Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Stress tests: Οι πέντε συν ένας λόγοι για συγκρατημένες προσδοκίες

Τα stress test τελείωσαν, θα αρχίσουν τώρα οι τράπεζες να χρηματοδοτούν την οικονομία; Η απάντηση είναι ένα «διακριτικό» όχι... ακόμα. Και οι λόγοι είναι περισσότεροι από ένας.

Ο πρώτος και βασικός είναι ότι τα stress test και το αποτέλεσμά τους δεν άλλαξε τον όγκο των κεφαλαίων που οι τράπεζες έχουν στην διάθεσή τους για να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων. Ούτε αλλάζει κάτι στην πολιτική χορηγήσεων προς το... χαλαρότερο.  Άλλωστε οι τράπεζες γνώριζαν και πριν από τα stress test – ειδικά οι ελληνικές που βρίσκονται υπό αυστηρή επιτήρηση λόγω τρόικας – τα περιθώρια δανεισμού που έχουν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ενδεχομένως να αλλάζει κάτι άμεσα ως προς τα περιθώρια συμμετοχής...
των τραπεζών στο βραχυπρόθεσμο κρατικό χρέος.

Ο δεύτερος λόγος αφορά το γεγονός ότι ορισμένες από τις ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress test με τις κεφαλαιακές ενισχύσεις των ΑΜΚ του 2014 και των capital plans τα οποία πρέπει  να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο – εννεάμηνο. Τα capital plans που έχουν εγκριθεί από την DGComp μένει να υλοποιηθούν μέχρι την άνοιξη του 2015 ώστε να καλυφθούν οι κεφαλαιακοί στόχοι που παραμένουν ζητούμενοι... Βέβαια όπως διαβεβαιώνουν οι συγκεκριμένες τράπεζες που υποχρεούνται να τα υλοποιήσουν οι διαδικασίες για τις κινήσεις αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί και προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχουν λόγοι για τους οποίους η ΕΚΤ να διατυπώνει επιφυλάξεις ότι θα ολοκληρωθούν έγκαιρα.

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει βέβαια με το γεγονός ότι η εποπτεία του τραπεζικού συστήματος και κατά συνέπεια η παρακολούθηση και έλεγχος αύξησης του ενεργητικού των τραπεζών αλλάζει χέρια σε δέκα ημέρες και περνάει στις πολυπρόσωπες Επιτροπές της ΕΚΤ οι οποίες θα ασχολούνται με κάθε χώρα ξεχωριστά. Και επειδή βέβαια οι νέοι επόπτες και οι εποπτευόμενοι δεν έχουν... γνωριστεί καλά, οι δυσκολίες και οι επιφυλάξεις κάνουν και τις δύο πλευρές προσεκτικές για τα πρώτα βήματα της «συνεργασίας», όση βοήθεια και αν δώσει ο «παλιός» επόπτης, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο τέταρτος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η «καλή εικόνα» που προέκυψε από τα stress test έχει ξαναβάλει μπροστά και μάλιστα με ισχυρή... δυναμική την διαδικασία ιδιωτικοποίησης των τεσσάρων τραπεζών. Και επειδή όπως έδειξαν τα αποτελέσματα οι δύο με την καλύτερη εικόνα – δηλαδή την μεγαλύτερη δυνατότητα αύξησης του ενεργητικού τους - δηλαδή η Alpha Bank και η Πειραιώς είναι οι περισσότερο «κρατικές» από τις τέσσερις, η προτεραιότητα αυτής της διαδικασίας θα προστατευθεί από κάθε επιρροή πολιτικής που θα μπορούσε να καθυστερήσει ή να την επηρεάσει αρνητικά...

Ο πέμπτος λόγος βέβαια έχει να κάνει ότι η «ζήτηση» δανείων με τους όρους της «νέας» εποπτείας, λόγω της αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας δεν δημιουργεί ιδιαίτερα ισχυρές προσδοκίες για άμεση αλλαγή «κλίματος».

Αν μάλιστα αποτύχουν και οι όποιες προσπάθειες στοιχειώδους αναθέρμανσης της αγοράς ακινήτων τότε τα αποτελέσματα των stress test δεν φαίνεται να είναι ικανά να υποστηρίξουν τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ ότι οι τράπεζες μπορούν τώρα να χρηματοδοτήσουν την οικονομία με διαφορετικό τρόπο…

Υπάρχει βέβαια και ένας επιπλέον λόγος, ο οποίος είναι προφανής: το πολιτικό κλίμα και η αστάθεια. Αλλά αυτό έτσι κι αλλιώς δεν συνδέεται με τα stress test και τα αποτελέσματά τους.

Του Γ. Αγγέλη από capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.