Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

EWG : ΟΙ «ΘΕΣΜΟΙ» ΑΞΙΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ

undefined
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ ΚΕΛΕΥΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ  
Στις Βρυξέλλες συνεδριάζει από το μεσημέρι της Τετάρτης  το Euro Working Group, ενώ το πρωί της Πέμπτης ξεκινούν οι συνεδριάσεις τουBrussels Group. «Σκοπός των διαπραγματεύσεων», σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου «είναι η επίτευξη μιαςαμοιβαία επωφελούς συμφωνίας».
Σύμφωνα, ωστόσο, με επισημάνσεις κύκλων των Βρυξελλών που είδαν το φως της δημοσιότητας οι «θεσμοί» καλούν την κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η πρώτη (ενδιάμεση συμφωνία) να υποχωρήσει άτακτα «παγώνοντας» δύο βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις της:
  • Την καταβολή της 13ης σύνταξης δηλαδή του Δώρου των Χριστουγέννων για το 2016
  • Την αύξηση του κατώτατου μισθού με νομοθετική ρύθμιση για όλους επίσης για το 2016.Όπως είναι γνωστό το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη κηρύξει την έναρξη κοινωνικού διαλόγου για τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σε δύο δόσεις την πρώτη στα 650 ευρώ τον Οκτώβριο και τη δεύτερη στα 751 ευρώ το καλοκαίρι του 2016.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το απόγευμα της Πέμπτης συγκαλείται το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα πρώτα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στη βάση της λίστας Βαρουφάκη που απεστάλη στους θεσμούς.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, είναι «ακόμη ανοικτές οι ημερομηνίες υποβολής στο Brussels Group του πλήρους νομοσχεδίου».
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι προσδοκούν το νομοσχέδιο που θα εισαχθεί της Βουλή και θα ψηφισθεί με διαδικασία - εξπρές να δώσει μήνυμα στους «εταίρους» για επιτάχυνση των διαδικασιών από την ελληνική πλευρά, «ξεκλειδώνοντας» μια υποδόση. Ωστόσο, με πρόσφατές δηλώσεις τους εκπρόσωποι των ''θεσμών'' απεκλείαν το ενδεχόμενο, αξιώνοντας από την κυβέρνηση συνολική συμφωνία με όρους ταπεινωτικής συνθηκολόγησης, προκειμένου να χαλαρώσουν τη θηλιά της χρηματοδοτικής ασφυξίας που έχουν επιβάλλει στη χώρα.
Όπως, άλλωστε, μεταδίδει το Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε χαρακτηριστικά το απόγευμα της Τετάρτης: «Δεν βλέπω πιθανή κατάληξη (των διαπραγματεύσεων) εάν οι Έλληνες δεν κάνουν μία πολύ σημαντική κίνηση σε μία, ή δύο ή τρεις περιοχές. Μπορεί να είναι οι συντάξεις, μπορεί να είναι η αγορά εργασίας αλλά... πρέπει να πληρώσουν το πολιτικό κόστος. Το Eurogroup ζητά να δει το πολιτικό κόστος να πληρώνεται». «Στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο είδος ενδιάμεσης ανακοίνωσης στις 11 Μαΐου και στη συνέχεια ηολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου το πολύ», δήλωσε. O ίδιος αξιωματούχος φέρεται να τόνισε ότι στην Ελλάδα απομένουν λίγες μέρες προκειμένου να φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές, διότι χρειάζεται να διαπραγματευτεί τρίτο πρόγραμμα, μετά το τέλος του τρέχοντος, τον Ιούνιο, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία. «Η χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμη χωρίς τρίτο πρόγραμμα, πρόσθετη χρηματοδότηση», ανέφερε ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης πριν τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, την Τετάρτη.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Το μέτρα που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, περιλαμβάνονται στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο -και η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι μπορούν να αποδώσουν από 4,7 δισ. ευρώ έως και 6,1 δισ. ευρώ- είναι τα εξής:
• Περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
• Προστασία από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας με κριτήρια συμβατά με τις απαιτήσεις της ΕΚΤ.
• Η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που αφορά σε αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.
• Η είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και η επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
• Ασκηση ποινικής δίωξης σε περίπτωση απόκρυψης εισοδήματος
• Οι πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ δεν θα γίνονται με μετρητά.
• Οι πληρωμές προς ΔΕΚΟ και οι πληρωμές φόρων, προστίμων και τελών προς τη γενική κυβέρνηση δεν θα γίνονται με μετρητά.
• Η παροχή «μπόνους» στους πολίτες με την έγκαιρη αποπληρωμή των φόρων τους.
• Η εφαρμογή μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων και τη διαφυγή ΦΠΑ.
• Θέσπιση λοταρίας αποδείξεων για τον περιορισμό της απώλειας ΦΠΑ.
• Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποίηση ελέγχων για φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στις λίστες φοροδιαφυγής.
• Λειτουργία του περιουσιολογίου με πλήρη πρόσβαση των ελεγκτών στα αρχεία των τραπεζών.
• Υιοθέτηση μοντέλου διαχωρισμού των πληρωμών του ΦΠΑ.
• Τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο με την εισαγωγή κινήτρων για την πληρωμή φόρων η τύχη των οποίων εξαρτάται από δικαστικές αποφάσεις.
• Αύξηση της τιμής των εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ ΚΕΛΕΥΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ
Αυτές τις κρίσιμες ώρες, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να μην υποκύψει στις αξιώσεις των «θεσμών» καινα επιταχύνει αντί να παγώσει την εφαρμογή του ριζοσπαστικού της προγράμματος, το οποίο αποτελεί τη μόνη εγγύηση για προοδευτική διέξοδο στη χώρα, προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Στο οριακό σημείο που βρισκόμαστε καθίσταται πλέον σαφές ότι οποιαδήποτε επιπλέον αναδίπλωση στη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης θα εκληφθεί από τους «νεοαποικοκράτες» της ΕΕ ωςένδειξη υποχωρητικότητας, με άμεσο αποτέλεσμα την περαιτέρω κλιμάκωση των εκβιαστικών πιέσεων σε βάρος της χώρας.
Οι κυρίαρχοι κύκλοι του ευρωενωσιακού κατεστημένου σε αγαστή συνεργασία με τους εγχώριους εκπροσώπους των συμφερόντων τους, επιχειρούν να οδηγήσουν την ελληνική κυβέρνηση σε πλήρη ταπεινωτικό συμβιβασμό και αποδοχή μνημονιακής κοπής συμφωνίας με στρατηγικό στόχο τηνπαραδειγματική συντριβή της.
Όλες οι ενδείξεις συντείνουν ότι το ενδεχόμενο «έντιμου συμβιβασμού», με τους υπάρχοντες συσχετισμούς δύναμης, στο άτεγκτο ευρωενωσιακό θεσμικό πλαίσιο του μονεταριστικού μονόδρομου δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας ευφημισμός -λάστιχο.
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να υπερασπιστεί τη λαϊκή ετυμηγορία για απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά της νεοαποικιακής μνημονιακής κηδεμονίας και τις πολιτικές λιτότητας, διαπραγματευόμενη σθεναρά, χωρίς να υποκύπτει στη «δαιμονοποίηση» των εναλλακτικών επιλογών που διαθέτει η χώρα, για μια συμφωνία συμβατή με τις ριζοσπαστικές προγραμματικές δεσμεύσεις της.
ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.