Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Εγκρίθηκε από τη Βουλή η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

194790-16209361
Εγκρίθηκε από τη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειώνθα αποφασίζεται με απλή πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο έπειτα από σχετική εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά.
Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκανΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ, ενώ κατά ψήφισαν Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Της ονομαστικής ψηφοφορίας προηγήθηκε σφοδρή σύγκρουση κατά τη συζήτηση, που κατέληξε σε ονομαστική ψηφοφορία.
Η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι στόχος της είναι να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοτπικό τοπίο, κάτι που δεν έχουν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία 25 χρόνια.
194790g-16210486
Παππάς: Αποφασιστικότητα και βούληση
«Αυτή η κυβέρνηση έχει και την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα νομικά εργαλεία, να βάλει τάξη σε αυτό το καθεστώς ντροπής που δεν τιμά κανένα και να επιβάλει κανόνες απόλυτης διαφάνειας για την λειτουργία των τηλεοπτικών καναλιών» υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς.
Παράλληλα, μίλησε για ακρότητες και χυδαιότητεςπου ακούσθηκαν στην αίθουσα, όπως οι αναφορές περί «χουντικής ρύθμισης» ή «διάταξη που θα γίνει ο πολιτικός τάφος της κυβέρνησης».
«Κάποιοι δεν θέλουν να γίνει ο διαγωνισμός. Θα γίνει, όμως… Αυτή η κυβέρνηση είναι απολύτως αποφασισμένη» τόνισε και επιτέθηκε σε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι ποτέ δεν ήθελαν την διαφάνεια γι” αυτό και ποτέ δεν προχώρησαν σε διαγωνισμό, ενώ διαχώρισε την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, σημειώνοντας ότι «κάτι προσπάθησε να κάνει».
«Εσείς που ψηφίζατε τις περικοπές και το πετσόκομμα των συντάξεων με την ηρεμία του Βούδα, τώρα εξεγείρεστε με το πάθος του φανατικού επειδή είπαμε θα κάνουμε διαγωνισμό» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς.
Ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε τέλος όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν την τροπολογία, και αν όχι, όπως είπε, θα πρέπει να κάνουν κάτι, ώστε σύντομα να προχωρήσει η συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Η αντίδραση της αντιπολίτευσης
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιαςκάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του, με την οποία όλες οι αρμοδιότητες για τις τηλεοπτικές άδειες μεταφέρονται στο ΕΣΡ.
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση η ΝΔ να αφήσει τον υπουργό ή την κυβέρνηση να εκβιάσει την ελευθερία του λόγου στην Ελλάδα» υπογράμμισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτηρίζοντας πυροτέχνημα την απόφαση του υπουργού Επικρατείας να ψηφίζει η Βουλή μετά από δική του εισήγηση, για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.
Βούτσης σε Βορίδη: «Αρκετά η καθυστέρηση»
Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση του προέδρου της Βουλής προκάλεσε η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη, να αναβληθεί η ψηφοφορία επί της τροπολογίας για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.
«Τρεις μήνες περιμένει και η κυβέρνηση και η Βουλή και οι αρμόδιες αρχές για να εφαρμοστεί ο νόμος. Αρκετά η καθυστέρηση» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.
«Δεν μπορεί να χωρέσει διψήφιος αριθμός αδειών. Το κρίσιμο ζήτημα είναι πιστοποιείται η βιωσιμότητα των τηλεοπτικών καναλιών» είπε. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια από κυβερνητικής πλευράς για να βρεθεί συναινετική λύση, προαναγγέλλοντας ότι την Δευτέρα στην Διάσκεψη των Προέδρων θα ανοίξει ο ίδιος το θέμα, ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε «να αποδείξουμε ότι η Βουλή δεν πρέπει να είναι σε εθελούσια ομηρία των ΜΜΕ».
Τα υπόλοιπα κόμματα
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλοςέκανε λόγο για «κενή λευκή νομοθετική ρύθμιση», τόνισε ότι ο νόμος ελέγχεται δικαστικά, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο που η ίδια άνοιξε.
«Η διαδικασία των δήθεν αδειών δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Και αν επιδιώξετε την ολοκλήρωση της αυτό θα είναι ο πολιτικός τάφος της κυβέρνησης σας» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης ΚεντρώωνΒασίλης Λεβέντης επέκρινε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είπε, επιμένει να μην θέλει να αποφασίσει το ΕΣΡ για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, αλλά η κυβέρνηση και, πρόσθεσε ότι, αυτό είναι θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας.
Το Ποτάμι, που δεν συντάχθηκε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας της ΝΔ, καταψήφισε την τροπολογία με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Χάρη Θεοχάρη να υποστηρίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος των τηλεοπτικών αδειών και των υπερεξουσιών του υπουργού.
«Για ατέλειωτο πολιτικό και οικονομικό αλισβερίσι που γινόταν και συνεχίζεται και σήμερα», αλλά και για υποκρισία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του ψηφίζει «παρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.