Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

«ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ» ΧΡΕΟΥΣ …. «ΈΛΛΕΙΜΜΑ» ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ !

Του ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΛΙΟY*
Τελευταία βιώνουμε ένα επικοινωνιακό «τρικ» της κυβέρνησης με στόχο την πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας.! Παρ’ ότι η οικονομία πάει από το κανό στο χειρότερο και η κοινωνία κατεβαίνει «σκαλί-σκαλί» το δρόμο προς τον Άδη, η κυβέρνηση αναφωνεί ένα …«εύρηκα» με το «πλεόνασμα» στον προϋπολογισμό, υποσχόμενη μάλιστα κάποιες παροχές στο νέο χρόνο. Θάλεγε κανείς μακάρι να ήταν έτσι παραγνωρίζοντας προς στιγμήν τις θυσίες και ποιοι τις έκαναν.! Αλλά δυστυχώς η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ …«ΜΑΪΜΟΥ» !
Το «πρωτογενές πλεόνασμα» της κυβέρνησης ανέρχεται στο 8μηνο του 2013, σε 2.922 εκατ. € και είναι προϊόν …«δημιουργικής λογιστικής». Δεν συμπεριλαμβάνει τα ποσά που έπρεπε να καταβληθούν για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου (4.054 εκατ. μεταξύ αυτών μη απόδοση πολυτεκνικών επιδομάτων 175 εκατ., επιδομάτων θέρμανσης 200 εκατ. κά), καθώς και επιστροφές φόρων 618 εκατ., ενώ περιλαμβάνει έσοδα αποδόσεων ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες 1,4 δις. Αν αφαιρεθούν αυτά, το πρωτογενές «πλεόνασμα» γίνεται πρωτογενές «έλλειμμα» ύψους 1.751 εκατ. €. Άρα «άνθρακας ο θησαυρός».! Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι απλά στην ύπαρξη ή μη «πλεονάσματος», το οποίο αναμφίβολα θα ήταν θετικό αν προέρχονταν από ανάπτυξη (αύξηση ΑΕΠ, απασχόλησης) και ορθολογική δημοσιονομική διαχείριση. Το πρόβλημα είναι οι συνέπειες από τα μέτρα επίτευξης του και πολύ περισσότερο η απουσία προοπτικής εξόδου από την κρίση. Στο πρώτο δεν χρειάζονται να πούμε πολλά για τις τεράστιες θυσίες μισθωτών-συνταξιούχων (μείωση τουλάχιστον -40% στο 2010-13), 500.000 λουκέτα μικροεπιχειρήσεων, καρατόμηση δαπανών υγείας, παιδείας, πρόνοιας, λεηλασία δημόσιας περιουσίας και ρεκόρ ….αυτοκτονιών (1 αυτοκτονία ανά 18 ώρες για οικονομικούς λόγους).!
ΑΠΟ ΤΗ «ΘΑΛΑΣΣΑ» ΣΤΟΝ «ΩΚΕΑΝΟ» ….ΧΡΕΟΥΣ !
Το σημαντικότερο στην πολιτική των Μνημονίων ακόμα κι αν υποθέσουμε γίνει «ανεκτή», δεν φέρνει αποτέλεσμα γιατί βαθαίνει την κρίση (ύφεση, ανεργία, φτωχοποίηση, κά). Αποδείχτηκε ότι κυνήγι του «πλεονάσματος» μέσω του περίφημου «πολλαπλασιαστή» (μείωση 1 μονάδα καταναλωτικής ζήτησης δεν οδηγεί σε μείωση κατά 0,5 μονάδα του ΑΕΠ αλλά σε 1,7 μονάδες) γίνεται τελικά βρόγχος την οικονομία και κοινωνία. Όσο συνεχίζουμε τις περικοπές, τόσο περισσότερο ενισχύουμε το «φαύλο κύκλο» ύφεσης, ανεργίας, φτώχειας κλπ. Η κατάσταση γίνεται πιο «σχιζοφρενική» αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι το βασικό σενάριο εφαρμογής αυτής της πολιτικής, προβλέπει δημόσιο χρέος το 2020 στο 120% του ΑΕΠ, το οποίο εκτιμάται ως «βιώσιμο», όσο δηλαδή ήταν το 2009, πριν την κρίση, το οποίο τότε ήταν ….«μη βιώσιμο».!! Επιπλέον για να πετύχουμε μετά από δέκα χρόνια το στόχο, στο 2014-20προβλέπονται ετήσιοι ρυθμοί αύξησης «πλεονάσματος» κατά 4,5% και του ΑΕΠ κατά 3,5%, δηλαδή …παραμύθια για «αγρίους». Γιυατό και αυξάνουν τα σενάρια νέου δανείου με αντίστοιχο Μνημόνιο, που το ύψος του κυμαίνεται από 10-80 δις €, ανάλογα με την περίοδο αναφοράς (10 δις για το χρηματοδοτικό κενό 2014-15 και 80 δις για τις ανάγκες ως το 2020). Μιλάμε δηλαδή για μετάβαση από μια «θάλασσα» χρέους σε έναν «ωκεανό» χρέους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το χρέος της χώρας (αγνοούμε προς το παρόν το ιδιωτικό, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, προς τράπεζες και δημόσια ταμεία ύψους 125 δις €), στο α’ εξάμηνο 2013 ανήλθε στο 172% του ΑΕΠ (322 δις €) με συνακόλουθη μια τεράστια αιμορραγία τοκοχρεολυσίων (το 2013 είναι 22 δις και ως το 2020 θα ξεπεράσουν με τα σημερινάδεδομένα τα 85 δις €).! Άρα η προσφυγή σε νέα δάνεια θα επιδεινώσει την κατάσταση.
«ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ» Η «ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ»;
Και όλα αυτά γιατί; Μα προφανώς για ένα και βασικό λόγο που έχει πολλούς παραλήπτες. Ο δανεισμός της «τρόϊκας» ως βασικό στόχο έχει την αποτροπή της επίσημης χρεοκοπίας της Ελλάδα προκειμένου να σωθεί από την κατάρρευση ευρώ και ευρωζώνη. Όμως όλα αυτά με το ….αζημίωτο αφού κερδοσκοπούν ταυτόχρονα με το δανεισμό (η ΕΚΤ την περίοδο 2010-12, είχε κέρδη 80 δις από ομόλογα των χωρών της περιφέρειας, 9 δις € από Ελλάδα).! Επίσης ωφελημένοι από αυτήν την πολιτική είναι οι κάτοχοι χρηματιστικού κεφαλαίου, εντός και εκτός χώρας, καθώς και η κυρίαρχη ελίτ στην Ελλάδα (με βασικούς εκπροσώπους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), που θεωρεί την ευρωζώνη «λιμάνι απαντοχής» ….στέλνοντας το λογαριασμό «προστασίας» της να τον πληρώσει ο ελληνικός λαός.! Γιαυτό άλλωστε ο βασικός πυρήνας της έχει κάνει «σημαία» το δόγμα: «παραμονή πάση θυσία στο ευρώ».! Το συγκεκριμένο δόγμα στηρίζεται από κύκλωμα «ευρωλάγνων» διανοουμένων, κυρίως στα κυρίαρχα media, καθώς και από δυνάμεις του χώρου της κεντροαριστεράς. Τη συγκεκριμένη πολιτική «υποτέλειας», προσπαθούν να εξωραΐσουν με σενάρια «κουρέματος» χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές …κρίνοντας ότι ως «καλοί μαθητές» έπιασαν τους στόχους της τρόϊκας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ). Κατά συνέπεια η πρώτη απάντηση στο δόγμα «πάση θυσία στο ευρώ», είναι «καμιά θυσία για το ευρώ».!
ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ;
Επίσης στην αναζήτηση πολιτικής εξόδου από την κρίση αφετηρία της πρέπει είναι η θεμελιώδης αρχή του δικαίου: «πάνω από όλα η σωτηρία του λαού». Κατά συνέπεια μια φιλολαϊκή κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην άμεση κατάργηση του Μνημονίου, την αναστολή πληρωμών χρέους με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους και το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης. Αν δεν πληρώσουμε τοκοχρεολύσια δεν έχουμε ανάγκη νέων δανείων.! Επίσης εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση τραπεζών, ενίσχυση αγοραστικής δύναμης μισθών-συντάξεων-επιδομάτων με επιστροφή των κατώτατων ορίων στα προ κρίσης επίπεδα, πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης για αύξηση απασχόλησης, ανάπτυξη δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτικών νοικοκυριών, πάταξη φοροδιαφυγής «εχόντων και κατεχόντων» κά. Οι πιθανές αντιδράσεις, εκβιασμοί και απειλές κυρίαρχων ελίτ στην Ελλάδα και ευρωζώνη, για πιθανή έξοδο από το ευρώ, θα πρέπει αποφασιστικά να απορριφθούν. Η επιλογή μιας βιώσιμης και ελπιδοφόρας εναλλακτικής λύσης για τον ελληνικό λαό και τη νέα γενιά, δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση, στο όνομα σωτηρίας της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.