Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η ώρα για τις αμυντικές βιομηχανίες




Διαδοχικές επαφές με την τρόικα θα έχει σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ο Γ. Στουρνάρας. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα καυτό τριήμερο με σκληρές διαπραγματεύσεις με τα μέλη της τρόικας, τα οποία αναμένεται να αναχωρήσουν από τη χώρα μας την Κυριακή ή τη Δευτέρα. 

Η πρώτη συνάντηση
 με τον υπουργό Οικονομικών θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συζητήσουν με τον υπουργό τα συμπεράσματα από τους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στα υπουργεία που επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. 

Παράλληλα, στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα των εσόδων και των αποκρατικοποιήσεων για τις οποίες η τρόικα είχε εκφράσει την έντονη δυσφορία της. 

Στις 4 το απόγευμα θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού εθνικής άμυνας, Φ.Γεννηματά για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ)καθώς και της ΛΑΡΚΟ.

Η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της εν ενεργεία εκκαθάρισης τους ενώ η τρόικα ζητά να μπει «λουκέτο». Όσον αφορά την ΛΑΡΚΟ θα ιδιωτικοποιηθεί και οι πληροφορίες θέλουν και τη συμμετοχή επενδυτών στο νέο μετοχικό σχήμα. 


Σημειώνεται ότι η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ αποτελούν ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Το μείζον πρόβλημα όσον αφορά στα ΕΑΣ είναι εκείνο των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που χορηγήθηκαν την περίοδο 2004-2012, και για τις οποίες προέκυψε πρόσφατα θέμα επιστροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίθετες με την κοινοτική νομοθεσία.

Η τρόικα, αρχές Σεπτεμβρίου, μέσω email, απέρριψε το κυβερνητικό σχέδιο για την εξυγίανση των τριών αμυντικών βιομηχανιών και ζητά να κλείσουν άμεσα και να απολυθούν οι εργαζόμενοι χωρίς αποζημιώσεις, ζητώντας μία λύση ΕΡΤ. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, η ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ θα μπουν σε εκκαθάριση εν λειτουργία, ενώ τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα διαχωριζόταν σε πολιτικό και στρατιωτικό τομέα με σκοπό την εκποίηση του πρώτου και την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου στο δεύτερο, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.