Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ελπίδες για αμυντικές βιομηχανίες και Λάρκο

Το «αγκάθι» των αμυντικών βιομηχανιών και της Λάρκο παραμένει στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης με τρόικα, αφού οι δανειστές άκουσαν μεν όλα τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, όμως επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν και θα υπάρξει συνέχεια αύριο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε νέα συνάντηση για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Ωστόσο, οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής από ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου οικονομικών θέλουν την κυβέρνηση να χαρακτηρίζει πιο ελαστική την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις επιστροφές των κρατικών επιχορηγήσεων από τις δυο επιχειρήσεις, ύψους περίπου 1,2 δις. ευρώ, με την προϋπόθεση όμως ότι θα παραμείνουν σε λειτουργία τα αμυντικά σκέλη και θα περαστούν τα 1,2 δις. εκεί, ούτως ώστε αυτομάτως, να μην είναι απαιτητά από την Κομισιόν.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά το θέμα της Λάρκο, αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος υποστήριζε ότι η συζήτησή μας ξεκινάει από τη λειτουργία της Λάρκο και όχι το κλείσιμό της, για να βρεθεί λύση για όλα τα υπόλοιπα, που όπως φαίνεται, αποδέχεται και η τρόικα.
Αύριο το απόγευμα ο υπουργός οικονομικών θα συναντηθεί εκ νέου με την τρόικα για να συζητήσουν θέματα δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Αργά το βράδι της Πέμπτης, ο υπουργός οικονομικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ανοιχτό παραμένει εάν θα υπάρξει συνάντηση την Κυριακή της τρόικα με τον υπουργό οικονομικών, αφού ενδέχεται τα θέματα να έχουν κλείσει νωρίτερα.
Τα ληξιπρόθεσμα
Αναφορικά πάντως με τη φορολογία πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η φοροδιαφυγή εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημοσιοποιείται ο ΑΦΜ από επιχειρήσεις που είτε δεν κάνουν δηλώσεις ΦΠΑ, είτε έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά δεν έχουν μπει σε ρύθμιση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι κάνουν συναλλαγές με αυτές τις εταιρείες θα απειλούνται με πρόστιμο, δεδομένου ότι το ΑΦΜ του αντισυμβαλλόμενου θα είναι "γνωστό" ότι έχει υποχρεώσεις στην εφορία.
Σε ότι αφορά τα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία, η εικόνα έχει ως εξής: στο σύνολο τους είναι 59 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 5,4 δισ. δημιουργήθηκαν το 2013 (αυγάτισαν κατά 588 εκατ. ευρώ μόνο τον Αύγουστο). Από τα «παλιά» ληξιπρόθεσμα έχει εισπραχθεί 1 δισ. ευρώ, ενώ από τα «νέα» (του 2013) περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι είναι πιθανό να εκδοθεί και να αποσταλεί μόνο ένα σημείωμα για τέλη κυκλοφορίας αλλά και το φόρο πολυτελείας, ενώ από την άλλη πλευρά τόνιζαν ότι είναι δύσκολο να δοθεί προκαταβολικά επίδομα θέρμανσης.
Μπαράζ ραντεβού και το σαββατοκύριακο
Το πρώτο ραντεβού Στουρνάρα-τρόικας ολοκληρώθηκε το πρωί. «Συζητήσαμε για αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικά μέτρα και τράπεζες», ανέφερε υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι σε αυτήν τη συνάντηση δεν ήταν στην ατζέντα φορολογικά θέματα ή δημοσιονομικά.
Η τρόικα ζήτησε από την ελληνική πλευρά να καταγράψει ποια είναι τα σχέδια αναφορικά με την προώθηση αναπτυξιακών δράσεων.
Ήδη έχει οριστεί νέα συνάντηση αύριο στην οποία θα τεθούν προς συζήτηση τα δημοσιονομικά θέματα. Να σημειωθεί, τέλος, ότι αρμόδιος παράγοντας εκτίμησε πως το ζήτημα του φόρου ακινήτων «είναι σε καλό δρόμο».
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσει την τρόικα το Σάββατο, ενώ εκκρεμεί να συμφωνηθεί συνάντηση την Κυριακή με τον Γιάννη Στουρνάρα, που, όπως όλα δείχνουν θα είναι η τελευταία του πρώτου γύρου του ελέγχου στην Αθήνα, πριν οι τρεις επικεφαλής αποχωρήσουν για να επιστρέψουν μετά το Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.