Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Το πείραμα απέτυχε

"Βουλιάζουν" οι εξαγωγές παρά τη δραματική μείωση μισθών - Στράγγιξε η αγορά: Μειώθηκε περαιτέρω ο δανεισμός σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά 

Μια τρύπα στο νερό φαίνεται ότι κατάφεραν οι μνημονιακές κυβερνήσεις με την πολυδιαφημισμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Για δέκατο συνεχή μήνα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατρακυλούν οι εξαγωγές και αυξάνεται το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Παρά τις άγριες περικοπές των μισθών, τη μαζική ανεργία και τη γενίκευση της επισφάλειας, οι εξαγωγές έπεσαν και τον Μάιο κατά 8,3%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 21,9% υπερβαίνοντας το 1,7 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η ασφυξία επεκτείνεται στην οικονομία, αφού, όπως διαπιστώνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, οι τράπεζες δεν χορηγούν ρευστότητα στις επιχειρήσεις για να κινηθεί η οικονομία, ενώ οι φορολογούμενοι καλούνται πληρώσουν δυσβάσταχτους φόρους με αποτέλεσμα να βαλτώνει η αγορά. Η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής τις δυσμενείς εξελίξεις για την ελληνική οικονομία παρά την παραδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι οι μειώσεις των μισθών όχι μόνο δεν βοήθησαν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά και έπληξαν την εγχώρια παραγωγή.

Αύξηση 21,9% κατέγραψε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το Μάιο

Κατά 21,9% ενισχύθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Μάιο, ενώ για το α’ πεντάμηνο η ενίσχυσή του έφθασε στο επίπεδο του 9,5%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων, ανήλθε στο ποσό των 3.974,9 εκατ. ευρώ τον Μάιο εφέτος έναντι 3.868,2 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 2,8% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση κατά 186,6 εκατ. ευρώ, ή 7,8%).
Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, ανήλθε στο ποσό των 2.250,1 εκατ. ευρώ έναντι 2.453,0 εκατ. ευρώ τον Μάιο 2013, παρουσιάζοντας μείωση 8,3% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση κατά 21,1 εκατ. ευρώ, ή 1,5%).
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, ανήλθε σε 1.724,8 εκατ. ευρώ έναντι 1.415,2 εκατ. ευρώ τον Μάιο πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση 21,9% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση κατά 165,5 εκατ. ευρώ, ή 16,4%).

Στράγγιξε η αγορά - Μειώθηκε περαιτέρω ο δανεισμός σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) οι χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα εμφάνισαν τον Ιούνιο μείωση κατά 3,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια μείωση είχαν καταγράψει και τον Μάιο. Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 324 εκατ. ευρώ (Ιούνιος 2013: αρνητική καθαρή ροή 212 εκατ. ευρώ).

Πιο αναλυτικά, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούνιο του 2014, ήταν αρνητική κατά 266 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -4,7%, από -4,5% τον Μάιο του 2014.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -4,7%, από -4,4% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 319 εκατ. ευρώ (Ιούνιος 2013: αρνητική καθαρή ροή 42 εκατ. ευρώ). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -4,1%, τον Ιούνιο του 2014, από -5,2% τον προηγούμενο μήνα.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, τον Ιούνιο του 2014, ήταν θετική κατά 71 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο 1,5%, από 1,0% τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, αρνητική κατά 128 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Ιούνιο του 2014 και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -3,0%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Έτσι το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια υποχώρησε στο τέλος Ιουνίου στα 98,8 δισ. ευρώ. Οι χορηγήσεις των στεγαστικών δανείων μειώθηκαν κατά 3,2% και των καταναλωτικών δανείων κατά 2,7%.
- See more at: http://www.left.gr/news/peirama-apetyhe#sthash.zlF20qyA.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.