Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

10.600.000.000€ πλήρωσαν οι πολίτες τη «διάσωση» της Εθνικής Τράπεζας

10.600.000.000€ πλήρωσαν οι πολίτες τη «διάσωση» της Εθνικής Τράπεζας

Για να αποκτήσουν το 88% της τράπεζας, για να μείνουν στο τέλος, μετά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με το 39%

Σε ένα δεύτερο αποκαλυπτικό άρθρο ο Γιάννης Βαρουφάκης, στο HOTDOC που κυκλοφορεί, αναλύει τον τρόπο και τα ποσά με τα οποία οι πολίτες «διέσωσαν» τηνΕθνική Τράπεζα.

Μετά από την ανάλυση στο προηγούμενο τεύχος, που αφορούσε στηνEurobank (δείτε εδώ σχετικά), τώρα επανέρχεται σχετικά με το πως οι πολίτες μέσω των δανείων που παίρνει η κυβέρνηση από την τρόικα και διαμέσου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «διέσωσαν» την Εθνική Τράπεζα.
10.600.000.000€ πλήρωσαν οι πολίτες τη «διάσωση» της Εθνικής Τράπεζας
Εάν βασικά συγκρίνει κανείς τον τρόπο με το οποίο έγινε αυτό στις δύο τράπεζες θα παρατηρήσει αρκετά κοινά. Πρώτα, αγοράζεται (σχεδόν εξολοκλήρου) η εκάστοτε τράπεζα μέσω της αγοράς από το ΤΧΣ των μετοχών της σε υψηλή τιμή. Έπειτα το κράτος ενισχύει χρηματικά άλλες μικρότερες τράπεζες. Αυτές στη συνέχεια εξαγοράζονται από την εν λόγω τράπεζα, εφόσον έχουν καλύψει τα χρηματοδοτικά τους κενά.
Σε δεύτερο χρόνο, γίνεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με την τιμή της μετοχής να είναι κατά 50% χαμηλότερη (ή και περισσότερο όπως στην Eurobank) την οποία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δεν επιτρέπεται να συμμετέχει το κράτος. Επιπλέον, μετά τις μεθοδεύσεις, το ποσοστό του κράτους από 88% έπεσε στο 39% και η περιουσία του από τα 10,6 δις ευρώ που είχαν επενδυθεί έπεσε στα 4,8 δις ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα στο HOTDOC που κυκλοφορεί 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.