Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

SOROS: ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ! ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΕΕ!

ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΘΡΑΚΙΩΤΗ
Την άποψη ότι η Ε.Ε βρίσκεται σε μια κατάσταση οικονομικής και πολιτικής διάλυσης εκφράζει ο γνωστός George Soros στο βιβλίο του «Το στοίχημα για την Ευρώπη» (εκδόσεις Λιβάνης).
Στο βιβλίο του ο George Soros υπογραμμίζει πως η συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας έχει ως αποτέλεσμα να εντείνεται η κρίση στην Ευρώπη και καλεί την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel να σταματήσει την πολιτική των συνεχών περικοπών που επιβάλλει στην Ευρώπη η Γερμανία.
«Το πολιτικό πρόβλημα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση , η οποία υποτίθεται πως ήταν μια εθελοντική ένωση ισότιμων κρατών, μετασχηματίσθηκε σε μια σχέση ανάμεσα σε δανειστές και οφειλέτες» τονίζει ο Soros, ο οποίος στο ερώτημα για ανάγκη «περισσότερης Ευρώπης» απαντά ότι αυτό σημαίνει «περισσότερη λιτότητα, περικοπές και υψηλή ανεργία, σημαίνει προοπτική διαρκούς ανεργίας».

Στο ερώτημα πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα ο Soros είναι αφοπλιστικός.
«Η Γερμανία πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, επιτρέποντας στην υπόλοιπη Ευρώπη, στις χώρες- οφειλέτες, να αποκτήσουν τον έλεγχό του. Εφόσον το συσσωρευμένο χρέος μετριέται σε ευρώ, έχει σημασία ποιος παραμένει υπεύθυνος για το νόμισμα. Αν έφευγε η Γερμανία, σίγουρα θα σημειωνόταν υποτίμηση του ευρώ. Οι χώρες- οφειλέτες θα ανακτούσαν την ανταγωνιστικότητά τους και το χρέος θα συρρικνωνόταν σε πραγματικούς όρους. Και αν ήλεγχαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , δεν θα υπήρχε πλέον κίνδυνος αθέτησης» επισημαίνει ο George Soros.
Όπως λέει ο Soros, «το ευρώ χωρίς τη Γερμανία θα ήταν ένα σταθερό νόμισμα. Πράγματι, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοκ στη Γερμανία, θα ανακούφιζε όμως τις υπόλοιπες χώρες».
Ακολουθεί το σχόλιο του Επαμεινώνδα Θρακιώτη:

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ
Του ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΘΡΑΚΙΩΤΗ
Ανεξαρτήτως σκοπιμοτήτων ο G. Soros προβαίνει σε αρκετές σωστές επισημάνσεις σε σχέση με την βαθιά αρνητική πορεία της ΕΕ και τον απαράδεκτο ρόλο της Γερμανίας. Πέραν αυτών είναι βέβαιον ότι η ΕΕακολουθεί φθίνουσα πορεία γενικής παρακμής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1980 έως σήμερα το ποσοστό της ΕΕ στο παγκόσμιο προϊόν, με όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης έπεσε από το23,1% στο 13% σήμερα, σχεδόν στο μισό, ενώ η πορεία του βαίνει συνεχώς μειούμενη. Αν και οι διαγνώσεις του Soros είναι σωστές, δεν είναι καθόλου σωστές οι προτάσεις του. Η θέση του για να φύγει η Γερμανία από το ευρώ, πέραν από το αν είναι ρεαλιστική, που μάλλον δεν είναι, αφού οι κυρίαρχοι κύκλοι στηΓερμανία είναι οι κατ΄εξοχήν επωφελούμενοι από το ευρώ, δεν απαντά σε κανένα πρόβλημα και δεν είναι λύση. Άλλωστε μια ευρωζώνη χωρίς τη Γερμανία θα κατέληγε σε λίγο να έχει τα ίδια περίπουπροβλήματα με τη σημερινή Γερμανική ευρωζώνη.
Η μόνη λύση σήμερα θα ήταν διάλυση της ευρωζώνης, ακύρωση των νεοφιλελεύθερων συνθηκών της ΕΕ και η ριζική ανατροπή στην τελευταία, ώστε να διαμορφώνοντο νέες δυνατότητες για να ακολουθήσουν οι χώρες της Ευρώπης σύγχρονους προοδευτικούς δρόμους, ως βάση μιας καινούργιας ισότιμης καιπροωθημένης οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας τους με άλλες προοπτικές.
Μια τέτοια εξέλιξη προϋοθέτει μεμονωμένες ή ομάδα χωρών να τολμήσουν να σπάσουν τα δεσμά της ευρωζώνης και να ανοίξουν συνολικούς ανατρεπτικούς δρόμους στην ΕΕ.
Πέραν αυτών οφείλουμε να ξαναδούμε συνολικά τις εξελίξεις σε όλη την ήπειρο μακριά από ένα περιορισμένο, ανάπηρο, στενό και παρακμιακό ευρωκεντρισμό, που χάνει από την οπτική του τις νέες, τεκτονικές στη σημασία τους, περιφερειακές και παγκόσμιες ανακατατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.