Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Την Πέμπτη οι νέες δημοπρασίες για τη διακοψιμότητα - Σε θέση μάχης οι βιομηχανίες με στόχο την μείωση του κόστους

Την Πέμπτη οι νέες δημοπρασίες για τη διακοψιμότητα - Σε θέση μάχης οι βιομηχανίες με στόχο την μείωση του κόστους
Eίναι πιθανόν, αυτή τη φορά να λάβει μέρος στις δημοπρασίες και η ΛΑΡΚΟ
Mε τιμές που θα ικανοποιήσουν την βιομηχανία και χωρίς τη συμμετοχή εργοστασίων που παραμένουν κλειστά, όπως την πρώτη φορά αναμένεται να διεξαχθούν την Πέμπτη 31 Μαρτίου, οι νέες δημοπρασίες για τη διακοψιμότητα. 
Η διαδικασία θα αφορά και τους δύο τύπους Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου (ΥΔΦ), αυξημένη στα 1.500 MW, από 1.000 MW την προηγούμενη φορά.
Οι δύο πρώτες δημοπρασίες είχαν πραγματοποιηθεί στις 29 Φεβρουαρίου, ενώ στη πρώτη εξ αυτών είχαν δηλώσει συμμετοχή 30 συνολικά βιομηχανικές μονάδες. 
Η τιμή διαμορφώθηκε στα 30.000 ευρώ το μεγαβάτ. 
Σε αυτή τη δημοπρασία, τη μερίδα του λέοντος διεκδίκησαν οι τρεις εταιρείες του ομίλου Στασινόπουλου, Σιδενόρ, Σοβάλ και Σωληνουργεία Κορίνθου με συνολική ισχύ 86,6 MW, η ΑΓΕΤ Ηρακλής με 47,5 MW για τα εργοστάσια Ολυμπος και Αλιβέρι, καθώς και η Χαλυβουργία Ελλάδος του ομίλου Μάνεση με ισχύ 59 MW για το εργοστάσιο του Βόλου και 56 MW για το εργοστάσιο του Ασπροπύργου που υπολειτουργεί. 
Φορτία 71,4 MW έκλεισε και η Χαλυβουργική της οικογένειας Αγγελόπουλου για το εργοστάσιο της Ελευσίνας που υπολειτουργεί. Ακολούθησαν η Motor Oil με 5 ΜW, τα ΕΛΠΕ με 6,4 MW, η τσιμεντοβιομηχανία ΧΑΛΥΨ με 5,2 MW, η Υαλουργική Βιομηχανία Γιούλα με 0,5 MW, η χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ με 6,3 MW και η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία με 6,2 MW.
Στη δεύτερη δημοπρασία, δημοπρατήθηκαν επίσης 500 MW και η τιμή διαμορφώθηκε στα 10.000 ευρώ το μεγαβάτ. 
Το μεγαλύτερο μέρος, 285 MW έκλεισε η Αλουμίνιον της Ελλάδος και ακολούθησαν η Χαλυβουργική με 70,4 MW, η Χαλυβουργία Ελλάδος για το εργοστάσιο του Ασπροπύργου με 56 MW και του Βόλου με 45,75 ΜW, η ΦΙΜΠΡΑΝ με 5,1 MW, τα Τσιμέντα Ηρακλής με 24,2 MW και ο ΤΙΤΑΝ με 1,2 MW.
Στη νέα δημοπρασία στο τέλος Μαρτίου, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μεγάλοι καταναλωτές, στην πράξη μεγάλες βιομηχανίες, που θα πρέπει να είναι ικανές να διαθέσουν στο σύστημα από 5 MW και άνω. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανόν, αυτή τη φορά να λάβει μέρος στις δημοπρασίες και η ΛΑΡΚΟ, η οποία απουσίαζε από τις πρώτες που έγιναν.
Υπενθυμίζεται ότι η διακοψιμότητα, μέτρο που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της ΕΕ και επί χρόνια ζητούσαν οι βιομηχανίες για να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Roland Berger -μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες συμβούλων στρατηγικής στον κόσμο- για λογαριασμό της Eνωσης Bιομηχανικών Kαταναλωτών Eνέργειας (EBIKEN), οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν ένα από τα ακριβότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στην Eυρώπη.
Eιδικότερα, η τελική τιμή για τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων εκπτώσεων των διμερών συμβάσεων και των συμβάσεων «διακοψιμότητας», είναι 48 ευρώ η μεγαβατώρα, στην Iταλία 52 ευρώ η μεγαβατώρα, στην Iσπανία 48 μεγαβατώρα και στην Eλλάδα 62 ευρώ η μεγαβατώρα.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.