Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τι αλλάζει στο νέο διαγωνισμό της διακοψιμότητας

Τι αλλάζει στο νέο διαγωνισμό της διακοψιμότητας
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Την επόμενη Πέμπτη 31 Μαρτίου θα διενεργηθεί τελικά από τον ΑΔΜΗΕ η δεύτερη δημοπρασία για τις δύο υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου (διακοψιμότητα). Σύμφωνα με την πρόσκληση του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας θα προσφερθούν αυξημένα μεγαβάτ σε σχέση με την πρώτη πιλοτική δημοπρασία 650MW για την βραχυπρόθεσμη υπηρεσία (έναντι 500MW της πρώτης πιλοτικής) και 850MW για την υπηρεσία μεγαλύτερης διάρκειας(έναντι 500MW της πιλοτικής).

Επίσης στη νέα δημοπρασία όπως είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τον ΑΔΜΗΕ, οι προσφορές θα πρέπει να γίνονται όχι με βάση την ιστορική κατανάλωση αλλά με βάση την τρέχουσα καταναλώση ενός εργοστασίου ούτως ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα υπερπροσφοράς, που οδήγησαν σε αρκετές μονάδες να μείνουν εκτός δημοπρασίας.
Η νέα δημοπρασία αναμένεται με ενδιαφέρον προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι θα ικανοποιηθεί η προσφορά από μέρους των βιομηχανιών ή θα υπάρξουν πάλι βιομηχανίες που δε θα συμμετάσχουν στην υπηρεσία. Παρά το γεγονός ότι τα προσφερόμενα μεγαβάτ αυξήθηκαν ενώ και κάποιες μονάδες που λειτουργούν σήμερα με μικρότερη ισχύ από την ιστορική τους, το γεγονός ότι αναμένεται να συμμετάσχει στη δημοπρασία η Λάρκο, αναμένεται να ανατρέψει εκ νέου τις ισορροπίες.
Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία των δημοπρασιών θεωρείται καθοριστικής σημασίας αφού η εφαρμογή του μέτρου οδηγεί σε σημαντική μείωση του κόστους για την ενεργοβόρο βιομηχανία.
Σημειώνεται μάλιστα ότι ενώ μέχρι σήμερα το κατώτατο όριο για τη συμμετοχή στις δημοπρασίες είναι τα 5MW, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας έχει καταθέσει αίτημα στον ΑΔΜΗΕ ώστε να μειωθεί το όριο στα 3MW, ούτως ώστε να μπορούν να μπουν και μικρότερες βιομηχανίες, οι οποίες πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια της διακοψιμότητας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα έχει γίνει αποδεκτό από τον ΑΔΜΗΕ και ότι από τις επόμενες δημοπρασίες θα μπουν και τα συγκεκριμένα εργοστάσια, κυρίως χαρτοποιίες όπως η Paco ή η Χαρτοποιία Κομοτηνής.
Η διακοψιμότητα αν και είναι μέτρο που λειτουργεί για την διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος, αποτέλεσε επί χρόνια πάγιο αίτημα της βιομηχανίας, καθώς οδηγεί σε μείωση του ενεργειακού κόστους. Σημειώνεται ότι το μέτρο έχει πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφτσοβιτς στο Capital.gr, ενέταξε το μέτρο στις βασικές μεταρρυθμίσεις του τομέα του ηλεκτρισμού που οδηγείσ τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.