Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

"Ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει τουλάχιστον 4 εξεταστικές" Πηγή:www.capital.gr

www.capital.gr - κεφάλαιο στην οικονομική ενημέρωση«Εμείς έχουμε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό ότι θα διερευνηθούν όλα εκείνα για τα οποία αναζητά και δικαιούται απαντήσεις» τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει τουλάχιστον τέσσερις εξεταστικές επιτροπές για το μνημόνιο, τη λίστα Λαγκάρντ, την υπόθεση της ΕΡΤ και των υποβρυχίων.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ περί «περίεργων θεσμικά» επαφών του κ. Τσίπρα με την ηγεσία της 
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει επίσης «οχληρό και απαράδεκτο το γεγονός ότι επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί μια παρεξήγηση, μέσω απαράδεκτων πληροφοριών που μετέδωσαν δύο συγκεκριμένοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν υπήρξε και από τον Άρειο Πάγο ενόχληση». «Ο Άρειος Πάγος και η Δικαιοσύνη δεν μιλούν ούτε μέσω κύκλων, ούτε μέσω διαρροών» λέει.


Τέλος, σχετικά με το εκλογικό σύστημα και σε ερώτηση αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και θα καταργήσει το μπόνους των 50 εδρών, τονίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει σταθερά για την ανάγκη της απλής αναλογικής και όχι διαφόρων εκλογομαγειρικών, αν θέλετε, μεθοδεύσεων και εννοείται ότι θα πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτό που αποτελεί πάγια θέση της Αριστεράς εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες».

Ολόκληρη η συνέντευξη της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής: 

Ερ: Κυρία Κωνσταντοπούλου, συνοδεύσατε χθες τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην επίσκεψή του στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου. Μετά τη συνάντησή, ο κ.Τσίπρας δήλωσε: «Όποιος έκλεψε δημόσιο χρήμα, να το επιστρέψει. Κάθαρση και τιμωρία». Τι να περιμένουμε, λοιπόν, από μια μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα αυτόν; Εξεταστικές επιτροπές κι αν ναι, σε ποιους τομείς;

Απ: Υπάρχει στη χώρα μας ζήτημα εξυγίανσης του δημοσίου βίου. Είναι πάμπολlα τα σκάνδαλα, είναι εξογιστική και προκλητική η ατιμωρησία, η οποία διασφαλίζεται, δυστυχώς, από τις κυβερνητικές πλειοψηφίες τις τελευταίες δεκαετίες. Από την άλλη πλευρά, είναι ένα παρήγορο φαινόμενο το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη ερευνά και εξιχνιάζει, αναζητεί, αποκαλύπτει και λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές ενός κράτους δικαίου. Ο κ. Τσίπρας στη χθεσινή του δημόσια δήλωση υπογράμμισε αυτό ακριβώς: ότι είναι ανάγκη και κοινωνική απαίτηση στο πλαίσιο της λειτουργίας ενός κράτους δικαίου και αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου, είναι ανάγκη να υπάρξει επιτέλους εξυγίανση, κάθαρση. Είναι ανάγκη να αποκατασταθεί η ισονομία, διότι κάποιοι βρίσκονται ελεγχόμενοι και παραπέμπονται ενώπιον του νόμου, ενώ κάποιοι άλλοι απολαμβάνουν την ασυλία, την αμνηστεία, την ατιμωρησία. Αυτό πρέπει να τελειώσει και σε αυτό το πλαίσιο η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη πρέπει να θωρακιστεί ούτως ώστε οι λειτουργοί της με θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία να επιτελέσουν το καθήκον τους.

Ερ: Ιστορικά, στην Ελλάδα η ατιμωρησία διατρέχει σαν κόκκινη κλωστή, θα έλεγα, κρίσιμες περιόδους της πολιτικής ζωής. Μήπως και εσείς, ως κυβέρνηση, ακολουθήσετε τελικά την πετατημένη, χάριν κάποιων συγκυριών ή αναγκαίων συμμαχιών;

Απ: Εμείς δεν έχουμε σκελετούς στην ντουλάπα μας και πολύ περισσότερο έχουμε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό ότι θα διερευνηθούν όλα εκείνα για τα οποία αναζητά και δικαιούται απαντήσεις. Τους τελευταίους 19 μήνες της διακυβέρνησης Σαμαρά γνωρίζετε ότι έχουμε λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε υποβάλει αιτήματα για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής διερεύνησης και της υπόθεσης του μνημονίου, και της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ και της υπόθεσης της ΕΡΤ και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά και της υπόθεσης των υποβρυχίων και των εξοπλιστικών προγραμμάτων και έχουμε προσκρούσει στη διαρκή άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως διαμορφώνεται στο κοινοβούλιο. Έχουμε ταυτόχρονα επισημάνει επανειλημμένα και αντιδράσει σε εκείνα τα οποία μεθοδεύονται από την κυβέρνηση υπογείως, νυχτιάτικα και σε μια άδεια Βουλή. Μιλάμε για τροπολογίες -ντροπολογίες, με τις οποίες δίνεται ασυλία και ατιμωρησία σε ημέτερους, οι οποίοι είναι υπόλογοι ενώπιον του Δημοσίου, έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, παραπέμπονται ενώπιον δικαστηρίων ή έχει ασκηθεί εναντίον τους δικαστική δίωξη και η κυβέρνηση παρεμβαίνει, εμποδίζοντας τη Δικαιοσύνη να φτάσει μέχρι τέλος τις υποθέσεις αυτές. Η τελευταία σκανδαλώδης τέτοια ρύθμιση ήταν αυτή που αφορούσε τις διοικήσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, αντίστοιχη για τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, αντίστοιχη για τον κ. Γκίκα Μάναλη, ειδικό διαχειριστή της ΕΡΤ, αντίστοιχη για τους τραπεζίτες που χορήγησαν δάνεια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή και στα κόμματα, αντίστοιχη στα στελέχη δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων που είναι υπό αποκρατικοποίηση και για τα οποία ανεστάλη η ποινική τους δίωξη μέχρι να ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση. Δηλαδή, εκεί που εντοπίζει η Εισαγγελία ότι μπορεί να υπάρχει παράβαση καθήκοντος και επιζήμια, για το Δημόσιο, συμπεριφορά εκείνων που διαχειρίζονται τη δημόσια περιουσία, αποφασίζει η κυβέρνηση να μη δικαστούν για να μπορέσει να ξεπουλήσει άρον άρον τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Αυτά αλίμονο, ως κυβέρνηση, αν δεν τα αποκαταστήσουμε. Είναι υποχρέωσή μας όταν και εφόσον ο ελληνικός λαός μάς τιμήσει με τη ψήφο και την εμπιστοσύνη του, αυτά και που σήμερα ζητούμε να ερευνηθούν και να διαλευκανθούν, να εγγυηθούμε ότι θα γίνουν. Όχι από εμάς, αλλά από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και βεβαίως και από τη Βουλή, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της.

Ερ: Αναφερθήκατε σε τέσσερις τομείς που έχετε υποβάλει πρόταση για εξεταστική επιτροπή. Αυτούς τους τομείς, αυτές τις τέσσερις προτάσεις, θα τις επαναλάβετε ύστερα από ενδεχόμενη νίκη σας στις εκλογές; Δηλαδή, να περιμένουμε εξεταστικές επιτροπές στους τέσσερις τομείς, που αναφέρατε;

Απ: Είναι αυτονόητο ότι εκείνες οι προτάσεις μας που προσέκρουσαν σε μια φαλκιδευμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία στηρίζεται στις 50 έδρες - μπόνους της ΝΔ, εννοείται ότι θα επαναφερθούν. Ειδικά, πρέπει να σας πω, για την υπόθεση του μνημονίου, δεν είναι ποτέ δυνατόν να ερευνά αυτή τη στιγμή την υπόθεση του μνημονίου η Δικαιοσύνη, να ερευνά την υπόθεση του μνημονίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να αρνείται να διερευνήσει την υπόθεση του μνημονίου, που έχει στοιχίσει αίμα για τον ελληνικό λαό, η ελληνική Βουλή.   

Ερ: Κρατώ κάτι που είπατε για τις 50 έδρες - μπόνους. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και θα καταργήσει αυτό το μπόνους; Θα επιφέρει την απλή και «άδολη» αναλογική;

Απ: Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει σταθερά για την ανάγκη της απλής αναλογικής και όχι διαφόρων εκλογομαγειρικών, αν θέλετε, μεθοδεύσεων και εννοείται ότι θα πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτό που αποτελεί πάγια θέση της Αριστεράς, εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

Ερ: Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε περίεργες θεσμικά τις επαφές που είχατε με την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Τι απαντάτε;

Απ: Θα έλεγα ότι είναι περίεργο να διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ να αξιολογήσει θεσμικά μια θεσμική ενέργεια που έγινε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Προφανώς, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό του κάθε φορά που έστω και ακούγεται η λέξη Δικαιοσύνη, κάθε φορά που υπογραμμίζεται από πλευράς μας, και όχι μόνο, το γεγονός ότι θα πρέπει η Δικαιοσύνη να λειτουργήσει. Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ μου θυμίζει τη λαϊκή ρήση «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται». Και θα σας έλεγα ότι πέραν του ΠΑΣΟΚ είναι οχληρό και απαράδεκτο το γεγονός ότι επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί μια παρεξήγηση, μέσω απαράδεκτων πληροφοριών, που μετέδωσαν δύο συγκεκριμένοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν υπήρξε και από τον Άρειο Πάγο ενόχληση, διότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε επίσημα, δημόσια και θεσμικά τον πρόεδρο του ΣτΕ και τους αντιπροέδρους του ΣτΕ, βεβαίως, την εισαγγελέα Διαφθοράς και τους επίκουρους, βεβαίως, εισαγγελείς Διαφθοράς και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών στο πλαίσιο ενός κύκλου επισήμων διαβημάτων και επαφών με τη Δικαιοσύνη. Αλίμονο αν κάποιοι σπεκουλάρουν -θα σας το πω με αυτή την έκφραση- στην πλάτη της Δικαιοσύνης, αλίμονο αν κάποιοι επικαλούνται με απαράδεκτο και αντιθεσμικό και εξωθεσμικό τρόπο υποτιθέμενους κύκλους της Δικαιοσύνης για να δημιουργήσουν ζητήματα εκ του μη όντος και αλίμονο αν αφήνεται το κύρος της Δικαιοσύνης σε αυτούς που θέλουν να σπερμολογούν κατ΄αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο, υπηρετώντας τη μικροκομματική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, που έσπευσε να διαμαρτυρηθεί, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη ανεξάρτητης λειτουργίας της Δικαιοσύνης.  

Ερ: Άρα, δεν υπήρχε παρέμβαση του Αρείου Πάγου ή κύκλων του, ήταν απλώς διασπορά ψευδών ειδήσεων...

Απ: Ο Άρειος Πάγος και η Δικαιοσύνη δεν μιλούν ούτε μέσω κύκλων, ούτε μέσω διαρροών. Μιλούν με επίσημες ανακοινώσεις και με επώνυμες, υπεύθυνες τοποθετήσεις. Αδυνατώ να δεχθώ και αποκρούω απολύτως ότι υπήρξαν τέτοιου είδους, μέσω κύκλων, διαρροές. Είναι ένας απαράδεκτος ισχυρισμός και είμαι βέβαιη ότι επισήμως και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα διαψεύσουν αυτόν τον ισχυρισμό, διότι εάν φθάσουμε να δεχόμαστε ότι κάποιοι κύκλοι λειτουργούν πέρα και πάνω από τα θεσμικά όργανα, να ανησυχούμε για πολύ περισσότερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.