Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΕSM! ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ κλπ: Οι ξένοι ανέλαβαν τον άμεση διαχείριση του εθνκού πλούτου

Ωμή παρέμβαση της Κομισιόν γίνεται σε κάθε επιχειρούμενη αποκρατικοποίηση ή αναδιάρθρωση ελληνικής δημόσιας επιχείρησης. Ο στόχος είναι προφανής. Να ελέγξουν την επόμενη μέρα στην Ελλάδα και να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των δανειστών ακόμη και αν χρειασθεί να απολυθούν
χιλιάδες άνθρωποι ή να καταστρέψουν ολόκληρους κλάδους, όπως η αμυντική βιομηχανία.

Τα προεόρτια της παρέμβασης της Κομισιόν φάνηκαν από την υπόθεση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και ανέδειξε πρώτο το defencenet.gr. Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά συμφέροντα δεν ήθελαν να καταλήξουν στους Ρώσους, παρά το γεγονός ότι η προσφορά της Gazprom και της Sintez ήταν τεράστιες.

Φρόντισαν λοιπόν με δήθεν προσχήματα περί «μονοπωλίου» να διαλύσουν το deal και η κυβέρνηση να δώσει το ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους, το δορυφόρο της Άγκυρας. Η ΔΕΠΑ παραμένει στα αζήτητα και είναι άγνωστο μέχρι πότε.

Αυτή όμως ήταν μόνο η αρχή. Η κυβέρνηση «κατάπιε» την παρέμβαση και προχώρησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό. Τώρα, η κυβέρνηση επιλέγει το ίδιο μοντέλο για τα ΕΑΣ και τη ΛΑΡΚΟ.

Για τα μεν ΕΑΣ η κυβέρνηση σε πρώτη φάση φέρεται να έχει αποφασίσει το διαχωρισμό του πολιτικού από το αμυντικό κομμάτι προκειμένου να αποφύγει το πρόστιμο της Κομισιόν για κρατικές επιδοτήσεις που δόθηκαν στην επιχείρηση κατά την περίοδο 2004-2012 και αγγίζουν το 1,2 δις ευρώ. Σημειώνεται πώς το θέμα αυτό υποτίθεται πώς είχε προ πολλού ξεπεραστεί.

Με την απειλή του προστίμου η Κομισιόν εκβιάζει και ζητά ακόμη και το κλείσιμο των ΕΑΣ, αφού ζήτησε να ενταχθεί στον άρθρο 14Β του νόμου 3429/2005, ο οποίος προβλέπει ακόμη και κατάργηση της επιχείρησης. Σε πρώτη φάση οι απολύσεις έως και 500 εργαζομένων είναι δεδομένες.

Οι δανειστές μάλλον δεν θέλουν να έχει η Ελλάδα αμυντική βιομηχανία και προτιμούν να αγοράζει από τους Γερμανούς όπλα και πυρομαχικά. Επίσης, δεν θέλουν τα ΕΑΣ να πάρουν τα συμβόλαια της αμερικανικής ΑΤΚ ύψους 220 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση και να μετατραπούν σε παράρτημα τους για τη Μέση Ανατολή, αφού η ΑΤΚ και τα ΕΑΣ θα είναι ανταγωνιστές της Rheinmetall.

Αν πραγματικά η κυβέρνηση αποδεχθεί το κλείσιμο των ΕΑΣ, ενώ μπορεί να κάνει την επιχείρηση λειτουργική και βιώσιμη από τη στιγμή που υπάρχουν παραγγελίες, τότε θα επρόκειτο για «εσχάτη προδοσία».

Η Κομισιόν παρεμβαίνει ακόμη και στο θέμα της ΛΑΡΚΟ. Με το ίδιο όπλο, το πρόστιμο δηλαδή για κρατικές επιδοτήσεις που δόθηκαν στην επιχείρηση ύψους 130 εκατ. ευρώ, αξιώνει να πουληθούν με ξεχωριστούς διαγωνισμούς το εργοστάσιο και τα τέσσερα μεταλλεία. Φαίνεται πώς με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να ελέγχει το νέο καθεστώς, αντί να δημιουργηθεί ένας ισχυρός «παίκτης» που ίσως να μην ελέγχεται από την τρόικα.

Η ΕΛΒΟ αν δεν πουληθεί θα κλείσει. Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης και της τρόικας.

Όταν κάναμε λόγο για πλήρη υποδούλωση της χώρας και κυβέρνηση μαριονέτα κάποιοι μειδιούσαν και μιλούσαν για υπερβολές. Δεν είναι καθ’ όλου υπερβολές. Η τρόικα ελέγχει και αποφασίζει πλέον για τα πάντα στην Ελλάδα. Όπως και τα όποια σχέδια της κυβέρνησης για την αμυντική βιομηχανία τελούν υπό την έγκριση της τρόικας.

H γερμανική τράπεζα Commerzbank με σημερινή έκθεση της τονίζει πως «ο ESM προτίθεται να πάρει υπό τον έλεγχό του το ΤΑΙΠΕΔ, σε ένα σχέδιο έκδοσης ομολόγων από την πλευρά του με ενέχυρο ακίνητα του Δημοσίου».

Ήδη εχθές για τα θέμα πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη στο ΤΑΙΠΕΔ ενώ και ο τραπεζικός κόσμος της χώρας έχει σημάνει κινητοποίηση καθώς περίπτωση περάσματος όλων των περιουσιακών στοιχείων της χώρας σε έναν διεθνή οργανισμό (international institution όπως αναφέρει η έκθεση που αποκλειστικά δημοσιοποιήσαμε) θα σημάνει απώλεια εθνικής κυριαρχίας και ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση της Ελλάδας από τις αποφάσεις των ξένων κέντρων.

Η γερμανική τράπεζα μιλάει για αναχρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν τα επόμενα χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ. «Το πιθανότερο είναι ο ESM να αναλάβει το μέρος αυτό του χρέους στα πλαίσια ενός τρίτου προγράμματος μέσα από εγγυήσεις που θα πρέπει να δοθούν από την Ελλάδα» ξεκαθαρίζει η τράπεζα κάτι που επιβεβαιώνει τους φόβους πως η παραπάνω ενέργεια θα γίνει με «ενέχυρο» τα κρατικά φιλέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.