Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Λειψυδρία: Ο επόμενος Παγκόσμιος Πόλεμος θα είναι για το νερό


Σε μια ανησυχητική παγκόσμια τάση, η Μέση Ανατολή οδεύει σε έλλειψη νερού ρεκόρ μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.
Οι παγκόσμιες παρενέργειες από τον πρόσφατο καύσωνα ρεκόρ θα αναγκάσουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σε συνωστισμένες πόλεις και στασιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης.
Ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων (WRI), η έλλειψη νερού θα οξύνει τις υφιστάμενες συγκρούσεις – ο παράγοντας αυτός θεωρείται ότι συνέβαλε στην κλιμάκωση της βίας στη Συρία, που ξέσπασε το 2011.
«Η ξηρασία και λειψυδρία στη Συρία ενδέχεται να συνέβαλαν στην αναταραχή που τροφοδότησε το 2011 τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας. Η εξάντληση των υδάτινων πόρων και η χρόνια κακοδιαχείριση ανάγκασε 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως αγρότες και κτηνοτρόφους, να χάσουν τα προς το ζην και να εγκαταλείψουν τη γη τους, κινούμενοι σε αστικές περιοχές, μεγεθύνοντας τη γενική αποσταθεροποίηση της Συρίας», αναφέρει μια νέα έκθεση του WRI.

Το ινστιτούτο εκτιμά ότι, από τις 33 χώρες που αναμένεται να αντιμετωπίσουν «εξαιρετικά υψηλό πρόβλημα νερού» ως το 2040, 14 θα είναι στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
water_hartis
Η διαδικασία θα λάβει χώρα σταδιακά, όχι μόνο λόγω της περιόδου ξηρασίας που αντιμετωπίζουμε, αλλά και από τον υπερπληθυσμό, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για νερό αυξάνεται.
Καθώς πολλοί στον κόσμο γίνονται όλο και πιο φτωχοί, μια μεσαία τάξη αναδύεται- και οι απαιτήσεις της για αυξημένη χρήση νερού θα θέσει επίσης πίεση στους πόρους, καθώς τα αιτήματά της για ηλεκτρική ενέργεια και υδατοκαλλιέργειες ξεπερνούν κατά πολύ εκείνα των φτωχών, λένε οι ερευνητές.
Η κατάσταση δεν είναι ομοιόμορφη σχετικά με την ξηρασία: μερικές περιοχές γίνονται ξηρότερες και άλλες πιο υγρές. Και καθώς κάποιοι οδεύουν στο θάνατο από δίψα, άλλοι μπορεί να έχουν θανατηφόρες πλημμύρες, οι οποίες επίσης καταστρέφουν τα προς το ζην και μετατοπίζουν τις εκατοντάδες των εκατομμυρίων ανθρώπων.

Για να καταλήξει στα συμπεράσματά του, το WRI έκανε μια εντελώς μοναδική ανάλυση. Στην ανάλυση, κατέληξε στις ταξινομήσεις σχετικά με το μέλλον του πλεονάζοντος νερού, που βγαίνουν τόσο από την εξάντληση όσο και τον ανταγωνισμό για τον πόρο. Ένα σύνολο από 167 χώρες ήταν δείγματα, με προβλέψεις για το 2020, το 2030 και το 2040.
Μερικές από τις περισσότερο πληγείσες χώρες, σκοράροντας 5.0 στην προτεινόμενη κλίμακα, είναι στη Μέση Ανατολή, αρχίζοντας με το Μπαχρέιν. Η τελευταία σε αυτή τη λίστα είναι η Τυνησία. Αλλά και οι γειτονικές περιοχές θα αντιμετωπίσουν επίσης δύσκολες στιγμές. Για παράδειγμα, το πλούσιο και εύπορο πριγκιπάτο του Σαν Μαρίνο και η επιχειρηματική Σιγκαπούρη ακολουθούν το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, την Παλαιστίνη, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην έκθεση, ως χώρες που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.
Το Ισραήλ, συγκριτικά, είναι μόνο στην όγδοη θέση. Ελλάδα, Τουρκία, ΠΓΔΜ, καθώς και Τουρκμενιστάν και Κιργιστάν, είναι επίσης ψηλά στη λίστα κινδύνου.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει την Εσθονία, στην περιοχή της Βαλτικής – μακριά από την άγονη Αφρική, όπου η Μποτσουάνα και η Ναμίμπια αναμένεται να χάσουν ιδιαίτερα σκληρά.
water_tabela_no
Αλλά το κοινώς αποδεκτό είναι, ότι η Μέση Ανατολή είναι πιθανότατα η λιγότερο βιώσιμη από όλες τις περιοχές, λόγω της ήδη τεράστιας πίεσης στα υπόγεια ύδατα και το αφαλατωμένο θαλασσινό νερό. Η αέναη βία των συγκρούσεων στην περιοχή κατέστησε την πρόσβαση στους ήδη περιορισμένους υδάτινους πόρους πιο δύσκολη, ιδιαίτερα στη Συρία.
«Το νερό είναι μια σημαντική διάσταση των πολύχρονων συγκρούσεων μεταξύ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας: «η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ο λαός της θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από τις εισαγωγές σιτηρών από το 2016, μια αλλαγή από τις δεκαετίες καλλιέργειας όλων όσων χρειάζονταν, λόγω του φόβου της εξάντλησης των υδάτινων πόρων. Το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών των ΗΠΑ έγραψε ότι το πρόβλημα του νερού θα θέσει τις βασικές χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής σε μεγαλύτερο κίνδυνο αστάθειας και αποσάθρωσης του κράτους».
Κίνα και Ινδία βρίσκονται σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο λειψυδρίας, δεδομένων των πρόσφατων επιπτώσεων από την ξηρασία και τους καύσωνες. Αλλά δεν είναι μόνο οι αναπτυσσόμενες χώρες: οι νοτιοδυτικές ΗΠΑ και η Καλιφόρνια οδεύουν επίσης σε ξηρασία ρεκόρ, ανήκουστη κατά τον τελευταίο αιώνα.
Το σφάλμα στις επικείμενες ελλείψεις θα βαρύνει τόσο την άνοδο της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και την αλλαγή των ατμοσφαιρικών προτύπων, λένε οι ερευνητές. Αλλά κάθε χώρα επηρεάζεται διαφορετικά από αυτό το συνδυασμό παραγόντων.
«Όποιοι και αν είναι οι λόγοι, η εξαιρετικά υψηλή πίεση στο νερό δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο οι εταιρείες, τα αγροκτήματα και οι κάτοικοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από περιορισμένες ποσότητες νερού και είναι ευάλωτοι στην παραμικρή αλλαγή στην προμήθεια. Τέτοιες καταστάσεις απειλούν σοβαρά την εθνική ασφάλεια του νερού και την οικονομική ανάπτυξη», αναφέρει η έκθεση.
Οι συγγραφείς προτείνουν: «Οι εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις πρέπει να υποβάλουν ισχυρά εθνικά σχέδια δράσης για το κλίμα και να υποστηρίξουν μια ισχυρή διεθνή συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι το Νοέμβριο. Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να ανταποκριθούν με πρακτικές διαχείρισης και διατήρησης που θα βοηθήσουν στην προστασία βασικών βιώσιμων υδάτινων πόρων για τα επόμενα χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.