Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ 20 ΔΙΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ!

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ 7,7 ΔΙΣ 2015-17, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΚΕΝΟ 14,9 ΔΙΣ ΤΟ 2014-15
ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Άσχημο τέλος στο κυβερνητικό"success story" και των ισχυρισμών περί "τέλους των Μνημονίων" επεφύλασσε η Κομισιόν με την έκθεσή της για την ελληνική οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για δημοσιονομικό κενό 7,7 δισ. την περίοδο 2015-17 και χρηματοδοτικό 14,9 δισ. μόνο τη διετία 2014-15, "τρύπες" που παραπέμπουν στο νέο "πακέτο" που έχει προεξοφλήσει ο Σόιμπλε για την Ελλάδα και περιλαμβάνει κατ' ουσίαν νέα χρηματοδότηση με ανάληψη νέων δεσμεύσεων για μέτρα από τη χώρα μας. Το περίγραμμα των νέων δεσμεύσεων - μέτρων θα δοθεί με το λεγόμενο "Μεσοπρόθεσμο" πρόγραμμα 2014-16 που θαανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα και, ανάμεσα σε άλλα, θα περιλαμβάνει προβλέψεις για: νέο ασφαλιστικό με περικοπή κύριων και κατάργηση επικουρικών συντάξεων, απόλυση 50.000 δημοσίων υπαλλήλων και απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Τα μέτρα αυτά κατανέμονται σε 2δισ. ευρώ για το 2015, 3,6 δισ. ευρώ για το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ για το 2017. Πρόκειται για μέτρα τα οποία δεν έχουν προσδιοριστεί και θα αποκρυσταλλωθούν τον Σεπτέμβριο, στη νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, ενώ θα αναφέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, επιγραμματικά στο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή η Κομισιόν εκτιμά στα 14,9 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014 - 2015, στοιχείο το οποίο αποτυπώνει τη «γύμνια» των κυβερνητικών λεγομένων σε κάθε επίπεδο.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα θα πρέπει να βρει φέτος 2,6 δισ. ευρώ για να καλύψει εσωτερικές ανάγκες και 12,3 δισ. ευρώ για το 2015, για να μπορέσει να πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν την επόμενη χρονιά. Πάντως, γίνεται και μια ειδικότερη αναφορά για χρηματοδοτικό κενό μέχρι τον Μάιο του 2015, το οποίο υπολογίζεται σε 5,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να καλυφθεί, σύμφωνα με την Ε.Ε., μέσω repos και αξιοποίησης κεφαλαίων που υπάρχουν σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, ή αξιοποίησης των προνομιούχων μετοχών στις τράπεζες, όπως προτείνει η επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμούν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές, εκτός από το ότι οι εν λόγω αναφορές είναι γενικόλογες και δύσκολο να εφαρμοστούν, τα νέα μέτρα δεν πρόκειται να αποφευχθούν.
ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Επιτροπή, η δυναμική του ελληνικού χρέους έχει επιδεινωθεί ελαφρώς και η χώρα εξακολουθεί να βασίζεται στους διεθνείς δανειστές προκειμένου να καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί, αν και όχι σε βαθμό βιωσιμότητας, από το 2015 κι έπειτα.
Ειδικότερα, η Κομισιόν αναμένει πως το χρέος θα διαμορφωθεί γύρω στο 125% του ΑΕΠ το 2020 και στο112% του ΑΕΠ το 2022. Στην προηγούμενη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, οι δανειστές έβλεπαν το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και «πολύ πιο κάτω» από το 110% του ΑΕΠ το 2022.
«ΒΑΡΙΑ» ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ
Η Ε.Ε. καθορίζει τα προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση το επόμενο δίμηνο προκειμένου να δώσει την έγκρισή της για την εκταμίευση των δύο υπο-δόσεων, ύψους 2 δισ. ευρώσυνολικά. Συγκεκριμένα, τα έξι προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν έως το Μάιο του 2014 είναι:
--Υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο.
--Υιοθέτηση νομοθεσίας για αδειοδότηση επενδύσεων.
--Επικαιροποίηση της λίστας των φόρων υπέρ τρίτων.
--Υιοθέτηση κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης.
--Υπουργική απόφαση για την ενοποίηση της διαδικασίας συλλογής φόρων.
--Νομοθεσία που θα επιτρέπει πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη και διαγνωστικές εξετάσεις από ανασφάλιστους και αλλαγή των σημερινών περιθωρίων κερδών των φαρμακείων στο πλαίσιο ενός αντιστρόφως προοδευτικού συστήματος και μείωση του συνολικού περιθωρίου κερδών των φαρμακείων.
Τα έξι προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν έως τα τέλη Ιουνίου 2014:
--Θέσπιση της απαιτούμενης νομοθεσίας για την απορρόφηση από το ΕΤΕΑ των επικουρικών ταμείωντου Δημοσίου.
--Υιοθέτηση του νέου δασικού νόμου.
--Υιοθέτηση νομοθεσίας για μείωση των διοικητικών βαρών.
--Κατάργηση από 1η Ιανουαρίου του 2015 όλων των τελών που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία και βρίσκονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας.
--Υιοθέτηση του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» και εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών της.
--Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και τη δημοσίευση και παρακολούθηση του ενεργητικού τους.
«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια στο μέλλον εξαιτίας του μεγάλου όγκου των προβληματικών δανείων, επισημαίνει μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι το οποίο οξύνει τις ανησυχίες στην αγορά, ενώ δείχνει την αυξητική τάση που θα έχουν τα «κόκκινα δάνεια».
Επίσης, η Κομισιόν «ξεκόβει» τη χρησιμοποίηση του «μαξιλαριού» του ΤΧΣ για την κάλυψη των κενών, αναφέροντας ότι το κεφαλαιακό απόθεμα του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι αν οι αρχές και οι τράπεζες δεν αντιμετωπίσουν εγκαίρως και αποτελεσματικά το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τότε υπάρχει κίνδυνος αύξησης των κεφαλαιακών αναγκών.
ΣΤΟ «ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ» ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ
Στο «στόχαστρο» της τρόικας μπαίνουν οι συντάξεις, οι λοιπές παροχές αλλά και τα όρια ηλικίας, καθώς η Κομισιόν ζητά από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα που θα συγκρατούν τις συνταξιοδοτικές δαπάνες και θα διευρύνουν τη βάση των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι δανειστές υπενθυμίζουν την υποχρέωση της κυβέρνησης Σαμαρά να εκπονήσει αναλογιστικές μελέτες στα ταμεία κύριας ασφάλισης έως τον Σεπτέμβριο, για να κριθεί η βιωσιμότητα των ταμείων με δεδομένη τη μειούμενη κρατική χρηματοδότηση. Το κείμενο κάνει λόγο για κατάργηση αδικαιολόγητων εξαιρέσεων και για αντικατάσταση του ανταποδοτικού συστήματος από κεφαλαιοποιητικό, ώστε να γίνει ακόμα πιο ισχυρός ο δεσμός εισφορών - παροχών. Για το ασφαλιστικό, η έκθεση αξιολόγησης σημειώνει πως του επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί μια «βαθιά αναθεώρηση» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η οποία θα εστιάζει στην αναθεώρηση των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας. Ειδική αναφορά γίνεται και στις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες τονίζεται πως οι μεταρρυθμίσεις του 2012 δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως, ενώ η μεταρρύθμιση για τα εφάπαξ θα πρέπει να ολοκληρωθεί, κάτι το οποίο σημαίνει ότι έρχονται νέες μειώσεις.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΕΟΠΥΥ
Συνεχίζει να προβληματίζει η έλλειψη ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ, παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει για την ενίσχυση των οικονομικών του. Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση προόδου της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, η κατάσταση στον Οργανισμό παραμένει «δύσκολη», καθώς η απορρόφηση οφειλών από τις εταιρείες φαρμάκου και τους παρόχους υγείας (ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα) γίνεται με αργό ρυθμό.
ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΟ... «ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ»
Αλλαγές υπάρχουν και στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στους στόχους εσόδων περιλαμβάνονται στην έκθεση. Προβλέπεται, για παράδειγμα, πως τα συνολικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις δεν θα ξεπεράσουν φέτος το 1,5 δισ. ευρώ (ο στόχος ήταν για 3,6 δισ. ευρώ) και του χρόνου τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ προς τα κάτω αναθεωρείται και ο συνολικός στόχος εσόδων μέχρι το 2020, από τα 24,2 δισ. ευρώ στα 22,3 δισ. Από την έκθεση προκύπτει πως ο πρώτος γύρος τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από ακίνητα θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2014. Για τις αρχές του τρίτου τριμήνου προγραμματίζεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τα περιφερειακά αεροδρόμια, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς και για την εταιρεία διαχείρισης του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ROSCO). Εντός του επόμενου τριμήνου αναμένονται και οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΛΠ (τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.