Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Κάτω από τη…βάση η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς


7fedbca6ecbbd5d7e45105bc826ca655-696x435.jpg.pagespeed.ce.0xqnsqoY69Στην 58η θέση, ανάμεσα σε 168 χώρες του κόσμου κατατάσσεται η Ελλάδαστην αντιμετώπιση της διαφθοράς σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα την Τετάρτη η Διεθνής Διαφάνεια.
Η Ελλάδα, στην κλίμακα βαθμολόγησης από 0 έως 100, δεν κατόρθωσε να περάσει τη…βάση, καθώς συγκέντρωσε μόλις 46 βαθμούς.
Βέβαια, αντίστοιχες επιδόσεις καταγράφει η έκθεση για τα 2/3 (!) των χωρών που τέθηκαν σε αξιολόγηση για το 2015, καταγράφονταςβαθμολογίες κάτω των 50 μονάδων.

Η Σκανδιναβία μονοπωλεί τις πρώτες θέσεις του καταλόγου, με τη Δανία να βρίσκεται επικεφαλής της σχετικής λίστας με 91 μονάδες, ακολουθεί ηΦιλανδία, με 90, η Σουηδία με 89, ενώ η Γουατεμάλα σημειώνει πρόοδο.
«Το 2015 ήταν επίσης μια χρονιά που οι πολίτες βγήκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της διαφθοράς», υπογράμμισε σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της ΜΚΟ, ο Περουβιανός Χοσέ Ουγκάς, ο οποίος βλέπει στο γεγονός αυτό ένα «ισχυρό σήμα».
Η κινητοποίηση του κόσμου «μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά», τονίζει από την πλευρά της, η διευθύντρια έρευνας στη ΜΚΟ που έχει την έδρα της στο Βερολίνο, Ρόμπιν Χόντες.
Στον αντίποδα του «σκανδιναβικού μοντέλου» βρίσκονται η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία με 8 βαθμούς, ακολουθεί το Σουδάν (165ο, 15 βαθμοί) και τοΑφγανιστάν (166ο, 11 βαθμοί), ενώ το Ιράκ (161ο, 16) και η Συρία (154η, 18) δεν απέχουν πολύ.
Οι πιο υποσχόμενες χώρες της παγκόσμιας οικονομία BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) ανησυχούν τη ΜΚΟ, που επισημαίνει τις περιπτώσεις της Βραζιλίας ή της Μαλαισίας.
«Προκαλούν ανησυχία και έχουν βαθμολογίες κάτω από το 50 στον δείκτη μας», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ρόμπιν Χόντες.
Φέτος η Βραζιλία «είναι η χώρα που κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξη, καθώς έπεσε κατά 5 βαθμούς και 7 θέσεις και καταλαμβάνει τώρα την 76η θέση, σημειώνεται στη σχετική έκθεση.
Η δημόσια πετρελαϊκή εταιρεία της Βραζιλίας φέρεται ότι δωροδοκούσε επί χρόνια τουλάχιστον 25 βουλευτές, 6 γερουσιαστές και 3 κυβερνήτες, κυρίως της κυβερνητικής παράταξης. Στην κυβέρνηση βρίσκεται το αριστερό Κόμμα των Εργαζομένων.
Η Ρωσία είναι αυτή που βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση μεταξύ των BRICS(119η), μετά την Κίνα (83η), την Ινδία (76η) και τη Νότια Αφρική (61η).
Στην Ασία, οι κατηγορίες για διαφθορά που διατυπώθηκαν σε βάρος του πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ, τράβηξαν επίσης την προσοχή της ΜΚΟ.
Τα στοιχεία βασίζονται σε δεδομένα που συγκεντρώνονται από 12 διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η Παγκόσμια Τράπεζα, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ή το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.