Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ “ΜΑΧΗ” ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ

Του ΧΡ. ΚΑΠΟΥΤΣΗ
Η Ελλάδα αποφάσισε, να έχει και στρατιωτική συμμετοχή στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, «η Ελλάδα, μετά και από σχετική εισήγηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ειδικότερα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας,θα συμμετέχει και με την αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ, τα πυρομαχικά που θα σταλούν από την Ελλάδα για να ενισχύσουν τους «Πεσμεργκά» ( ο στρατός του Ιρακινού Κουρδιστάν), θα προέρχονται κυρίως, από κατασχεμένα όπλα και πυρομαχικά, που φυλάσσονται στις στρατιωτικές αποθήκες και δεν χρησιμοποιούνται από τον Ελληνικό Στρατό.

Η πρώτη «ανάγνωση» της απόφασης της Ελληνικής Κυβέρνησης, είναι μάλλον θετική, δηλαδή καλώς μετέχουμε στη διεθνή συμμαχία, εναντίον των κανίβαλων – σκοταδιστών των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που σκοτώνουν, αποκεφαλίζουν, εξανδραποδίσουν, «παλουκώνουν» και βιάζουν γυναίκες και παιδιά και γενικά, δολοφονούν όποιον δεν ασπάζεται τα δογματικά θρησκευτικά τους «πιστεύω». Η συμμετοχή σε μια επιχείρηση με ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά, με στόχο την προστασία των Δημοκρατικών και Ατομικών Δικαιωμάτων εξευτελιζόμενων πολιτών είναι θετική , αλλά και επωφελής, διότι βγάζει τη χώρα από τον διεθνή απομονωτισμό.
Παρόλα αυτά όμως, υπάρχουν και αρκετά «σκοτεινά» σημεία, σκοπιμότητες και συμφέροντα, που ενδεχομένως μεσοπρόθεσμα να ακυρώνουν την σωστή, σε «πρώτη ανάγνωση», απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης .
Μια πρώτη παρατήρηση είναι, ότι, τα ελληνικά όπλα και πυρομαχικά κατευθύνονται στους Κούρδους του ΙΡΑΚ. Θεωρώ αυτονόητο, ότι η Ελλάδα και το ΙΡΑΚ, έχουν υπογράψει διακρατική στρατιωτική συμφωνία, που για κάποιους λόγους, δεν δίνεται στη δημοσιότητα. Αν δεν υπάρχει, τότε, η ενίσχυση ένοπλης ομάδας (Κούρδοι) στην επικράτεια ενός κράτους (ΙΡΑΚ), είναι τουλάχιστον προβληματική.
Και μια δεύτερη επισήμανση είναι ότι, η απόφαση της Ελλάδας για στρατιωτική συμμετοχή εναντίον των Τζιχαντιστών, είναι πολύ πιθανόν, να κρύβει «παγίδες». Για παράδειγμα , οι τζιχαντιστές απειλούν με αντίποινα, με βομβιστικές ενέργειες στις πρωτεύουσες των κρατών, που συμμετέχουν στη στρατιωτική συμμαχία εναντίον τους, άρα δυνητικά, δεν εξαιρείται και η Αθήνα.
Και κάτι ακόμη, δεν είμαι πολύ σίγουρος, ότι συμβάλει στην εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, το γεγονός ότι όπλα και πυρομαχικά προερχόμενα από την Ελλάδα, θα βρίσκονται στα χέρια των κούρδων, που πιθανόν, αργότερα να στραφούν κατά του Στρατού της Τουρκίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ
Η ισλαμική και συντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας, υπό την πίεση των δυτικών συμμάχων της, κυρίως των ΗΠΑ, ανακοίνωσε, ότι είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμη και στρατιωτικά, εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Μέχρι τώρα η Τουρκία ήταν πολύ επιφυλακτική έως και αρνητική στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, τους οποίους άλλωστε, ενίσχυε στον αγώνα τους στη Συρία, για την ανατροπή του καθεστώτος ΑΣΑΝΤ.
Η Άγκυρα, θα επιθυμούσε, ένα μετεξελιγμένο Ισλαμικό Κράτος, να είναι απειλή για τους Κούρδους, αν ποτέ επέλθει συμμαχία μεταξύ των Κούρδων του Β. Ιράκ και των Κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας και ειδικά των ανταρτών του ΡΚΚ και προχωρήσουν στην ίδρυση του ανεξάρτητου Κουρδιστάν, που θα προκαλέσει αναπόφευκτα τον εδαφικό ακρωτηριασμό της Τουρκίας. Δικαιολογημένα η Άγκυρα ανησυχεί, πως οι εξελίξεις φέρνουν τους Κούρδους και το PKK δυναμικά στο προσκήνιο.
Γενικά, η Τουρκία , έστω όψιμα και μάλλον απρόθυμα, στηρίζει το μέτωπο, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, κατά των Τζιχαντιστών του «Ι.Κ.», στο οποίο έχουν συνταχθεί ενθέρμως οι κούρδοι του ΡΚΚ. Υπενθυμίζεται ότι το ΡΚΚ είναι καταχωρισμένο ως τρομοκρατική οργάνωση στις σχετικές τουρκικές και νατοϊκές λίστες. Οι Κούρδοι μαχητές στη Συρία (YPG), που διατηρούν άριστες σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ (δεν έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ) και πολύ στενές σχέσεις με το ΡΚΚ και αυτοί, μάχονται κατά του «Ι.Κ.». Πάντως, διάχυτη ήταν η υποψία στις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, ότι η Άγκυρα συνέβαλε εμμέσως στη γιγάντωση του «Ισλαμικού Κράτους», με στόχο την αποδυνάμωση των Κούρδων, αλλά και την ανατροπή του Άσαντ.

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα κατά την ομιλία του στη 69η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δεσμεύτηκε ότι η στρατιωτική πίεση που ασκείται στην εξτρεμιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» θα συνεχιστεί. Και πως τελικός στόχος είναι η απειλή του ΙΚ να εξολοθρευτεί.
Επίσης, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «60 λεπτά» του CBS, παραδέχτηκε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποτίμησαν τη δραστηριότητα του Ισλαμικού Κράτους στο εσωτερικό της Συρίας, η οποία αποτελεί, όπως είπε, το «σημείο μηδέν» για τους εξτρεμιστές σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα, κατά την άποψη του αμερικανού Προέδρου, οι ΗΠΑ υπερεκτίμησαν την ικανότητα του ιρακινού στρατού, που για την συγκρότηση και τον εξοπλισμό του, οι ΗΠΑ ξόδεψαν 28 δισεκ. δολάρια και το αποτέλεσμα ήταν αξιοθρήνητο. Ο Ιρακινός στρατός αυτοδιαλύθηκε, μόλις «αντίκρισε» τους επελαύνοντες τζιχαντιστές.
Την υποστήριξή της στις ΗΠΑ έδωσε και η Βρετανία.
Η Βρετανική Κυβέρνηση επανεξέτασε τη θέση της και η Βουλή της Βρετανίας ενέκρινε, την έναρξη αεροπορικών επιδρομών εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, στην επικράτεια του Ιράκ. Ήδη Έξι μαχητικά αεροσκάφη Tornado GR4 της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας , που σταθμεύουν στην Κύπρο, είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στις αεροπορικές επιδρομές.

ΤΑ «ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ» ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

Ενδεικτικό των Κοσμογονικών αλλαγών σε διπλωματικό , διακρατικό και διεθνές επίπεδο, είναι η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, στα γραφεία της βρετανικής αποστολής στον ΟΗΕ. Πρόκειται για ιστορική συνάντηση, την πρώτη μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, μετά την Ισλαμική Επανάσταση των Αγιατολαχ του Ιράν το 1979. Φαίνεται ότι, μετά τις ΗΠΑ και η Βρετανία, συμμαχεί με το Θεοκρατικό σιιτικό καθεστώς της ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ, για την εξολόθρευση των σουνιτών τζιχαντιστών του Ι.Κ. Ωστόσο, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είπε , ότι, ««ορισμένες χώρες και κάποιες μυστικές υπηρεσίες τους, ως υπεύθυνες για την εξάπλωση του εξτρεμισμού, έχουν βάλει ξίφη στα χέρια παρανοϊκών ανθρώπων, που τώρα δεν δείχνουν έλεος σε κανέναν». Και συνέχισε, «οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί μπορεί να φέρνουν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά μακροπρόθεσμα φέρνουν μόνο τραγωδίες», είπε Χασάν Ρουχανί. «Εμείς πάντα πιστεύαμε ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να μεταφυτευτεί από το εξωτερικό… δεν είναι ένα εμπορικό προϊόν που μπορεί να εισαχθεί από τη Δύση στην Ανατολή», υποστήριξε ο Ιρανός πρόεδρος στην ομιλία του στον ΟΗΕ.
ΤΑ «ΠΙΘΑΝΑ» ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Οι ΗΠΑ, επιστρέφουν στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή, με προφανή στόχο, να διορθώσουν «λάθη» ή να καλύψουν «κενά», από τις προηγούμενες στρατιωτικές δραστηριότητές τους. Μετατρέπουν ολόκληρο σχεδόν το Β. Ιράκ (Κουρδικές περιοχές) σε μία τεράστια αμερικανική στρατιωτική βάση. Συγκροτούν μια Διεθνή   στρατιωτική συμμαχία (συμμετέχουν κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και φιλοδυτικά κράτη του Αραβικού Συνδέσμου, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ), εναντίον των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους, δηλαδή εναντίον αυτών, τους οποίους χρηματοδοτούσαν και εξόπλιζαν μέχρι και πριν έξι μήνες, προκειμένου να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασαρ Αλ Ασαντ.
Οι αμερικανοί φαίνεται, ότι σχεδιάζουν, να σταματήσουν την επέλαση των Τζιχαντιστών, να ελέγξουν τις πετρελαιοφόρες περιοχές που κατέχουν σε Ιράκ και Συρία, ενώ «βλέπουν» και προς τη Δαμασκό, επιβάλλοντας μια «πολιτική» λύση (με τη στρατιωτική βία) με την εκθρόνιση του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Οι αεροπορικές επιδρομές των αμερικανών εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών είναι οριακές και μέχρι τώρα αναποτελεσματικές. Η Στρατηγική των αεροπορικών βομβαρδισμών, χωρίς χερσαίες δυνάμεις, έχει ηττηθεί, σε όλες τις πρόσφατες πολεμικές συγκρούεις (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Λιβύη, Ιράκ). Τα καθεστώτα ανατραπήκαν, όταν μετά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, είχαμε την εισβολή χερσαίων δυνάμεων, είτε συμμαχικών, είτε αντικαθεστωτικών. Ο Αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων ΔυνάμεωνΣτρατηγός Μάρτιν Ντέμπσει, υποστηρίζει σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ότι μόνο με την αποστολήχερσαίων επίλεκτων στρατιωτικών δυνάμεων, είναι δυνατόν να εξουδετερωθεί πλήρως η απειλή από τους Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Άλλωστε, οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί εναντίον του ISIS ενισχύουν το καθεστώς Ασαντ, αφού σταθεροποιεί τις θέσεις του σε βάρος της ένοπλης αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα, εμφανίζεται ως   «ντε φάκτο» σύμμαχος της Δύσης στον αντιτρομοκρατικό αγώνα!!! Με εξαίρεση τους Κούρδους Πεσμεργκά του Βορείου Ιράκ, οι πιο αξιόμαχες δυνάμεις , που δίνουν σκληρές μάχες εναντίον του στρατού του Ι.Κ., είναι οι «κακοί δαίμονες» των Αμερικανών, αλλά τώρα «αναγκαστικά» σύμμαχοί τους: Είναι, το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, το Ιράν των Αγιατολάχ, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι Κούρδοι της Συρίας του YPG και οι κούρδοι της Τουρκίας το ΡΚΚ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Συνεπώς, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής – Αραβικής Χερσονήσου, είναι ιδιαιτέρα περίπλοκη, είναι ασταθής πολιτικά, είναι συγκρουσιακή και ιδιαίτερα επικίνδυνη. Διαμορφώνεται με τη χρήση στρατιωτικής βίας, ένας νέος γεωπολιτικός χάρτης, στη βάση ενεργειακών, οικονομικών και πολιτικο-στρατιωτικών συμφερόντων ισχυρών κρατών και πανίσχυρων πολυεθνικών εταιρειών.
Ελλάδα και Κύπρος, είναι στον ορίζοντα των γεγονότων και θα πρέπει η Κυβέρνηση να αναθέσει άμεσα, σε σοβαρούς κατά τεκμήριο ανθρώπους (πολιτικοί, διπλωμάτες, ειδικοί επιστήμονες και στρατιωτικοί) να μελετήσουν τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα και να διαμορφώσουν ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο, προστασίας των Εθνικών μας συμφερόντων, από δυσάρεστες εξελίξεις .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.