωσης για την πρώτη αξιολόγηση». Και η Ευρωομάδα καταλήγει στην ακροτελεύτια φράση της απόφασής της: «Υπό την πλήρη εφαρμογή των προτέρων δράσεων από τις ελληνικές Αρχές και ως αποτέλεσμα εθνικών διαδικασιών όπου αυτό είναι αναγκαίο, το Eurogroup είναι έτοιμο να υποστηρίξει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ESM».
Θα φτύσετε αίμα για να πάρετε τη δεύτερη δόση, θα το μεταφράζαμε σε ελεύθερη απόδοση. Και φυσικά, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα, η Ευρωομάδα στην απόφασή της χαρακτηρίζει «πρόσθετο σχέδιο Μνημονίου» αυτό που περιμένει – κι ας λέει ο πρωθυπουργός ότι δήθεν δεν υπέγραψε κανένα Μνημόνιο.
Πανηγυρίζουν κι από πάνω!
Αναφερόμενος στον μηχανισμό αυτόματης περιστολής δαπανών, τον «κόφτη Τσίπρα», όπως εξαρχής αποκλήθηκε, ο πρωθυπουργός είπε ότι η συγκρότησή του «θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι ένας πλεονασμός. Μπορεί. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να πει κάποιος ότι πρόκειται για νέα μέτρα ή, πολύ περισσότερο, για νέο Μνημόνιο, όπως επιμένει η προπαγάνδα, η στρατευμένη προπαγάνδα, τις τελευταίες μέρες» ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Δηλαδή η απόφαση του Eurogroup συνιστά «στρατευμένη προπαγάνδα» εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα; Συμμερίζεται αυτή την άποψη ο πρωθυπουργός;
Μα αν το συμμερίζεται, τότε γιατί είπε στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης ότι «δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι, αλλά δεν δικαιούμαστε να πετάμε στα σύννεφα», δίνοντας κλίμα πανηγυρισμού στους οπαδούς της κυβέρνησής του; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, θα έλεγε κανείς, αλλά εδώ μάλλον ισχύει μια άλλη αρχή – υπεράνω όλων, κυριολεκτικά όλων: η εξουσία και η νομή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.