Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η Αθήνα ετοιμάζεται για «οριακές» διαπραγματεύσεις

Η Αθήνα ετοιμάζεται για... οριακές διαπραγματεύσεις – Οι διαφορές με την τρόικα
 Euro2day.gr

Η αντίστροφή μέτρηση για την έλευση των επικεφαλής της τρόικας (πιθανότατα 4 Νοεμβρίου) έχει ήδη ξεκινήσει και η κυβέρνηση ρίχνοντας τους τόνους ετοιμάζει το οπλοστάσιό της. Στόχος να αποφύγει επώδυνες παρεμβάσειςπου θα κληθεί να αποφασίσει αν οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμείνουν στην απαίτηση για μέτρα 2 δισ. ευρώ όσο δηλαδή υπολογίζουν το δημοσιονομικό κενό του 2014.
Την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά από τις Βρυξέλλες ακολούθησε μπαράζ συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο να γίνει αποτύπωση της κατάστασης και να χαραχθεί η στρατηγική. «Κόκκινη γραμμή» παραμένει το «όχι» σε οριζόντια μέτρα και το «ναι» στις μεταρρυθμίσεις.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 είναι το πολύ 500 εκατ. ευρώ (εκτιμά ότι με βάση τα στοιχεία που έχει το δημοσιονομικό κενό θα κινηθεί μεταξύ 200 – 500 εκατ. ευρώ το 2014). Η τρόικα όμως φαίνεται πως επιμένει ότι θα χρειαστούν 2 δισ. ευρώ. Το που θα κάτσει... η μπίλια είναι το στοιχείο που θα καθορίσει τις εξελίξεις.
Δεδομένης μάλιστα της τεράστιας απόστασης που χωρίζει τις δυο πλευρές, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται αν δεν υπάρξει συμφωνία για το ποσό, είναι, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, να προτείνει η ελληνική πλευρά να συνταχθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός τον Απρίλιο, αν έως τότε τα στοιχεία διαψεύσουν τα επιχειρήματά της.
Η κυβέρνηση έχοντας ως βασικό επιχείρημα τη γρηγορότερη της προσδοκόμενης ανάσχεση της ύφεσης και τη βελτίωση των εισπράξεων, εκτιμά ότι θα κλείσει τα κενά με παρεμβάσεις όπως: καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στους φορείς του Δημοσίου, αυστηρό πλαφόν στα έξοδα των ΔΕΚΟ, μείωση της εισφοροδιαφυγής και εφαρμογή των όσων έχουν ήδη ψηφιστεί στο ασφαλιστικό. Μάλιστα την Τρίτη καταθέτει νομοσχέδιο για το θέμα της εισφοροδιαφυγής.
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούσης διαβεβαίωσε το πρωϊ της Κυριακής μιλώντας στο Mega πως η κυβέρνηση δεν θα αιφνιδιάσει και ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης της υφιστάμενης νομοθεσίας, ούτε θα θιγούν οι μητέρες με ανήλικο τέκνο που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι στο μέτωπο του ασφαλιστικού θα αναζητηθεί κατά κύριο λόγο η λύση στο πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού, καθώς όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας, «εκεί δημιουργήθηκε και από εκεί θα πρέπει να κλείσει».
Η μαύρη τρύπα στα ταμεία υπολογίζεται στο 1,8 δισ. ευρώ. Στα σενάρια που εξετάζονται, σύμφωνα με το «Εθνος» περιλαμβάνεται ο περιορισμός των πρόωρων συντάξεων, μέτρο που αφορά 350.000 ασφαλισμένους και στοχευμένες παρεμβάσεις θα υπάρξουν στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία (δηλαδή στους φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών), όπου θα καθιερωθούν ενιαίοι κανόνες με το ΙΚΑ.
Δεδομένες είναι και οι παρεμβάσεις στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, με την έκταση των αλλαγών να εξαρτάται από το ύψος των ελλειμμάτων. Με βάση τις μνημονικές δεσμεύσεις, από το 2014 θα υπάρχει «ρήτρα» μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή όπου υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι παροχές.
Το υπουργείο Εργασίας δίνει βάρος στην αύξηση των εσόδων των Ταμείων για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο γενικευμένων παρεμβάσεων. Με βάση τις εκτιμήσεις από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την αύξηση των εισφορών μπορούν να εξοικονομηθούν 600 εκατ. ευρώ.

Τα προαπαιτούμενα

Μέχρι την έλευση των επικεφαλής της τρόικα όμως θα πρέπει να προχωρήσει και το θέμα των τεσσάρων προαπαιτούμενων για το δόση του 1 δισ. ευρώ. Ο κώδικας των δικηγόρων έχει ήδη ψηφιστεί (αν και ακόμα επίσημη απάντηση της τρόικας για το νομοθέτημα δεν υπάρχει), ενώ προχωρά η επιστροφή των οφειλών του Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ.
Αντίθετα, στο μέτωπο της αμυντικής βιομηχανίας και της Λάρκο τα πάντα είναι ανοικτά. Μικρή πρόοδος φαίνεται πως έχει γίνει στο θέμα της Λάρκο και της ΕΛΒΟ, η πίεση όμως είναι αφόρητη για άμεσο λουκέτο στην ΕΑΣ, με την ελληνική πλευρά να επιμένει σε εκκαθάριση εν λειτουργία.
Στο κομμάτι της διαθεσιμότητας η Αθήνα πρέπει να δώσει τη λίστα με τα 12.500 ονόματα, μετά και την απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια και παράλληλα να «παζαρέψει» παράταση για το δεύτερο κύμα των 12.500 ονομάτων που κανονικά θα πρέπει να παρουσιάζει ως τα τέλη Δεκεμβρίου.
Το άλλο μεγάλο θέμα είναι οι απολύσεις, καθώς οι δανειστές αρνούνται να περιληφθούν στη λίστα των 2.000 όσοι φύγουν από τις αμυντικές βιομηχανίες και οι υπάλληλοι που βρίσκονται τώρα στο Δημόσιο με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις. Στάση που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πολιτική διαπραγμάτευση

Όπως έγινε πάντως, σαφές και από τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Αγκελα Μέρκελ, στην παρούσα φάση και τουλάχιστον έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση στην Γερμανία, τα περιθώρια πολιτικής διαπραγμάτευσης είναι περιορισμένα.
Η ελληνική πλευρά θέλει να προχωρήσουν γρήγορα οι συζητήσεις τόσο για το χρηματοδοτικό κενό, όσο και -κυρίως- για το χρέος (για την ανάγκη να υπάρξει απόφαση για το χρέος τον Απρίλιο μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα και ο Γιάννης Στουρνάρας), αλλά μέχρι τώρα οι δηλώσεις των ευρωπαίων παραπέμπουν για απαντήσεις που θα δοθούν μετά τις ευρωεκλογές, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.