Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com
www.capital.gr - κεφάλαιο στην οικονομική ενημέρωσηΤη βεβαιότητα ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα επανέλαβαν σήμερα από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014 δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό για το 2014, κυβερνητικές πηγές βεβαίωναν ότι εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ, «με το χειρότερο δυνατό σενάριο».

Για τον λόγο αυτό, οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι η τρόικα προσδιορίζει το ίδιο κενό γύρω στα 2 δισ. ευρώ. Όπως σημείωναν, από την τελευταία αξιολόγηση του Ιουλίου έως σήμερα, τα στοιχεία καταγράφουν βελτίωση, καθώς ο προϋπολογισμός του 2013 εκτελείται καλύτερα από τους στόχους και το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί πολύ υψηλότερα από το προϋπολογισμένο.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν, επίσης, ότι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 500 εκατ. ευρώ, είναι δυνατή με στοχευμένες παρεμβάσεις μείωσης δαπανών. Ως παράδειγμα ανέφεραν την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, χωρίς καμία εξαίρεση.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι, έως το τέλος του μήνα, το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει νομοσχέδιο το οποίο φιλοδοξεί να «νοικοκυρέψει» τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως των επικουρικών συντάξεων και να συλλέξει μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Όπως σημείωναν, με το νομοσχέδιο αυτό πρόκειται να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ για το 2014.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε αυτό το στάδιο, δεν προβλέπονται περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Ανέφεραν, επίσης, ότι έως τις 15 Νοεμβρίου θα συσταθεί επιτροπή τεχνοκρατών, η οποία θα αναζητήσει τις στρεβλώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει κατ΄ αρχήν συμφωνία μεταξύ Τρόικας και ελληνικής πλευράς για την ΕΛΒΟ.

Σημείωναν, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφωνίες για την ΕΑΣ, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις, ύψους 137 εκατ. ευρώ.

«Είμαστε σε διαπραγμάτευση και όχι σε πόλεμο»
Σύμφωνα με νεότερο τηλεγράφημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι πηγές διευκρίνιζαν ότι αυτό που εξετάζεται είναι η λήψη διαρθρωτικών μέτρων που αφορούν ζητήματα όπως για παράδειγμα η μείωση της σπατάλης, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυφής και να μην υπάρχει υπέρβαση ορισμένων ορίων στις δαπάνες των ΔΕΚΟ. «Είμαστε σε διαπραγμάτευση και όχι σε πόλεμο», σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στις συζητήσεις με την τρόικα.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος συνιστά "διαβατήριο", ενώ «με τα διαρθρωτικά μέτρα που θα ληφθούν θα προχωρήσουμε και όλα θα πάνε καλά στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα».

Σχετικά με το φόρο ακινήτων, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι αυτό που είναι δίκαιο είναι να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση της επιβάρυνσης του ΕΤΙΔΕΕ. Όπως τόνιζαν, η επιβάρυνση αυτή μειώθηκε κατά 15% πέρσι και φέτος θα μειωθεί κατά 10 με 15%. Για να υπάρχει μείωση της επιβάρυνσης επιβάλλεται φόρος σε όσους έχουν ακίνητα χωρίς κτίσμα, σημείωναν οι ίδιες πηγές. Οι αγρότες για παράδειγμα, θα πληρώνουν μερικές δεκάδες ευρώ το χρόνο, ενώ το 80% εξ αυτών θα πληρώνει κάτω από 90 ευρώ το χρόνο. «Άρα η θέση μας είναι να πληρώνουν όλοι και λιγότερα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι οποίες επεσήμαναν ακόμη ότι στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω η επιβάρυνση.

Αναφερόμενες στη συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ήταν μια σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, σημειώνοντας πως είναι «σε τακτική επαφή», και πως συμφωνήθηκε να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία τις επόμενες ημέρες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ρωτήθηκε για το περιεχόμενο  της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό και ειδικότερα για το εάν ετέθη το θέμα της χαλάρωσης των πολιτικών στην Ελλάδα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος αρκέστηκε στην απάντηση ότι επρόκειτο για μια σύντομη συνάντηση και ότι η γερμανική πολιτική δεν έχει μεταβληθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.