Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Φαλίρισαν τον ΕΟΠΥΥ

ΣΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑ 7,7 ΔΙΣ., ΕΝΩ ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΜΟΛΙΣ 500 ΕΚΑΤ. * ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ 9,5 ΕΚΑΤ. ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ

Πακτωλός χρημάτων προς μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες για... μελέτες διάσωσης του συστήματος 
Xωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν τα 9,5 εκατομμύρια των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ, καθώς ο Οργανισμός Περίθαλψης από στιγμή σε στιγμή μπορεί να περάσει σε καθεστώς στάσης πληρωμών, αφού οι οφειλές του μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας του ανέρχονται στα 7,7 δισ. ευρώ, ενώ τα ποσά που έχει λαμβάνειν φτάνουν μόλις τα 500 εκατ. ευρώ.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς με το Ν. 4051/2012 το ποσοστό της κρατικής επιχορήγησης από 0,6% του ΑΕΠ μειώθηκε στο 0,4%, δηλαδή μείωση της επιχορήγησης...
κατά 500.000.000 ευρώ.

Και πριν κοπάσουν οι τυμπανοκρουσίες για τον μεγάλο φορέα των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, με νέα «υγειονομική μεταρρύθμιση» (Ν. 4238/2014 - Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας ΠΕΔΥ, αλλαγή σκοπού ΕΟΠΥΥ και λοιπές διατάξεις) δημιούργησαν το ΠΕΔΥ, στο οποίο μεταφέρθηκαν και εντάχθηκαν οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ στην οργανωτική δομή των Δ.Υ.Πε. ως αποκεντρωμένες μονάδες τους. Ταυτόχρονα άλλαξαν και το σκοπό του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, συρρικνώνοντας δραματικά τις οργανικές μονάδες του (σε ποσοστό πάνω από 50%).

Ηδη από τις 11/10/2013 έχει ανατεθεί στην Task Force το έργο «Μηχανισμός Υποστήριξης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τον ΕΟΠΥΥ» ύψους 4,5 εκατ. ευρώ και διάρκειας δύο ετών.

Επίσης η γερμανική εταιρεία GIZ (η οποία παρέχει συμβουλές και αναλαμβάνει διοικητικούς ρόλους κυρίως σε χώρες του τρίτου κόσμου για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης) υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας ύψους 9.890.504 ευρώ, με βασικό αντικείμενο τη διοικητική υποστήριξη, την παροχή συμβουλών και εκπόνηση μελετών που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ και την ΠΦΥ (πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας).

Παράλληλα, έχουν συσταθεί πλήθος επιτροπών και ομάδων εργασίας με τα ίδια αντικείμενα. Στη μνημονιακή Ελλάδα, πριν ολοκληρωθούν οι μελέτες, το υπουργείο Υγείας έσπευσε να διαλύσει δομές της ΠΦΥ (με 7.871 διαθεσιμότητες ιατρικού, υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού) και να στερήσει αναγκαίες για την υγεία όλου του ελληνικού λαού δωρεάν υπηρεσίες, με πρόσχημα την εξοικονόμηση πόρων.

Δεν υπάρχουν πόροι για την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στον ελληνικό λαό, υπάρχει όμως πακτωλός χρημάτων που διαχέεται στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες για έργα αμφίβολης αποτελεσματικότητας και αναγκαιότητας.

Η συνολική κρατική επιχορήγηση του έτους 2014 ανέρχεται στο ποσό των 774.000.000 ευρώ (μειωμένο κατά 234.000.000 από πέρυσι). Σημειωτέον, ότι με έγγραφο του ΓΛΚ, το οποίο δεν έχει ανακληθεί μέχρι σήμερα, το ποσό της κρατικής επιχορήγησης θα περικοπεί περαιτέρω κατά 165.000.000 ευρώ.

Οι λοιπές απαιτήσεις που δεν έχουν αποδοθεί από τους φορείς στον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται στο ποσό των 150.190.098 ευρώ. Συνολικά οι οφειλές των φορέων ανέρχονται στο ποσό των 571.688.424 ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Θανάση Καποτά, ο ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει να βρεθεί σε αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών του. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο και για λόγους «διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος και εύρυθμης λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ με το άρθρο 100 του Ν. 4172/13 θεσμοθετήθηκε ότι δύναται ο ΕΟΠΥΥ να αναθέτει σε ιδιωτικούς ελεγκτικούς φορείς τον έλεγχο και την εκκαθάριση των λογαριασμών των παρόχων.

Εχουν επιλεγεί πέντε κοινοπραξίες εταιρειών, στις οποίες έχει παραχωρηθεί δωρεάν δημόσιο κτήριο στην Πεύκη (έχει περιέλθει στον ΕΟΠΥΥ από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) στο οποίο συστεγάζονται, τα δε λειτουργικά του έξοδα βαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ. Το ποσό που θα μοιραστούν οι επιλεγείσες κοινοπραξίες υπολογίζεται πάνω από 50.000.000 ευρώ.

Παρ' όλο που έχει συνδράμει ο Οργανισμός τα μέγιστα για να διευκολύνει το έργο τους και να τους μεταφέρει την τεχνογνωσία, μέχρι σήμερα δεν έχουν παραδώσει κανένα αποτέλεσμα.

Προσφυγή των γιατρών για το clawback

Κατά του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών δαπανών περίθαλψης (clawback) και της σχετικής υπουργικής απόφασης στρέφεται, με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.

Οπως αναφέρει, οι γιατροί με το clawback επιβαρύνονται με υπέρμετρη και δυσανάλογη δαπάνη και καλούνται στην ουσία οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα να σηκώσουν όλο το βάρος μείωσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Και αυτό διότι τους ζητείται να επιστρέψουν ποσά τα οποία «δεν έχουν εισπράξει, καθώς όπως είναι γνωστό ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει τις νόμιμες αμοιβές στους γιατρούς μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις».

Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός έχει τιμωρητικό χαρακτήρα και θα οδηγήσει στο κλείσιμο των ιατρείων, αφού το ποσοστό κέρδους είναι πλέον απαγορευτικό και απόλυτα δυσανάλογο με τα έξοδα που έχουν οι γιατροί.

Η υπουργική απόφαση για το clawback προβλέπει «αναδρομική μείωση της νόμιμης και συμβατικής αμοιβής των γιατρών και λοιπών παροχών υπηρεσιών υγείας (Ιατρικά Κέντρα κ.λπ.) για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Β. ΦΩΤ.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ  από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.