Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Δεν θα μας πεθάνετε: Παρέμβαση κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων


Για το 30% του πληθυσμού τα δημόσια νοσοκομεία είναι «κλειστά» εδώ και τρία χρόνια. Για να νοσηλευτεί σε αυτά ο ανασφάλιστος πρέπει να πληρώσει το σύνολο του κόστους νοσηλείας και το σύνολο της φαρμακευτικής αγωγής. Ειδικά για τους καρκινοπαθείς ανασφάλιστους ασθενείς το κόστος παρακολούθησης νοσηλείας και φαρμακευτικής αγωγής είναι δυσβάσταχτο. Παρέμβαση στα αντικαρκινικά νοσοκομεία Άγιος Σάββας και Μεταξά πραγματοποιούν σήμερα στις 11 το πρωί τα Κοινωνικά Ιατρεία-Φαρμακεία Αλληλεγγύης Αττικής, διεκδικώντας τη δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία όλων των ανασφάλιστων καρκινοπαθών αλλά και την λειτουργία όλων... 
των ογκολογικών νοσοκομείων χωρίς καμία περικοπή.

Ανασφάλιστος και ασθενής και δη καρκινοπαθής σε αυτή τη χώρα σημαίνει ότι έχεις, στην καλύτερη περίπτωση, να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο πράγματα: το πρώτο είναι ο θάνατός σου. Έτσι σκληρά, όπως ακούγεται. Χωρίς περίθαλψη, δίχως φάρμακα, ευάλωτος και απορημένος με μια πατρίδα που δολοφονεί. Το δεύτερο είναι η φυλάκισή σου για χρέη ή η κατάσχεση του σπιτιού σου, αν διαθέτεις. Διότι τα δυσθεώρητα κόστη της θεραπείας σου πρέπει να αποπληρωθούν. Η εφορία σου γνωρίζει κάτι περισσότερο γι αυτό. Μόνο μη πεις ότι δεν σου δόθηκε το δικαίωμα της επιλογής.

Αν πάλι είσαι ασφαλισμένος και καρκινοπαθής η αντιμετώπιση της ασθένειας σου σε αυτή τη χώρα σημαίνει απεγνωσμένη αναζήτηση φαρμάκων απαραίτητων για την επιβίωσή σου. Σημαίνει απουσία και έλλειψη. Έλλειψη υλικών, απουσία γιατρών λόγω διαθεσιμότητας, συρρίκνωση κλινικών.

Τρία εκατομμύρια ανασφάλιστοι. Το 30% του πληθυσμού αποκλεισμένο από δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης, πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής. Πώς μεταφράζεται αυτό; Στο θάνατο και στις αναπηρίες καθημερινά εκατοντάδων ανθρώπων. «Από τους 120 καρκινοπαθείς που φροντίζει αυτή τη στιγμή το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, οι 80 προσήλθαν καθυστερημένα. Στην επαναξιολόγησή τους διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση της υγείας τους είχε επιδεινωθεί με πολλούς εξ αυτών να εκδηλώνουν μεταστατικό καρκίνο» τονίζει στο UNFOLLOW ο Γιώργος Βήχας, ιατρός του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού. «Τα δε κόστη της θεραπείας των ανασφάλιστων καρκινοπαθών είναι ασύλληπτα καθώς μπορούν να ανέλθουν στα 4.000-5.000 ευρώ το μήνα».

Για το 30% λοιπόν του πληθυσμού τα δημόσια νοσοκομεία είναι «κλειστά» εδώ και τρία χρόνια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συντονιστικού των Κοινωνικών Ιατρείων-Φαρμακείων Αλληλεγγύης Αττικής, που πραγματοποιούν σήμερα στις 11 το πρωί παρέμβαση στα αντικαρκινικά νοσοκομεία Άγιος Σάββας και Μεταξά, διεκδικώντας τη δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία όλων των ανασφάλιστων καρκινοπαθών αλλά και την λειτουργία όλων των ογκολογικών νοσοκομείων χωρίς καμία περικοπή, «για να νοσηλευτεί σε αυτά ο ανασφάλιστος πρέπει να πληρώσει το σύνολο του κόστους νοσηλείας και το σύνολο της φαρμακευτικής αγωγής. Ειδικά για τους καρκινοπαθείς ανασφάλιστους ασθενείς το κόστος παρακολούθησης νοσηλείας και φαρμακευτικής αγωγής (χιλιάδες ευρώ) είναι δυσβάσταχτο. Η απαίτηση πληρωμής νοσηλίων και πολύ περισσότερο η αποστολή εμβασμάτων στις εφορίες είτε αποκλείει ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν την πρόσβασή τους στα νοσοκομεία είτε δημιουργεί μια ασφυκτική κατάσταση σε ήδη υπερχρεωμένες οικογένειες που κινδυνεύουν με κατασχέσεις και με φυλακίσεις. Με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αντιμετωπίζουν το δίλημμα: Θάνατος από την ασθένεια ή από τη θηλιά της εφορίας».  Και αυτό καθώς τα νοσοκομεία κλείνουν και καταρρέουν, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, λόγω της υποχρηματοδότησης και αναστολής των προσλήψεων. «Κλινικές συγχωνεύονται, τμήματα καταργούνται ενώ οι ελλείψεις σε προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό αυξάνονται». Την ίδια ώρα με την κατάργηση του ΕΟΠΠΥ, τη συρρίκνωση και διάλυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας το έγκλημα οδεύει προς την ολοκλήρωσή του. «Γιατροί και προσωπικό τίθενται σε διαθεσιμότητα δηλαδή απολύονται και ασθενείς μένουν ιατροφαρμακευτικά ακάλυπτοι», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Μια τεράστια λίστα καρκινοπαθών ασφαλισμένων αναμένει να περάσει από τις επιτροπές του ΕΟΠΠΥ που τον έχουν διαλύσει» σημειώνει στο UNFOLLOW η εθελόντρια του ΚΕΦΙ του Συλλόγου Καρκινοπαθών Φίλων και Ιατρών Αθηνών κυρία Λαγαρή. «Γιατροί αλληλέγγυοι παίζουν στην κυριολεξία το κεφάλι τους και τη θέση τους προχωρώντας στα κρυφά σε εξετάσεις αξονικές και μαγνητικές ανασφάλιστων καρκινοπαθών. Για να τους σώσουν τη ζωή. Ο αγώνας δρόμου δε για την εξεύρεση φαρμάκων δεν έχει τελειωμό. Λειτουργεί ένα ολόκληρο δίκτυο πληροφοριών για την ανταλλαγή και εξεύρεση φαρμάκων. Γιατί το φάρμακο για τον καρκινοπαθή έχει γίνει μια υπόθεση τραγικά δύσκολη. Δεν θα το πίστευα ποτέ αυτό. Αυτή την κατάντια…»

Και όλα αυτά γιατί; Γιατί για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας η ζωή και ο θάνατος των ανθρώπων αυτής της χώρας είναι ένα «λογιστικό θέμα». Η αρρώστια και η φτώχεια δεν είναι ντροπή, όπως σημειώνει το συντονιστικό. Ντροπή είναι να σιωπάς μπροστά στις δολοφονίες.

Ντίνα Ιωακειμίδου από unfollow, φωτογραφία από ptsiaras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.