Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Πρόταση μομφής σκέφτεται ο Κυριάκος ώστε να αποφύγει τη συζήτηση για τη διαπλοκή

61ec6ab45e1c129f49aaa2da1a3ac99a-696x464
Οδούς διαφυγής από την προγραμματισμένη συζήτηση για την διαφθορά, τηνδιαπλοκή και τις πολιτικές παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη αναζητά τις τελευταίες ώρες το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει γίνει δέκτης εισήγησης για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας (μομφής) κατά της κυβέρνησης.
Σε μία τέτοια περίπτωση, η συζήτηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός για θέματα δικαιοσύνης -και η οποία ήδη αναβλήθηκε μία φορά, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες- θα διακοπεί, προκειμένου, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, να οριστεί η ημερομηνία της τριήμερης διαδικασίας επί της πρότασης μομφής.

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να μην έχει λάβει ακόμα τις οριστικές αποφάσεις του για το ζήτημα, καθώς αν υποβάλλει την Τρίτη πρόταση μομφής, μπορεί μεν να ακυρώνει μία συζήτηση -η οποία εκ των πραγμάτων αποτελεί προνομιακό πεδίο για τον πρωθυπουργό-, αλλά χάνει το δικαίωμά του να αμφισβητήσει την κυβερνητική συνοχή για τους επόμενους έξι μήνες.
Οι σκέψεις για την υποβολή πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης δημιουργήθηκαν από τον φόβο για το… άγνωστο. Κανείς στη Συγγρού δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα εμφανίσει το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Τσίπρας. Εφόσον βεβαιωθούν στη Ν.Δ. πως ο πρωθυπουργός θα κινηθεί σε σκληρή «γραμμή», εμφανίζοντας πλήρεις φακέλους «με ονόματα και στοιχεία», δεν αποκλείεται να προβούν, τελικώς, στο… απονενοημένο διάβημα.
Μία άλλη «γραμμή άμυνας» που «χτίζουν» στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, εν είδη αντιπερισπασμού, προκειμένου να «απαντήσουν» στην (πιθανή) κυβερνητική ομοβροντία, βρίσκει πάνω στην προγραμματισμένη, για την Τετάρτη, 30 Μαρτίου, συζήτηση στην Ολομέλεια, που αφορά την άρση ασυλίας του Γιώργου Σταθάκη και του Παύλου Πολάκη. 
Ο μεν υπουργός Οικονομίας καλείται για το «Πόθεν Έσχες» του, ο δε αναπληρωτής υπουργός Υγείας για την άδεια απόπλου που είχε δώσει σε ένα σκάφος, όταν ήταν δήμαρχος Σφακίων. Και οι δύο έχουν ήδη δώσει επαρκείς εξηγήσεις. Αυτό, βέβαια, που παραγνωρίζουν σκόπιμα στη Ν.Δ. είναι πως «η συγκεκριμένη συζήτηση αποτελεί μία τυπική διαδικασία επί της απόφασης της αρμόδιας Επιτροπής που αποφάνθηκε την μη άρση της ασυλίας των δύο κυβερνητικών στελεχών».
Για να έχει ισχύ μία πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογεγραμμένη «από το 1/6 τουλάχιστον των βουλευτών (50 βουλευτές) και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση»«Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό βoυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας… Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία». 
Εφόσον υποβληθεί πρόταση μομφής από την πλευρά της Ν.Δ., αυτή αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή, το Σάββατο και να ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ψηφοφορία… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.