Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

164 δισ. ευρώ το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος

164 δισ. ευρώ το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέοςΤα εμπόδια που θέτει το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος ύψους 164 δισ. ευρώ στην ανάκτηση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει σε άρθρο του τη Δευτέρα το πρακτορείο Bloomberg.

Το δημοσίευμα εστιάζει στις συσσωρευμένες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και περιγράφει τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το Bloomberg φιλοξενεί δηλώσεις του Αριστείδη Μπελλέ, διευθύνοντα σύμβουλου της Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες, σύμφωνα με τον οποίο η αδυναμία των ελληνικών επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τα δάνειά τους προς τις τράπεζες και το κράτος είναι σαφώς τροχοπέδη για την επιστροφή στην Ελλάδα για την ανάπτυξη και ως εκ τούτου είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη -τράπεζες, εταιρείες και το κράτος- να συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση του χρέους. Το πρακτορείο αναφέρει πως οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ιδιωτών ανέρχονται σε περίπου 90% του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Όπως υποστηρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες έχουν φτάσει σχεδόν τα 80 δισ. ευρώ, νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες όφειλες προς την εφορία ύψους 69,2 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 14,5 δισ. ευρώ. «Μέρος αυτού του χρέους δεν μπορεί να ανακτηθεί και θα πρέπει να διαγραφεί» δήλωσε στο Bloomberg ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέχρι πρόσφατα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurogroup Working Group.
Ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος δήλωσε στο πρακτορείο πως ως δευτερεύουσα επίπτωση της σημαντικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, λιτότητας και ύφεσης, ο αριθμός των ατόμων και των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους ή να εξυπηρετήσουν τα προϋπάρχοντα δάνεια τους έχει πολλαπλασιαστεί. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι πολιτικές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους έχουν καταλήξει να δημιουργήσουν πρόβλημα στη σχέση του ιδιωτικού χρέους προς το ΑΕΠ» είπε ο κ. Παγουλάτος.
Το Bloomberg σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναμένει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το «κακό χρέος» απειλεί να περιορίσει τη χορήγηση νέων δανείων που απαιτούνται για την τόνωση της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.