Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

1 στους 3 θα ψηφίσει «αντιευρωπαϊκά»

Το 30% αναμένεται να φτάσει η «αντιευρωπαϊκή» ψήφος στις εκλογές του Μαΐου, σύμφωνα με το think tank Open Europe (24,9% το 2009) - Φόβοι για τεράστια ποσοστά αποχής.

Στην περίπτωση που οι προβλέψεις του Open Europe επιβεβαιωθούν, 220 έδρες επί του συνόλου των 751 εδρών θα μπορούσαν να περάσουν...
σε κόμματα με αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το think tank που εξειδικεύεται στα ευρωπαϊκά θέματα, τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα με «αντιευρωπαϊκό» προσανατολισμό ποικίλουν:

Υπάρχουν κόμματα σε διάφορες χώρες που απορρίπτουν παντελώς την ΕΕ, νεοφασιστικά κόμματα ή ξενοφοβικά, όπως στην Ελλάδα και την Ουγγαρία, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, οι ευρωσκεπτικιστές του Φάρατζ στη Βρετανία, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία και η Εναλλακτική για τη Γερμανία στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης.

Ενδεικτικά το Open Europe αναφέρει το ολλανδικό κόμμα της άκρας δεξιάς «Κόμμα για την Ελευθερία», το οποίο αναμένεται να βγει πρώτο, το ευρωσκεπτικιστικό ιταλικό «Κίνημα Πέντε αστέρων» που εκτιμάται πως θα φτάσει στην δεύτερη θέση, αλλά και οι «Σουηδοί Δημοκράτες» (άκρα δεξιά) που αναμένεται να λάβουν την τρίτη θέση στη χώρα τους.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό το ποσοστό της αποχής

Το 2009 ο μέσος όρος συμμετοχής έφτασε το 43%. Εφόσον το ποσοστό επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ότι περίπου το 74% των πολιτών, είτε δεν θα έχει πάει καθόλου να ψηφίσει είτε θα επιλέξει κόμμα που δεν στηρίζει το ευρωπαϊκό όραμα.

«Με τόσο χαμηλή συμμετοχή στην κάλπη θα είναι δύσκολο και όχι ιδιαίτερα ειλικρινές από δημοκρατικής άποψης, να προωθήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ατζέντα περί ενοποίησης. Κάτι τέτοιο θα κάνει ακόμα πιο έντονα τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα» τονίζει χαρακτηριστικά το OpenEurope.

Πηγή: Open Europe via 7 ημέρες
Από  ThePressProject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.