Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η τρόικα βάζει επί τάπητος 12.500 διαθεσιμότητες και 11.500 απολύσεις

Επανέρχεται το βαρύ κλίμα στις συνομιλίες με την τρόικα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όχι μόνον εξαιτίας της διαδημοτικής κινητικότητας, που βρίσκεται στον αέρα λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων και των 11.500 απολύσεων που αποτελούν, για το 2014, καταστατική μνημονιακή δέσμευση για την κυβέρνηση.
Επίσης η τρόικα είναι δυσαρεστημένη διότι κατά τη γνώμη της δεν έχει κλείσει ακόμα το ζήτημα των 4.000 απολύσεων του 2013. Τα επιχειρήματα της τρόικας είναι πρώτον ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι προσλήψεις στη ΝΕΡΙΤ και έτσι δεν μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες προσθαφαιρέσεις προκειμένου να προσμετρηθούν οι απολύσεις, ενώ ταυτόχρονα δεν έχει υπάρξει μια συμφωνία με την κυβέρνηση τι ακριβώς θα γίνει στις αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΒ-ΕΑΣ-ΛΑΡΚΟ).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αλλάζουν οι δεξαμενές απολύσεων και κυρίως ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αναζητήσει νέες «Ιφιγένειες» προκειμένου να βγουν τα νούμερα της τρόικας, τόσο διαθέσιμους όσο και απολυμένους.
Επιπροσθέτως είναι σίγουρο ότι οι δανειστές θα βάλουν και πάλι στο τραπέζι το αίτημα να συνεχιστεί το πρόγραμμα απολύσεων και διαθεσιμότητας και το 2015 στη συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη ακόμα κι αν γνωρίζουν ότι η απάντηση της κυβέρνησης θα είναι αρνητική.
Ωστόσο η πολιτική ηγεσία, δηλαδή τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κ. Χριστοφιλοπούλου, το έχουν ξεκαθαρίσει με δημόσιες τοποθετήσεις τους και ειδικά εν όψει των διπλών εκλογών του Μαΐου ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί η κυβέρνηση παρόμοιες πιέσεις. Για τους δανειστές όμως είναι άμεση προτεραιότητα η συρρίκνωση του Δημοσίου και θεωρούν ότι το τρέχον πρόγραμμα δεν πηγαίνει καλά, ενώ γνωρίζουν επίσης ότι την προεκλογική περίοδο θα παγώσουν όλα και θεωρούν εκ προοιμίου ότι ο στόχος του πρώτου εξαμήνου δεν θα έχει επιτευχθεί.
Η κ. Χριστοφιλοπούλου χθες μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM υπογράμμισε ότι «δεν τίθεται ζήτημα επέκτασης του προγράμματος διαθεσιμότητας και απολύσεων μετά το 2014, όπως ήδη ξεκαθαρίσαμε, δεν πρόκειται να δεχθούμε κάτι τέτοιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.