Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 18 ΞΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ GREXIT, ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Bασικές εκτιμήσεις 18 μεγάλων ξένων χρηματοδοτικών οίκων για τις ελληνικές εκλογές και τις ελληνικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις καθώς και εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι οίκοι προβλέπουν μικρότερη ή μεγαλύτερη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ , ενώ σχεδόν όλοι κινδυνολογούν και ορισμένοι τρομοκρατούν για τις επιπτώσεις αυτής της νίκης.
Είναι προφανές και αναμενόμενο ότι τα μεγάλα χρηματοδοτικά κέντρα των τραπεζών και των επενδυτικών ταμείων, αυτά τα χρηματιστικά κέντρα, δηλαδή, που ελέγχουν τον παγκόσμιο καπιταλισμό βλέπουν με ανησυχία , φόβο και εχθρότητα τον ΣΥΡΙΖΑ και την επερχόμενη νίκη του.
Ωστόσο, αυτά τα κέντρα δεν είναι παντοδύναμα, είναι υπεύθυνα για την κρίση, αμφισβητείται ζωηρά ο ρόλος τους, το ευρωζωνικό τους κατασκεύασμα κλυδωνίζεται και σε κάθε περίπτωση  δεν μπορεί να επικαθορίσουν την  πορεία μιας χώρας, της οποίας η κυβέρνηση και ο λαός της είναι αποφασισμένοι να χαράξουν μια νέα ανεξάρτητη προοδευτική κατεύθυνση.  
Deutsche Bank

Το νέο έτος, 2015, φέρνει νέους κινδύνους για την Ελλάδα, προειδοποιεί η Deutsche Bank, σε νέα 3 σέλιδη έκθεσή της "Greece: elections coming, New Year brings new risks", σχολιάζοντας την πορεία της χώρας στο δρόμο προς τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.
Η γερμανική επενδυτική τράπεζα χαρακτηρίζει αναμενόμενο το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική Βουλή απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γεγονός που οδηγεί την Ελλάδα σε πρόωρες κάλπες.
"Καθώς οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ακόμη εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και η Ελλάδα έχει σημαντικές λήξεις ομολόγων το 2015, πλέον ανοίγει για τη χώρα αλλά και για την Ευρωζώνη μια σημαντική περίοδος πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας", προειδοποιεί η Deutsche Bank.
Όπως προσθέτει, τρία σημαντικά ερωτήματα εγείρονται πλέον για την Ελλάδα - με την έλευση του 2015 - τα οποία αναζητούν απαντήσεις:
1) Ποια θα είναι η απάντηση - αντίδραση των Ευρωπαίων στην πρόωρη προσφυγή της Ελλάδας στις κάλπες;
Η Ελλάδα πλέον πρέπει να διαχειριστεί τις εξαιρετικά σφικτές προθεσμίες που έχει λάβει από τους πιστωτές της.
- Πόσο αυστηρή είναι η προθεσμία που έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι, για τη λήξη της δίμηνης παράτασης του μνημονίου, στα τέλη Φεβρουαρίου;
Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα δεν θα έχει παρά ελάχιστες εβδομάδες προκειμένου να διαπραγματευθεί για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Αθήνα, αλλά και τη νέα πιστωτική γραμμή που θα πρέπει να λάβει η χώρα.
Όλα αυτά, αφού αποφασιστούν, απαιτούν την έγκριση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
- Τι θα συμβεί με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών;
- Πόσο πρόθυμη θα είναι τελικά η τρόικα να διαπραγματευθεί και να συζητήσει με μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα;
2) Ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα;
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο το προβάδισμά του έναντι της Νέας Δημοκρατίας ολοένα και μειώνεται.
Το βασικό σενάριο της Deutsche Bank προβλέπει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο παραμένει αβέβαιη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της γερμανικής τράπεζας, ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές, θα εκλέξει το πιθανότερο περί τους 140 βουλευτές και θα χρειαστεί να συνεργαστεί με ένα από τα εξής μικρότερα κόμματα:
- To Ποτάμι: Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με Το Ποτάμι θεωρείται το πιο ρεαλιστικό σενάριο για κυβέρνηση συνασπισμού.
- Ανεξάρτητοι Έλληνες: Tόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν δηλώσει πως παραμένουν ανοιχτοί στις μεταξύ τους συζητήσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, το κόμμα των ΑΝΕΛ φλερτάρει επικίνδυνα με το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο κόμματος στην ελληνική βουλή.
- ΠΑΣΟΚ: Ως ο μικρότερος εταίρος της τρέχουσας κυβέρνησης, μοιάζει δύσκολο να καταστεί υποψήφιος εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ.
"O ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει κυβέρνηση ή με Το Ποτάμι, ή με τους ΑΝΕΛ", προβλέπι η γερμανική τράπεζα.
3) Ποια θα είναι η επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης;
Η θέση μιας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι των πιστωτών της Ελλάδας δεν είναι ξεκάθαρη και θα πρέπει να αποσαφηνιστεί άμεσα.  
Συμπέρασμα
Κατά γενική ομολογία, οι αγορές θα παραμείνουν αντιμέτωπες με πολλά ερωτήματα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το εγχώριο πολιτικό τοπίο.
Η γερμανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως είναι εφικτός ένας ήπιος συμβιβασμός μεταξύ μιας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και των πιστωτών.
Θα χρειαστεί όμως ένα βήμα πίσω και από τις δύο πλευρές.
"Ωστόσο δεν αποκλείεται, λόγω του μεγέθους της αβεβαιότητας, να μην υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ μιας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και των πιστωτών, γεγονός που θα αυξήσει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Ελλάδας και της Ευρωζώνης το 2015", καταλήγει η Deutsche Bank.  
Berenberg Bank
Εξαιρετικά απαισιόδοξη για την πορεία της Ελλάδας σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές εμφανίζεται η Berenberg Bank, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο… χρεοκοπίας και Grexit.
Ειδικότερα, στον απόηχο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, ο αναλυτής της επενδυτικής τράπεζαςHolger Schmieding εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιφέρει σημαντική αναταραχή στην Ελλάδα, ωθώντας τη χώρα ακόμη και στη χρεοκοπία!
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ωθήσει την Ελλάδα σε μία σημαντική κρίση, η οποία θα οδηγήσει την Ελλάδα ακόμη και στην άτακτη χρεοκοπία» αναφέρει ο αναλυτής.
Μάλιστα, εκτιμά πως η πιθανότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου σεναρίου, το οποίο δύναται να εξελιχθεί είτε εντός ευρώ είτε εκτός, ανέρχεται στο 55%.
Εκτός της χρεοκοπίας, ο αναλυτής της Berenberg Bank θεωρεί αρκετά πιθανό και το σενάριο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
«Το ενδεχόμενο ενός Grexit αποτελεί εκ νέου έναν υπαρκτό κίνδυνο» υπογραμμίζει ο αναλυτής της τράπεζας.
«Ωστόσο, ο απόηχος ενός Grexit δεν θα επιφέρει καμία αρνητική επίδραση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη για καμία άλλη χώρα» διαμηνύει χαρακτηριστικά.
«Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος μετάδοσης και εξάπλωσης της κρίσης. Οι αγορές δεν θεωρούν υπαρκτό ένα τέτοιο σενάριο» καταλήγει ο Holger Schmieding, αποκλείοντας ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη, με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.  
JP Morgan
Πάνω από το 50% τοποθετεί τις πιθανότητες νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015 η JP Morgan, η οποία τονίζει ότι η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τις αγορές.
Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, μετά από σκληρές και μακρές διαπραγματεύσεις.
Οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά έως ότου επιτευχθεί η συμφωνία, ενώ η αντίδρασή της στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από τους όρους της συμφωνίας.
Το αρνητικό σενάριο της εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις συγκεντρώνει πολύ χαμηλές πιθανότητες.
Ωστόσο εάν επαληθευτεί υπάρχει κίνδυνος κρίσης ρευστότητας.
Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό ακόμη και το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και θα χρειαστούν αναχώματα προκειμένου να εμποδιστεί η μετάδοση της κρίσης στην ευρωζώνη.
Το σενάριο νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου συγκεντρώνει πιθανότητες κάτω του 50%.
Εάν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, η αντίδραση των αγορών θα είναι πολύ θετική, το πολιτικό ρίσκο θα μειωθεί σημαντικά και η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, λαμβάνοντας την προληπτική πιστωτική γραμμή.  
Nordea
Βέβαιη θεωρεί τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η Nordea, εν όψει των πρόωρων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου του 2015.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές της νορβηγικής τράπεζας, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη.
Την ίδια ώρα, τα υπόλοιπα κόμματα θα βρουν πρόσφορο έδαφος προκειμένου να σχηματίσουν έναν συνασπισμό κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της περιφέρειας, ο κίνδυνος είναι περιορισμένος, καθώς η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση από πολλές απόψεις.  
UniCredit
Η εύθραυστη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δεν αναμένεται να επηρεάσει την υπόλοιπη Ευρωζώνη, εκτιμά η UniCredit, σχολιάζοντας τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, με επίκεντρο τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου του 2015.
"Η υπόλοιπη Ευρωζώνη δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με επιπλοκές και κινδύνους, καθώς η ΕΚΤ στηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή οικονομία", εκτιμά ο Luca Cazzulani, στρατηγικός αναλυτής της Unicredit.
Όπως προσθέτει, η κατάσταση στην Ευρωζώνη παραμένει εξυπηρετική, καθώς παραμένει στο τραπέζι ηπιθανότητα για αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Όσο συζητάται το ενδεχόμενο για πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, τόσο περιορίζονται οι πιέσεις προς τις χώρες της περιφέρειας, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
"H Eλλάδα αποτελεί μια εντελώς διαφορετική αγορά", εξηγεί ο αναλυτής της Unicredit.
Kαι αυτό είναι εμφανές, αφού παρά την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx Europe 600 έχει ενισχυθεί +11% από τα χαμηλά της 16ης Οκτωβρίου.  
Seven Investment Management
"Θα υπάρξουν εβδομάδες ανησυχίας για τις εκλογές στην Ελλάδα στις ευρωπαϊκές αγορές", σχολιάζει σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Justin Urquhart Stewart, της Seven Investment Management.
Όπως προσθέτει, παρά τη μικρή της οικονομική δύναμη, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο για την Ευρωζώνη.  
DZ Bank
"To αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι ξεκάθαρο", δηλώνει, από την πλευρά του, ο Daniel Lenz, στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank.  
Eurasia Group
Mήνες αβεβαιότητας περιμένουν την Ελλάδα, προειδοποιεί το Eurasia Group, καθώς η χώρα έχει ήδη εισέλθει σε προεκλογικούς ρυθμούς, ενόψει της πρόωρης κάλπης στις 25 Ιανουαρίου.
"Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου φέρνουν μήνες αβεβαιότητας για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης", προειδοποιεί ο Mujtaba Rahman, στρατηγικός αναλυτής του Eurasia Group.
"O κίνδυνος μετάδοσης των ελληνικών προβλημάτων στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ορατός", προσθέτει ο αναλυτής.
"O κίνδυνος θα καταστεί διαχειρίσιμος μόνο εάν η ΕΚΤ προχωρήσει άμεσα σε αγορές κρατικών ομολόγων, καθώς οι αγορές το αναμένουν", καταλήγει.  
Spiro Sovereign
H Eλλάδα δεν αποτελεί πλέον συστημική απειλή για την Ευρωζώνη, επισημαίνει η Spiro Sovereign Strategy, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται επί ελληνικού εδάφους, με αιχμή τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου 2015.
"Η πολιτική κρίση στην Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον συστημική απειλή για την Ευρωζώνη και αυτό οι αγορές το έχουν πλέον αντιληφθεί", σχολιάζει ο επικεφαλής της Spiro Sovereign Strategy, Nicholas Spiro.
"H Eλλάδα δεν μπορεί πλέον να παρασύρει την Ισπανία και την Ιταλία", προσθέτει o Nicholas Spiro.  
Goldman Sachs
Στην εκτίμηση ότι βραχυπρόθεσμα λόγω εκλογών τα ελληνικά assets θα πληγούν εκτιμάει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Goldman Sachs
Η αποτυχία από την Βουλή των Ελλήνων να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατία, αυξάνει την πολιτικήαβεβαιότητα γύρω από τη δέσμευση της χώρας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Η εξέλιξη αυτή βραχυχρόνια πλήττει τα ελληνικά assets τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, επισημαίνει η Goldman Sachs.
Ωστόσο, όπως εκτιμάει δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στην απόφαση της ΕΚΤ να υλοποιήσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και με αγορά κρατικών ομολόγων ή QE το 1ο τρίμηνο του 2015.
Ωστόσο οι εξελίξεις στην Ελλάδα αλλάζουν τα δεδομένα του πιστωτικού κινδύνου και σίγουρα την παράμετρο αυτή θα την αποτιμήση η ΕΚΤ.
Κατά την Goldmna Sachs η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην ποσοτική χαλάρωση με αγορές κρατικών ομολόγων και οι χώρες που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να πληρούν σταθερή χρηματοδότηση είτε μέσω πρόσβασης στην αγορά είτε μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης
Η Ελλάδα κατά την Goldman Sachs δεν μπορεί να βγει στις αγορές και δεν έχει ξεκαθαρίσει με τι πρόγραμμα θα συνεχίσει.
Χρειάζεται σύντομα η Ελλάδα να ξεκαθαρίσει το μέλον της...  
Becerra (University Ramon Llull)
Υπέρ των αξιώσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο χρέος τάσσεται ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Ισπανίας, Nino Becerra.
Ειδικότερα, ο Ισπανός οικονομολόγος μιλώντας στη μεγαλύτερη οικονομική ιστοσελίδα της χώρας, εξήγησε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο τραπέζι ένα θέμα που είναι προφανές και λογικό, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος της».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει την αυταπόδεικτη αλήθεια, ότι το θαλασσινό νερό είναι αλμυρό: Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει ό,τι χρωστάει» συνέχισε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη πλευρά, ο Ισπανός οικονομολόγος αναγνωρίζει πως οι δανειστές δεν θέλουν να χάσουν τα χρήματά τους.
«Οι πιστωτές και οι Ευρωπαίοι απειλούν με βροχή και φωτιά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, τόνισε πως οι αγορές δεν είναι ηλίθιες και γι’ αυτό αντιδρούν όταν απειλούνται.
«Εσύ που διαχειρίζεσαι ένα fund, που διαθέτει πέντε ή έξι δισεκατομμύρια του ελληνικού χρέους φανταστείτε να γνωρίζετε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να πληρώσει ό, τι σας χρωστάει. Τι είναι το λιγότερο κακό για εσάς, να λάβετε το 50% των οφειλόμενων ή 100% τίποτα;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Ως κατακλείδα, ο Nino Becerra τάσσεται υπέρ ενός νέου haircut στο ελληνικό χρέος, της τάξεως μάλιστα του 50%.
«Χωρίς βοήθεια, χωρίς αναδιάρθρωση, το μέλλον της χώρας είναι καταδικασμένο σε αποτυχία» κατέληξε χαρακτηριστικά!  
Brown Brothers Harriman
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση πρόεβη ο οίκος Brown Brothers Harriman για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι αριστερό κόμμα και τάσσεται κατά της λιτότητας, εξακολουθεί να προηγείται με μικρό προβάδισμα στις επερχόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου.
Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και υπάρχει φημολογία ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Α. Σαμαρά σημερινό Πρόεδρο της ΝΔ (ίσως με την Ντόρα Μπακογιάννη, της οποίας ο πατέρας ήταν ένα πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ....τον οποίο ανέτρεψε ο Σαμαράς στο παρελθόν).
Με την Ντόρα Μπακογιάννη πρόεδρο της ΝΔ θα μπορούσε να υπάρξει συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ για την δημιουργία κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.
Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, επέφερε στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες ειδικά προς το τέλος Μαρτίου του 2015.
Στην Ελλάδα αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα μια τέλεια πολιτική και οικονομική καταιγίδα.
Το κοινοβούλιο στην Ελλάδα απέτυχε για τρίτη και τελευταία φορά να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα 29 Δεκεμβρίου του 2014.
Η Ελλάδα οδηγείται σε εκλογές 25 Ιανουαρίου του 2015.  
Barclays
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει μεγάλες πολιτικές συμμαχίες στην Ν. Ευρώπη, τότε μαθηματικά θα αποτύχει αναφέρει στέλεχος της Barclays Capital στο bankingnews.gr.
To στέλεχος της βρετανικής τράπεζας αναλύει την εξής παράμετρο «η κυβέρνηση υπό την ΝΔ υιοθέτησε τοΓερμανικό δόγμα της λιτότητας και έμεινε πιστό σε αυτό καθώς πείστηκε ότι τα λάθη και οι παθογένειες της Ελλάδος έπρεπε να θεραπευτούν με λιτότητα.
Η πολιτική αυτή έφερε θετικά αποτελέσματα, αλλά συνέβη το εξής παράδοξο.
Όταν η Ελλάδα υπό την κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να προχωρήσουν μονομερώς σε έξοδο από το μνημόνιο, δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από την Τρόικα, το ΔΝΤ και την ΕΕ.
Αμφισβητήθηκε η Ελλάδα και η κυβέρνηση και οι αγορές έδειξαν τον δρόμο της απομόνωσης.
Η Ελλάδα είναι απομονωμένη από τις αγορές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές που έρχονται στην Ελλάδα μάλλον την 1η Φεβρουαρίου του 2015 άπαξ και δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισήμως αναφέρει ότι θα ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή που σημαίνει ότι στο πρώτο κύμα διαπραγματεύσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα θα υπάρξει σκληρή κόντρα.
Αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν ότι διαφωνούν, οι αγορές θα πάνε 100% απέναντι στην Ελλάδα δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας ρευστότητας.
Όμως από αυτά που δεν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι άπαξ και θέλει το ευρώ….είναι βέβαιο ότι δεν θα κρατήσει στα άκρα το σχοινί.
Αν τραβηχτεί θα είναι για λίγο ώστε να διαπιστώσουν οι δύο πλευρές μέχρι που φθάνουν τα όρια της κάθε πλευράς.
Στρατηγικά πιστεύω ότι η κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος θα δεχθεί, αν δεν έχει δεχθεί ήδη την ECCL γραμμή.
Στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αναλωθεί σε κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει δηλαδή παράταση μνημονίου ή ECCL γραμμή.
Η παράταση του μνημονίου θα είναι πολιτικό πλήγμα, ενώ η ECCL είναι πιο διαχειρίσιμη λύση επικοινωνιακά άλλο αν όλοι θα ξέρουν ότι είναι και αυτή μνημόνιο και λιτότητα.
Στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να ρίξει το βάρος του στο χρέος και στο πως θα βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος.
Αν αναλωθεί σε κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει π.χ. ECCL γραμμή και χάσει τον μεγάλο στόχο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αποτύχει στον πολιτικό του στόχο.
Ωστόσο για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος, θα πρέπει η ελληνική πλευρά να πετύχει μεγάλες πολιτικές συμμαχίες στην Νότια Ευρώπη.
Μια συμμαχία Ελλάδος, Ισπανίας, Ιταλίας ίσως και Γαλλίας θα άλλαζε τα δεδομένα στην Ευρώπη.
Μόνο με συμμαχίες αλλάζει η Ευρώπη».  
TD Securities
Η Ελλάδα, σε αντίθεση με τη Σουηδία, δεν απέφυγε τις πρόωρες εκλογές, καθώς απέβη άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σχολιάζει η TD Securities.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει τη διάλυση του Κοινοβουλίου και θα προκηρύξει εκλογές για την 25η Ιανουαρίου του 2015», τονίζει ο Richard Kelly, επικεφαλής Στρατηγικής στην TD Securities
Σύμφωνα με τον ίδιο είναι πρώιμη η εκτίμηση για το αν μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει νέα κρίση, καθώς πρέπει καταρχήν να ξεκινήσει η συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους.
Το μεγαλύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Οι αγορές θα χαρακτηριστούν από έντονη μεταβλητότητα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, η εκλογική αναμέτρηση θα προκαλέσει μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές και selloff στα ελληνικά ομόλογα.
Ωστόσο μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε κάθαρση ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.  
CITIGROUP: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Να συνεχιστεί η μεταβλητότητα στις ελληνικές κεφαλαιαγορές αναμένει η Citigroup, στην ανάλυσή της για την Ελλάδα, ωστόσο εκτιμά ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης δεν αναμένεται να είναι μεγάλος.
Στην 7σέλιδη ανάλυση της με τίτλο Greece: Failed Presidential Poll Reinforces Political Uncertainty(Ελλάδα: αποτυχία εκλογής προέδρου ενισχύσει την πολιτική αβεβαιότητα), η Citigroup σχολιάζει ότι οι προεδρικές εκλογές απέτυχαν να αναδείξουν στην Ελλάδα Πρόεδρος της Δημοκατίας.
Η αποτυχία της εκλογής σημαίνει ότι η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί εντός 10 ημερών και να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές εντός 30 ημερών από τη διάλυσή του.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι το ακραίο αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να κερδίσει τις εκλογές.
Ωστόσο, αυτές οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, και θα απαιτηθεί η συνεργασία βουλευτών από άλλο κόμμα για να κυβερνήσει.
Σε αυτό το σημείο, δεν είναι σαφές ποιοί θα μπορούσαν να προσφέρουν στήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ (εύλογες επιλογές περιλαμβάνουν το νέο κεντρώο Ποτάμι και το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ).
Η πρόθεση ψήφου ενδέχεται επίσης να αλλάξει σημαντικά πριν από τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων και των νέων κομμάτων ή συνασπισμών που πιθανόν να σχηματιστούν στις επόμενες ημέρες.
Έτσι μια νίκη ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου, αφήνοντας πολύ λίγο χρόνο για τη νέα ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα.
Η Citigroup εκτιμά ότι είναι πιθανό το τρέχον πρόγραμμα να επεκταθεί και πάλι για άλλο ένα δίμηνο, αλλά είναι επίσης πιθανό ότι το τρέχον πρόγραμμα να λήξει χωρίς ένα νέο πρόγραμμα να τεθεί σε ισχύ.
Η εξέλιξη αυτή πιθανόν, τουλάχιστον προσωρινά, να περιορίσει την επιλεξιμότητα των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ.
Αναφορικά με τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, η Citigroup εκτιμά ότι αυτός είναι πιθανός, αλλά επίσης οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται στην Ευρωζώνη σε γενικές γραμμές.
Η πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ωστόσο, είναι μοναδική, έτσι περιορίζεται το πεδίο για άμεση μετάδοσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Έτσι οποιοδήποτε σημάδι μόλυνσης είναι πιθανό να ενεργοποιήσει τη στήριξη της πολιτικής (π.χ. από την ΕΚΤ), αν χρειαστεί.
Την ίδια στιγμή, οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται στην Ευρωζώνη γενικότερα, αυξάνοντας την πολιτική αβεβαιότητα και την αστάθεια.
Οι τάσεις αυτές θα πρέπει να ενισχυθούν καθώς εντός του 2015 αναμένονται εκλογές, κυρίως στηνΙσπανία.  
Η αντίδραση της αγοράς και το πλαίσιο  
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε φάση διόρθωσης, ενώ και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται σημαντικά.
Η κίνηση αυτή είναι σχεδόν βέβαιο ότι επηρεάζεται από την κακή ρευστότητα σε μια αγορά όπου η συντριπτική πλειοψηφία του χρέους κατέχεται από τον επίσημο τομέα.
Ωστόσο, οι περιορισμένες κινήσεις στην υπόλοιπη Ευρωζώνης δείχνει τον περιορισμένο δυνητικό αντίκτυπο που έχει η Ελλάδα.  
Επιπτώσεις και προοπτικές στρατηγικής  
Κατά την άποψη της Citigroup με τους πολιτικούς κινδύνους να αυξάνονται, οι πιέσεις της αγοράς θα εξακολουθήσουν να είναι πιθανοί σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή η ασυνέχεια της πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο συνέχισης της μεταβλητότητας στις αποδόσεις των ελληνικών assets στο εγγύς μέλλον.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αυτή τη στιγμή δεν αναμένεται οι εξελίξεις στην Ελλάδα να δώσουν το έναυσμα για μια ευρύτερη αναστάτωση της Ευρωζώνης.
Η άποψη αυτή ενισχύεται από την δράση της ΕΚΤ και ένα ευρύτερο συστημικό δίκτυο ασφαλείας.  
HSBC: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2015
Ακόμη και το ενδεχόμενο επαναλειπτικών γενικών εκλογών στο Μάρτιο του 2015, εκτός από εκείνες που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου 2015, βλέπει η HSBC, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης στις προσεχείς εκλογές.
Στην 6σέλιδη ανάλυση της με τίτλο Greece: no president; snap election (Ελλάδα: Αποτυχία εκλογής ΠτΔ, πρόωρες εκλογές), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η HSBC, σχολιάζει την ανεπιτυχή προσπάθεια της κυβέρνησης να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη χώρα να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει στη συνέχεια να διαπραγματευτεί με την τρόικα για την καθυστερημένη εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ και το προληπτικό πρόγραμμα για το 2015.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δίνουν προβάδισμα για το ΣΥΡΙΖΑ, έναντι Νέας Δημοκρατίας, αλλά, ακόμη και με το μπόνους των 50 εδρών το βαριά κατακερματισμένο εκλογικό σώμα είναι πολύ απίθανο να δώσει στο ΣΥΡΙΖΑ την επιταγή να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.
Μετεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να κερδίσει την υποστήριξη άλλων μικρότερων κομμάτων, αλλά, όπως και το 2012, θα μπορούσε κάλλιστα να χρειαστεί έναν δεύτερο γύρο γενικών εκλογών ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου, μια επανάληψη του τι συνέβη το 2012, όταν χρειάστηκαν δύο γενικές εκλογές πριν σχηματιστεί η παρούσα κυβέρνηση είναι αρκετά πιθανή.
Το 2012, το χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής διαδικασίας ήταν λίγο περισσότερο από ένα μήνα, οπότε ανάλογο χρονοδιάγραμμα θα ακολουθηθεί έως τις αρχές Μαρτίου 2015.
Αυτό θα περιπλέξει τα πράγματα για τους Ευρωπαίους ηγέτες, που πρόκειται να συναντηθούν στις 12 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία είχαν ελπίδα για λίγο περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την ελληνική κατάσταση.
Αν η χώρα οδηγηθεί σε νέο εκλογικό γύρο, είναι πολύ πιθανό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μετριάσει τη ρητορική του σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τους περισσότερους ψηφοφόρους από το κέντρο.
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε επίσης να είναι ευκολότερη για ορισμένα από τα μικρότερα κόμματα, επικαλούμενα την επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί μια πιθανή χρεοκοπία και οικονομική κατάρρευση της χώρα.
Αυτό, άλλωστε, συνέβη και με τη ΔΗΜΑΡ όταν συμφώνησε να βοηθήσει τον κυβερνητικό σχηματισμό το 2012.
Ωστόσο, η HSBC δεν αποκλείει και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, εάν η χώρα οδηγηθεί σε νέες γενικές εκλογές.
Ο φόβος που καλλιεργήθηκε από τον Σαμαρά, έχει βοηθήσει τη Νέα Δημοκρατία να μειώσει το δημοσκοπικό χάσμα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα ακόμη μεγαλύτερο ρόλο για τους αναποφάσιστους.
Σε περίπτωση που η αντίδραση της αγοράς στην προοπτική των πρόωρων εκλογών είναι πολύ αρνητική, θα μπορούσε ακόμη και να μεταφραστεί σε μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας στον πρώτο γύρο.  
BARCLAYS: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ
Δεν είναι βέβαιο ότι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά η Barclays, η οποία βλέπει ότι υπάρχουν ορισμένες πιθανότητες να αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην αντιπολίτευση, εάν το αποτέλεσμα των εκλογών είναι τέτοιο που θα απαιτεί τη σύμπραξη αρκετών μικρών κομμάτων.
Στην 3σέλιδη σημερινή της ανάλυση με τίτλο Presidential election unsuccessful - now general elections and more uncertainty (ανεπιτυχής η προεδρική εκλογή - πρόωρες εκλογές και περισσότερη αβεβαιότητα) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Barclays λαμβάνει υπόψιν της τη μείωση της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα περιμέναμε το κόμμα του κ. Τσίπρα να κερδίσει τις γενικές εκλογές.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις σηματοδοτούν επίσης ότι ο Τσίπρας δεν θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσει εταίρους για έναν κυβερνητικό συνασπισμό.
Η Barclays πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με ορισμένα πιθανά μέλη της Βουλής, όπως το ΠΑΣΟΚ, και/ή το Ποτάμι.
Ένα εναλλακτικό σενάριο θα μπορούσε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει να μείνει στην αντιπολίτευση, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος, για να λάβει τη χρηματοδότηση.
Το τελευταίο σημαίνει ότι η χώρα θα εξακολουθεί να παρακολουθείται στενά από την Τρόικα.
Το βασικό σενάριο της Barclays συνεπάγεται αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, καθώς η αβεβαιότητα θα πλήξει την εμπιστοσύνη αποκλείοντας ακόμη κάποιες επιθυμητές πολιτικές.
Ανεξάρτητα από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης ή να μείνει στην αντιπολίτευση, είναι σημαντικό, σύμφωνα με την Barclays, να κατανοηθεί η γραμμή του κόμματος σε τρία βασικά θέματα: την έξοδο της ΟΝΕ, τη χρεοκοπία και το πρόγραμμα της τρόικας.
Σε γενικές γραμμές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μαλακώσει τη στάση της σχετικά με τα θέματα, κατά τα τελευταία δύο χρόνια.
Τέλος, η Barclays πιστεύει ότι η αβεβαιότητα που δημιουργείται από τις επερχόμενες ελληνικές γενικές εκλογές ενδέχεται να δημιουργήσει κάποια μεταβλητότητα σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.  
NBG SECURITIES: ΘΑ ΥΠΟΑΠΟΔΩΣΕΙ Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Να υποαποδώσει ο τραπεζικός κλάδος, μετά και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, αναμένει η NBG Securities, η οποία συστήνει αγορές σε μετοχές που έχουν διεθνή έκθεση και εφαρμόζουν ισχυρά επιχειρηματικά μοντέλα για τις δραστηριότητες τους στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, στη σημερινή 2σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο Greek politics: Snap General Elections on 25 January 2015 (Ελληνική πολιτική: πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 2015), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η NBG Securities αναφέρει ότι ο κλάδος των τραπεζών θα υποαποδώσει μέσα στο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί πλέον.
Από την άλλη, επισημαίνει ότι παραμένει αγοραστής στις μετοχές Folli Follie, Motor Oil και ΜΕΤΚΑ.
Θετικά βλέπει και τις μετοχές ΟΤΕ, Grivalia και Jumbo.
Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις, η NBG Securities αναφέρει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει στον προϋπολογισμό του 2015 με την τρόικα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των προβλέψεων των δύο μερών σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.
Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων πρέπει να προχωρήσει ομαλά σε μια σειρά από τομείς, κυρίως στη διαχείριση των εσόδων, στο φορολογικό σύστημα, στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση.
Επιπλέον, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, την αγορά εργασίας και τις αγορές προϊόντων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.