Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Αποχαιρέτησαν τον Δημήτρη Κ. Παπαμαντέλλο

Αποχαιρέτησαν τον Δημήτρη Κ. Παπαμαντέλλο

Ενα σημαντικό μέλος της αποχαιρέτησε χθες η επιστημονική κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο ∆ημήτρης Κ. Παπαμαντέλλος ήταν καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών στην ίδρυση και στελέχωση του οποίου πρωτοστάτησε ενώ είχε διατελέσει πρόεδρος του Τμήματος και κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Επίσης είχε υπηρετήσει σε διάφορες διοικητικές θέσεις μεταξύ των οποίων και σε αυτή του διοικητή της ΔΕΗ (1981- 1986).

Ο ∆ημήτρης Παπαμαντέλλος είχε γεννηθεί το 1935 ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΚ, συναγωνιστής και προσωπικός φίλος του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου.
 Πέραν των άλλων θέσεων το 1995 ανέλαβε ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας επί ευρωπαϊκών θεμάτων και ΚΠΣ ενώ επίσης υπηρετεί ως σύμβουλος της ΕΕ επί θεμάτων Χάλυβα (1995-2008) και εθνικός εκπρόσωπος στις ευρωπαϊκές επιτροπές χάλυβα SERDER και SAG (1995-2008).

Μετά τη συνταξιοδότησή του συνέχισε την ερευνητική δραστηριότητα στο Ελληνικό Κέντρο Ερευνας Μετάλλου (ΕΛΚΕΜΕ) του οποίου ήταν πρόεδρος ∆Σ, ενώ ταυτόχρονα ήταν μέλος των ∆Σ της ∆ΕΣΦΑ και της ΛΑΡΚΟ.
 Συνέχιζε επίσης να παρεμβαίνει ενεργά αρθρογραφώντας σε εφημερίδες επί θεμάτων Βιομηχανικής Πολιτικής και Πράσινης Ανάπτυξης. Χαρακτηριστική ήταν η πρωτοβουλία του να συντάξει επιστολή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Spiegel» το 2010, με την οποία 40 Ελληνες καθηγητές πανεπιστημίων και απόφοιτοι γερμανικών πανεπιστημίων κάνουν έκκληση στους ακαδημαϊκούς, τους πολιτικούς, τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη της Γερμανίας να σταθούν αλληλέγγυοι ξανά στην Ελλάδα.
«Οσοι από εμάς τον γνώρισαν δεν θα ξεχάσουν την αδιαμφισβήτητη και σπάνια για άνθρωπο ο οποίος υπηρέτησε σε κυβερνητικές θέσεις εντιμότητα, την ακεραιότητα και τη γενναιοδωρία του χαρακτήρα και τον σχεδόν εφηβικό ενθουσιασμό για τα ζητήματα της επιστήμης του» σημειώνει ο πρόεδρος ΤΧΜ/ΠΠ Δημήτρης Ματαράς.
Ο εκλιπών ∆ημήτρης Κ. Παπαμαντέλλος ήταν γιος του Υπασπιστή του Νικ. Πλαστήρα και μετέπειτα Βουλευτή της ΕΠΕΚ.
Γνωστός Πανεπιστημιακός καθηγητής Μηχ. Μετ. – Μεταλλουργός ΕΜΠ, Dr.- Ing. RWTH – Aachen σιδηρουργία, Privatdozent TU-Berlin.
∆ιευθυντής Μεταλλουργικών ∆ιεργασιών Maximillianshuette GmbH (1973-1977).
Εξόριστος (1967-1974) συμμετέχει στην αντίσταση κατά της δικτατορίας από τις γραμμές της κεντρικής επιτροπής της ΕΚ Γερμανίας, ιδρυτικό μέλος ΠΑΚ, συναγωνιστής και προσωπικός φίλος Ανδρέα Γ. Παπανδρέου.
Επιστρέφει στην Ελλάδα (1977).
Καθηγητής Μεταλλογνωσίας και ∆ιευθυντής Εργαστηρίου Πολυτεχνικής Σχολής Παν/μιου Πατρών (1977-2003).
∆ιοικητής ∆ΕΗ (1981-1986),
Πρόεδρος ∆.Σ. ΛΑΡΚΟ (1986-1989), αποκρατικοποίηση Σκαλιστήρη (1994-1996).
Ειδικός Γραμματέας ΥΠΕΠΘ επί ευρωπαϊκών θεμάτων και ΚΠΣ (1995). Σύμβουλος της Ε.Ε. επί θεμάτων Χάλυβα (1995- 2008) και Εθνικός Εκπρόσωπος στις ευρωπαϊκές επιτροπές χάλυβα SERDER και SAG (1995-2008).
Σύμβουλος των Georgsmarienhuette GmbH (GMH), ΛΑΡΚΟ. Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Π.Π. Πρόεδρος ∆.Σ. Ελληνικού Κέντρου Έρευνας Μετάλλων, ΕΛΚΕΜΕ (2003-), Μέλος ∆.Σ. ∆ΕΣΦΑ, ΛΑΡΚΟ (2010-).
Συλλυπητήρια προς την οικογένειά του εξέφρασε με ανακοίνωσή της η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο Δημήτρης Παπαμαντέλλος ήταν έγγαμος και πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Η κηδεία του έγινε χθες στο κοιμητήριο Ζωγράφου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.