Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

''ΚΟΥΝΗΜΕΝΗ'' ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


                  
... ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΕΝΑΡΙΩΝ ''ΚΕΝΤΡΩΑΣ'' ΚΑΙ ''ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ'' ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ 

Μπορεί κανένας, πλέον, να μην πιστεύει τις δημοσκοπήσεις (όπως και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης), διότι έχουν πέσει έξω και μάλιστα κατά πολύ όλα τα τελευταία χρόνια και διότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις υπηρετούν πολιτικές επιδιώξεις, κυρίως αυτών που τις έχουν παραγγείλει και πληρώσει.

Παρ' όλη, όμως, τη χαμένη αξιοπιστία τους, φαίνεται ότι οι δημοσκοπήσεις είναι ακόμα χρήσιμες σε όσους επιδιώκουν, όχι να αποτυπώσουν την πολιτική πραγματικότητα αλλά να την ''διαμορφώσουν''. Όταν απουσιάζει η αντικειμενική ενημέρωση και λείπουν οι πραγματικές προσεγγίσεις των τάσεων της κοινής γνώμης, λόγω έλλειψης κεφαλαίων απ' όσους θα μπορούσαν να τις επιχειρήσουν, τότε το κενό καλύπτουν οι ''παχιές τσέπες'' και οι προπαγανδιστικές σκοπιμότητες. Όσο και αν η αξιοπιστία των εταιρειών έχει τρωθεί, όσο και αν ο κόσμος ξέρει ότι εξυπηρετούν πολιτικά παιχνίδια, δεν παύει να επηρεάζεται, σε εκείνον ή τον άλλο βαθμό, από τις δημοσκοπήσεις και τα ευρήματα τους. Άλλωστε, έτσι κι αλλιώς, μια δημοσκόπηση είναι κάτι το γαργαλιστικό και υποκινεί πάντα την περιέργεια.  
Το Κυριακάτικο, λοιπόν, Βήμα (29/11) με την πρόωρη δημοσκόπηση της Kapa Research που παρουσιάζει, σχεδόν δυο μήνες από τις εκλογές, πετυχαίνει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: να βοηθήσει, ίσως, κατάτι την κυκλοφορία του και να επηρεάσει όσο είναι δυνατόν τις πολιτικές εξελίξεις στην επιθυμητή, υπό την παρούσα συγκυρία, κατεύθυνση.  
Και αυτό που επιθυμεί σε αυτήν την συγκυρία ο παλιός οργανισμός Λαμπράκη, μάλλον είναι προφανές. Θέλει να δει στη χώρα μια κυβέρνηση, η οποία να συμπεριλάβει τα κόμματα του καταστρεπτικού ''εκσυγχρονιστικού τόξου'', βλέπε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και γιατί όχι ένα Λεβέντη ή ακόμα καλύτερα και τη ΝΔ, παραδοσιακό κόμμα της ελληνικής δεξιάς, άντε κεντροδεξιάς.  
Για να επιτευχθεί αυτός ο άθλος, στην κατεύθυνση του οποίου άλλωστε κινείται και ο Τσίπρας με την ομάδα του, πρέπει να πληρωθούν από τη δημοσκόπηση κάποιες προϋποθέσεις: Πρώτον, να εμφανισθεί κατάρρευση της κυβερνητικής απήχησης αλλά και της επιρροής της ΝΔ, πράγμα σχετικά εύκολο και αληθινό, αφού ο κόσμος γυρίζει την πλάτη, σχεδόν, με αποστροφή, και στα δύο αυτά κόμματα, χωρίς όμως η κατάρρευση να είναι τέτοια που να θρυμματίζει τη δυνατότητα αυτών των κομμάτων να αναλάβουν από κοινού κυβερνητικό ρόλο (βλέπε Πίνακα 1).  
Εάν σήμερα είχαμε βουλετικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε;
ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΠΑΣΟΚ ΚΚΕ ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ΠΟΤΑΜΙ ΑΝ.ΕΛ ΛΑ.Ε ΑΚΥΡΟ/ΛΕΥΚΟ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΩ
18,4% 14,9% 5,6% 4,5% 4,4% 2,3% 2,2% 2,1% 1,9% 6,1% 15,9% 18,2%
Πίνακας 1 
Δεύτερον και ίσως σημαντικότερο, πρέπει από τη δημοσκόπηση να εμφανισθεί ότι δεν εκδηλώνεται καμιά αριστερή δημοκρατική πατριωτική δυναμική στην κοινωνία και ιδιαίτερα δυναμική από τη Λαϊκή Ενότητα, η οποία είναι και η μόνη παράταξη που μπορεί να συγκροτήσει μια εναλλακτική αντιμνημονιακή λύση, ικανή να διεμβολίσει το σύστημα.  
Πως μπορεί, όμως, να καταρρέουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όχι, όμως, μέχρι σημείου πλήρους αποσταθεροποίησης του συστήματος και να μην κερδίζει καθόλου η αριστερά, η μόνη δημοκρατική δύναμη, η οποία δεν μετέχει των μνημονιακών εξαρθρώσεων και διαθέτει, όπως η ΛΑ.Ε, δυνατότητα άμεσης εναλλακτικής λύσης;  
Αυτό μπορεί να γίνει, αν η δημοσκόπηση εμφανίσει διογκωμένα, άνω του 40%(!), τα άκυρα- λευκά, τους αναποφάσιστους, και αυτούς που δεν θέλουν να ψηφίσουν!  
Μετά από ένα τέτοιο ''μαγείρεμα'', είναι εύκολο να γίνει και το επόμενο τέχνασμα: στο ερώτημα αν η κυβέρνηση απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το 37,8% να απαντάει ''οικουμενική'' και με τη ΝΔ (!) και το 23,5% κυβέρνηση συνεργασίας με κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων (βλέπε Πίνακα 2).  
Εάν, σε επόμενη ψηφοφορία, η κυβέρνηση απολέσει την πλειοψηφία, τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός;
ΣΥΝΕΡΓΣΙΑ ΜΕ ΠΑΣΟΚ ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 23,5%
''ΟΙΚΟΜΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΝΔ 37,8%
ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ 25,8
ΑΛΛΟ 9,1%
ΔΓ/ΔΑ 3,8%
Πίνακας 2
Έτσι, αφού δεν μπορεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με 20%, να φέρει σε πέρας την εφαρμογή του σκληρότατου τρίτου μνημονίου, το ''ΒΗΜΑ'' έχει έτοιμο το σενάριο: όχι εκλογές, αλλά ''οικουμενική'' μνημονιακή κυβέρνηση με κορμό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.  
Φυσικά το ''Βήμα'' δεν πρωτοτυπεί. Η υπόθεση μιας ''οικουμενικής κυβέρνησης κερδίζει έδαφος σε πολύ ευρύτερους κύκλους του ευρωπαϊκού και εγχώριου κατεστημένου αλλά αθόρυβα και στα επιτελεία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ο ανεκδιήγητος Λεβέντης δεν πετάει κουβέντες στον αέρα όταν επιμένει σε κυβέρνηση τεχνοκρατών με ''οικουμενική'' στήριξη και χωρίς τον Τσίπρα πρωθυπουργό.  
''Οικουμενική'' κυβέρνηση, όμως, θα υπάρξει μόνο ως ακραία αντίδραση για τον τόπο, αν και αυτή η προοπτική, όσο και αν υποστηριχθεί από τα ''αφεντικά'' αυτής της χώρας, είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοσθεί και αν εφαρμοσθεί θα ''πέσει'' πολύ γρήγορα.  
Το ζήτημα είναι τι θα κάνει η Αριστερά.  
Η Αριστερά της χώρας μας χρειάζεται ταχύτατα μια μεγάλη δημοκρατική ανασυγκρότηση, πληρέστερο και αξιόπιστο επιθετικό εναλλακτικό πρόγραμμα, πολιτική αντεπίθεση, μεγάλο άνοιγμα, χωρίς κανενός είδους προκαταλήψεις, στην κοινωνία και πρωτοπόρα παρουσία για την ανάπτυξη ενωτικών κοινωνικών αγώνων.  
Η Αριστερά, οπωσδήποτε η Αριστερά που καταλαβαίνει ότι χρειάζεται να παρέμβει στις εξελίξεις με εναλλακτική λύση εδώ και τώρα, είναι επείγουσα ανάγκη να αλλάξει. Ή, ρεαλιστικότερα, να αρχίσει να αλλάζει, εκ βάθρων, για να σπάσει τα ''στεγανά'' γύρω της και να κερδίσει μια ηγεμονική δυνατότητα να επηρεάσει γενικότερα ανακατατάξεις στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Μπορεί να κερδηθεί αυτό το στοίχημα; H Aριστερά το μπορεί και το μπορούμε!  
ΑΝΝΑ ΘΕΡΙΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.