Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Οι δηλώσεις Λαφαζάνη και το "σενάριο Σόιμπλε"

Ας θεωρήσουμε τυχαίο το γεγονός ότι την μέρα που δημοσιεύεται συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» στην οποία εκφράζει την άποψη ότι η πορεία διεξόδου της χώρας από την κρίση περνάει μέσα από την σκληρή αντιπαράθεση, αν όχι σύγκρουση, με τη γερμανική Ευρώπη, ξανακάνει την εμφάνισή του, από το Μέγαρο Μαξίμου, αυτή την φορά, το «σενάριο Σόιμπλε».

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Αυτό που ονομάζουμε «σενάριο Σόιμπλε» είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες μέρες από τον δημοσιογράφο Μ. Ιγνατίου. Αυτός επικαλούμενος πληροφορίες από ξένο αξιωματούχο, έγραφε στην στήλη του στο «Εθνος»: «Ο κ. Σόιμπλε έχει θέσει στόχο να υποχρεώσει τον κ. Τσίπρα σε συγκυβέρνηση με τους εχθρούς του. Και όσοι έχουν μελετήσει τον Γερμανό υπουργό, γνωρίζουν πως οι σχεδιασμοί του πάντα υλοποιούνται…».
Σ’ αυτή την κατεύθυνση, ότι δηλαδή μπορεί να διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και απ’ αυτή την βουλή να προκύψει νέα κυβέρνηση από τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ της Ν.Δ και του «Ποταμιού» ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Μάκη Βορίδη (Δείτε αυτή μας την ανάρτηση).

Το σημερινό γερμανικό κατεστημένο, παρά τις εσωτερικές διαφορές του, είναι ότι πιο καταστρεπτικό για την Ελλάδα και συνολικότερα για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό στην πράξη τόσο το καλύτερο, γιατί χρόνος δεν υπάρχει, αναφέρει ανάμεσα στα άλλα στην σημερινή του συνέντευξη, ο επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας». Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και του  υπουργού Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτου, που ανέφεραν ότι αν οι δανειστές του ελληνικού κράτους επιμείνουν στην σκληρή γραμμή τους δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ρήξης μαζί τους.

Σ’ αυτό το πολιτικό πλαίσιο έρχεται σήμερα ένα δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» η οποία επικαλείται σαν πηγή της κυβερνητικά στελέχη να επιβεβαιώσει πλήρως ότι έχει μπει σε εφαρμογή το «σενάριο Σόιμπλε»:

Σε διαδικασία προετοιμασίας για να αντιμετωπίσει τη μετατροπή της οικονομικής ασφυξίας σε πολιτική βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι οι πιέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό για τη λήψη σκληρών μέτρων, έχουν στόχο να προκαλέσουν είτε ενδοκυβερνητική κρίση μεταξύ των εταίρων είτε εσωκομματική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες αλλά και οι διαπλεκόμενοι συμμαχοί τους εντός Ελλάδος, επιδιώκουν την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε κυβερνητικό επίπεδο.

Για τα το πετύχουν αυτό, θα επιχειρήσουν να οδηγήσουν την κυβέρνηση στη λήψη αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία θα τη φέρουν αντιμέτωπη με την κοινωνία και θα δημιουργήσουν συγκρούσεις στο εσωτερικό της, ώστε μια οικουμενική κυβέρνηση να πάρει τη θέση της. 

Φυσικά μπορεί να υπάρξει και η πολιτική εκτίμηση ότι οι δηλώσεις Λαφαζάνη, Βαρουφάκη, Τσακαλώτου, γίνονται σε πλήρη συνεννόηση με την ηγεσία του κόμματος της Κουμουνδούρου για να αποτελέσουν ένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης. Αναμένουμε για να δούμε τι ακριβώς ισχύει.
Μοιράσου το :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.