Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

''Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ''...


«Xαστούκι» στα παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκά κόμματα αποτελούν τα αποτελέσματα των εκλογών σε Ισπανία, Πολωνία και Ελλάδα, υποστηρίζει ...
ο δημοσιογράφος του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου «Channel 4» την ώρα που η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα στην χώρα του Μαριάνο Ραχόι, λέγοντας ότι έχει άρωμα Ελλάδας.


Υπό τον τίτλο: «Η Ισπανία είναι η νέα Ελλάδα», η βρετανική εφημερίδα αποκωδικοποιεί το εκλογικό αποτέλεσμα, εκφράζοντας παράλληλα φόβους ότι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη θα ακολουθήσει τα χνάρια των Αθηνών και στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα καταψηφίσει την πολιτική της λιτότητας.

«Τα δεξιά κόμματα τιμωρήθηκαν, αυτό έδειξε η εξέγερση κατά της πολιτικής λιτότητας», γράφει η «Daily Mail».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αριστερός άνεμος που πνέει από χθες στην Ισπανία με τα κόμματα των «Podemos» και το «Ciudadanos» (στα καταλανικά σημαίνει «πολίτες»)  να καταλαμβάνουν την τρίτη και τέταρτη θέση σε πολλούς δήμους και περιφέρειες της Ισπανίας, φέρνει σε δεινή θέση το κυβερνών «Λαϊκό Κόμμα» του Μαριάνο Ραχόι.

Το κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού απώλεσε τον έλεγχο σε οκτώ από τις 13 περιοχές στις οποίες είχε μέχρι τώρα τον έλεγχο, ανάμεσά τους και η Βαρκελώνη, γράφει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει: «Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι ότι,  η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα ακολουθήσει τα χνάρια της Ελλάδας στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές (του Νοεμβρίου) καταψηφίζοντας την πολιτική της λιτότητας. Κι όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία έρχεται εν μέσω της παρατεταμένης σύγχυσης για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της. Η έντονη δυσφορία των Ισπανών ψηφοφόρων για τα δύο κόμματα που κυριάρχησαν στην ισπανική πολιτική σκηνή τα τελευταία 40 χρόνια -το Λαικό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές- αποτυπώθηκε στην κάλπη».

Εκτός από την «Daily Mail», και ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον του «Channel 4» εξηγεί πως το εκλογικό αποτέλεσμα σε Ισπανία και Πολωνία  βάζει στο επίκεντρο την πολιτική της λιτότητας που προωθούσαν τα κόμματα που ηττήθηκαν στις εκλογές, κάτι που, όπως επισημαίνει, συνέβη και στην Ελλάδα.

Βεβαίως, όπως επισημαίνει ο Μέισον, το κόμμα του  Ιγκλέσιας στην Ισπανία και το κόμμα του Αντρέι Ντούντα «Νόμος και Δικαιοσύνη» είναι δύο ετερόκλητα κόμματα που αναδείχθηκαν ως αντίδραση στη λιτότητα , κυρίως της νεολαίας που αισθάνεται απομονωμένη από το σύστημα.
Οι Podemos, ένα ακροαριστερό κίνημα, γεννήθηκαν μέσα από τις διαμαρτυρίες των «Αγανακτισμένων» το 2011. Το κόμμα του  Ντούντα, όμως, είναι ευρωσκεπτικιστικό, καθολικό και φιλοαμερικανικό. Τα δύο εκλογικά αποτελέσματα σε Ισπανία και Πολωνία έρχονται μετά τη νίκη της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και τις πιέσεις που δέχεται από τους Ευρωπαίους εταίρους της, σχολιάζει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνης», που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Πολωνία, αναλαμβάνει τα ηνία την ώρα που ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι προσπαθεί, να τιθασεύσει τον άνεμο της Αριστεράς που πνέει στην πατρίδα του προκαλώντας πολιτικό σεισμό.

Η «κατάκτηση» της Βαρκελώνης, του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της Ισπανίας από τους Podemos και η δημιουργία προϋποθέσεων για έναν αριστερό συνασπισμό στη Μαδρίτη, προκάλεσαν πονοκέφαλο στον Ισπανό πρωθυπουργό και ηγέτη του κόμματος «Λαϊκό Κόμμα».

Πάντως, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην ακτιβίστρια Αντα Κολάου, η οποία έχει πρωτοστατήσει σε δράσεις και κινητοποιήσεις κατά εξώσεων, καθώς κατάφερε με την στήριξη των «Podemos» να αναλάβει την δημαρχία της Βαρκελώνης, ένα από τα προπύργια του Λαϊκού Κόμματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.